ADPM Health
10 obiceiuri proaste care ne strică dinții. La ce să fim atenți să nu facem!
Multe dintre obiceiurile noastre zilnice, aparent banale, pot avea un impact semnificativ asupra sănătății dentare. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune care sunt aceste obiceiuri nocive pentru dinți și cum ne afectează ele în timp.
10 obiceiuri proaste care ne strică dinții. La ce să fim atenți să nu facem!
„De regulă, când vorbim despre ce trebuie să facem pentru a ne menține dinții sănătoși, ne referim la rutina corectă de igienă dentară, frecvența cu care ar trebui să ne prezentăm la medicul dentist și despre cât de serioase sunt diverse probleme cu care ne-am putea confrunta și cum le tratăm. Însă ce ar fi dacă am vorbi și despre ce nu trebuie să facem pentru a ne păstra sănătatea orală? De multe ori ne facem singuri rău prin gesturi simple, uzuale, al căror impact negativ nu îl realizăm”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Scrâșnitul involuntar al dinților
„Bruxismul, obiceiul de a scrâșni dinții în mod involuntar, poate avea consecințe neplăcute asupra sănătății dentare. În timp, duce la uzura smalțului și, implicit, sensibilitate dentară. În plus, bruxismul cronic poate cauza chiar fracturi dentare și disfuncții ale articulației temporomandibulare. Ajungem astfel să suferim de dureri de cap și disconfort la nivelul maxilarului și al gâtului. La nivel estetic, scăderea înălțimii etajului inferior al feței duce la un aspect îmbătrânit pe care cu siguranță nu ni-l dorim. Tocmai de aceea, este important ca bruxismul să fie diagnosticat la timp, astfel încâ medicul să ne poată recomanda diverse metode de control al bruxismului, unele fiind cunoscutele gutiere care protejează dinții”, spune Dr. Sorina Stroe.
Mestecăm gheață
”Dacă obișnuim să mestecăm gheață, ne punem în pericol sănătatea dentară în mai multe moduri. Gheața are o textură dură și tocește smalțul dinților. Asta duce inevitabil la sensibilitate dentară și favorizează apariția cariilor”, adaugă medicul.
Ne roadem unghiile
”Obiceiul de a-ți roade unghiile poate avea consecințe negative asupra sănătății dentare. Presiunea aplicată constant pe dinți duce la uzura smalțului dentar, provocând sensibilitate. De asemenea, există riscul de a introduce bacterii și alte microorganisme în cavitatea bucală prin acest obicei neplăcut, iar astfel crește probabilitatea de infecții orale și carii. În plus, rosul unghiilor poate afecta negativ și aspectul estetic al dinților prin uzura inegală și modificarea conturului dinților frontali”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Practicăm sporturi de contact fără protecție dentară
„Practicarea sporturilor de contact fără o protecție adecvată, cum ar fi o gutieră, poate expune dinții la riscuri de traume și leziuni. Ne putem confrunta cu fracturi dentare, pierderea dinților sau leziuni ale țesuturilor moi. Fără o protecție adecvată, riscul de a suferi leziuni grave crește semnificativ.
Nu ne spălăm corect pe dinți
O igienă orală deficitară sau periajul agresiv pot avea consecințe negative asupra sănătății dentare. Lipsa unei igiene adecvate poate duce la acumularea plăcii bacteriene și formarea tartrului, care, în timp, provoacă inflamație gingivală, gingivită și chiar boala parodontală.
Pe de altă parte, periajul agresiv, în special cu o perie de dinți dură sau folosind o tehnică incorectă, duce la uzura excesivă a smalțului și la expunerea rădăcinii dentare. Consecințele sunt sensibilitatea dinților și riscul crescut de apariție a cariilor.
Ronțăim caramele sau bomboane
Caramelele și bomboanele conțin în general cantități ridicate de zahăr. Astfel, dacă le consumăm frecvent, riscăm să ne confruntăm cu probleme la nivel dentar. Zahărul alimentează bacteriile din cavitatea orală. Ele erodează smalțul dentar și astfel crește riscul de carii. Textura lipicioasă a caramelelor favorizează acumularea plăcii bacteriene și, din nou, riscul de carii crește”, mai spune Dr. Sorina Stroe.
Bem sucuri acidulate
„Sucurile acidulate au și ele un impact negativ asupra sănătății orale. Cauza? Conținutul ridicat de zahăr și acid care erodează în timp smalțul dentar. Ar fi bine să consumăm cât mai rar astfel de băuturi, iar atunci când o facem, să folosim paiul. Recomand să nu ne spălăm pe dinți imediat ce am băut un suc acidulat, ci doar să clătim gura cu apă.
Bem apă cu lămâie
Consumul regulat de apă cu lămâie, care este extrem de acidă, poate eroda smalțul dentar, ceea ce poate duce în timp la sensibilitate dentară, decolorarea dinților și chiar la apariția cariilor. Pentru a minimiza efectele negative, este recomandat să se consume apă cu lămâie cu paiul, moderat, și să se clătească gura cu apă plată imediat după pentru a neutraliza aciditatea și a proteja sănătatea dentară.
Desfacem capace cu dinții
Deschiderea capacelor de suc sau bere cu dinții poate avea consecințe serioase asupra sănătății dentare. Presiunea și forța aplicate în timpul acestui obicei pot provoca fisuri sau chiar fracturi, mai ales în cazul dinților frontali. Astfel de leziuni vor necesita tratamente complicate și costisitoare. Dacă suferim și de boală parodontală, putem ajunge chiar până la pierderea dinților.
Fumăm
Fumatul poate provoca o serie de probleme serioase la nivel oral. Substanțele chimice prezente în fumul de țigară pot irita țesuturile moi, iar astfel crește riscul de inflamație gingivală și boală parodontală. În plus, fumatul reduce fluxul de sânge, îngreunând procesul de vindecare și crescând riscul de pierdere a dinților. Fumatul este, de asemenea, un factor major de risc pentru cancerul oral și alte afecțiuni grave ale cavității bucale. Pe lângă aceste efecte negative, fumatul poate provoca și îngălbenirea dinților, respirația urât mirositoare și depunerea de tartru”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).