ADPM Coffee Break
Cum a fost pe croaziera Royal Caribbean din Mediterana de Vest
Croazierele Royal Caribbean au revenit vara aceasta în Europa, după mai bine de un an în care tot continentul s-a confruntat cu pandemia de COVID-19. Cum este acum pe apreciatele vase de croazieră ale companiei americane? Iată experiența mea pe cel de-al doilea cel mai mare vas de croazieră din lume, Harmony of the Seas, în cadrul unui super circuit pe Mediterana de Vest.
Cum a fost pe croaziera Royal Caribbean din Mediterana de Vest
Când vrei să rezervi o croazieră, nu doar în Europa, ci și în orice parte a lumii, majoritatea celor care au trăit această experiență îți recomandă să optezi pentru croazierele Royal Caribbean, cunoscută fiind calitatea serviciilor oferite de compania americană. O parte din flota acesteia a revenit vara aceasta în Europa, după mai mult de un an de absență cauzată de pandemia de coronavirus.
Al doilea cel mai mare vas de croazieră din lume, Harmony of the Seas, a avut, spre exemplu, circuite în vestul Mediteranei. Am trăit această experiență în luna octombrie, într-unul din ultimele circuite ale vasului în Europa, înainte să plece înapoi în Caraibe.
Au fost 7 nopți de neuitat, cu opriri de o zi în patru din cele mai frumoase zone turistice. Experiența a fost una complexă, astfel că voi încerca să sintetizez doar informațiile care le-ar fi utile celor care și-ar dori să ajungă pe unul din vasele Royal Caribbean iarna aceasta, în Caraibe, sau vara viitoare în Europa și să afle ce anume pot face într-o astfel de vacanță.
Voi pune accentul de această dată mai mult pe modul în care s-a adaptat compania schimbărilor generate de pandemie, astfel încât turiștii să fie în deplină siguranță, atât la bord, cât și pe uscat, în zonele pe care le vizitează, și voi pune accentul și pe complexitatea serviciilor de pe vas. Voi aminti cât de utilă este aplicația Royal Caribbean pe care o accesezi de pe telefon și, prin intermediul căreia, afli tot ce se întâmplă la bord și îți poți programa absolut tot ce intenționezi să faci în vacanță.
Îmbarcare, condiții de acces și siguranță
De la bun început, este bine de știut că în croazierele Royal Caribbean din Mediterana, anul acesta, a fost permis accesul la bordul vaselor doar pentru pasagerii adulți vaccinați care puteau fi însoțiți de minori (sub 18 ani) nevaccinati. Minorii nu trebuiau să prezinte un test negativ PCR la îmbarcare (era necesar doar dacă era solicitat la intrarea în țara de unde avea loc îmbarcarea – exemplu Italia, Spania sau Cipru). Toți pasagerii cu vârsta peste 2 ani au fost testați antigen la îmbarcare, așa cum a fost și cazul meu.
În croazierele următoare din Caraibe se va aplica un alt protocol, fiind necesar ca toți pasagerii cu vârsta peste 12 ani să fie vaccinați (altfel, aceștia nu se vor putea îmbarca). Detalii, aici.
Tot personalul vasului este, la rândul său, vaccinat, iar, tot momentan, rezervările sunt astfel efectuate pentru a acoperi doar o parte din capacitatea vasului. Masca de protecție se poartă în toate locurile publice interioare de pe vas.
Odată făcută rezervarea, este bine să descărcați aplicația de mobil Royal Caribbean, unde veți găsi toate informațiile dorite și în care puteți face check-in online și să completați formularele necesare, astfel încât îmbarcarea pe vas să fie foarte rapidă.
Călătoria a început, în cazul meu, în Barcelona, astfel că a trebuit să completez înainte formularul PLF. De asemenea, pentru că urma să oprim și în Italia, a fost necesar să completez online și formularul PLF pentru această țară.
Odată ce am aterizat la Barcelona, am luat taxiul până la portul de îmbarcare (toți taximetriștii știu chiar și ce vase se află ancorate).
Odată ajuns la Terminalul din port, am lăsat bagajul mare pentru a fi preluat de reprezentanții Royal Caribbean și dus până la ușa cabinei în care urma să fiu cazat. Între timp, am trecut prin porțile de securitate, mi s-a scanat dovada check-in-ului făcut pe telefon, și mi s-a făcut gratuit un test AntiGen. Rezultatul a sosit pe email în 10 minute și, cu dovada rezultatului negativ, am trecut de ultimul filtru și am urcat pe imensul vas de croazieră, cu 16 etaje, și 361 de metri lungime. Un adevărat oraș plutitor.
Am urcat cu liftul până la etajul 9 și m-am îndreptat pe culoar până la cabina cu balcon în care eram cazat, dând startul celor 7 zile de neuitat.
Ce poți face pe vasul de croazieră
Vasul de croazieră Harmony of the Seas este atât de mare, încât nici într-o săptămână nu poți experimenta tot ce îți poate oferi.
Mâncare
În primul rând, trebuie să știi că ai incluse în preț cele 3 mese principale, pe care le poți avea ori în restaurantul a la carte principal, ori în cel de tip bufet. Varietatea opțiunilor de mâncare este absolut impresionantă, preparate de chefi cu experiență. Băuturile alcoolice pot fi procurante contra cost (există și pachete speciale, la prețuri bune, pe care le poți achiziționa din timp).
De asemenea, ai opțiunea de a merge la restaurante specifice pe baza rezervării realizată prin aplicație. La acestea se percepe o taxă (22.99 dolari pentru prânz sau 49.99 pentru cină, cum este, spre exemplu, cazul cunoscutului restaurant Jamies Italian, al lui Jamie Oliver).
Ca și opțiuni suplimentare de a lua masa la restaurante specifice precum 150 Central Park (bucătărie continentală), Chops Grille (Steakhouse), El Loco Fresh (Mexican), Hooked Seafood (Seafood), Izumi (Japonez), Park Cafe (continental), Wonderland (Imaginative Cuisine).
Gratuit poți avea gustări pe toată durata zilei la restaurantele de pe Promenada vasului (ex: Sorrentos Pizza).
Entertainment
Vasul abundă în zone speciale dedicate distracției turiștilor de orice vârstă.
Există o sală imensă de spectacole, pe două niveluri, unde seara au loc spectacole de tip Broadway. În cadrul croazierei mele, am fost, spre exemplu, la musicalul Grease, și la un concert tribut Celine Dion.
Apoi, există un Aqua Theater impresionant în aer liber, unde au loc show-uri de acrobație acvatică ce îți taie răsuflarea.
Tot pe puntea exterioară, există o promenadă cu atracții precum carusel, săli de jocuri electronice și mecanice, magazine cu dulciuri și preparate specifice parcurilor de distracții, pereți pentru alpinism, iar, pe ultimele punți, găsești și simulatoare de surf, tobogane de zeci de metri lungime, terenul de cricket sau de baschet. De asemenea, dacă obișnuiești să alergi, la punctea 5 se află o pistă de alergat cu lungimea de peste jumătate de kilometru.

Loredana a fost pe Harmony of the Seas în urmă cu câțiva ani
Ai la dispoziție și o sală de fitness imensă, cu aparate care acoperă toate nevoile, benzi de alergat, cycling, dar și ore de yoga, meditație, stretching. Totul inclus în preț.
Lângă sala de sport, există o zonă de spa și wellness unde poți face tratamente faciale sau corporale, masaje, ai salon de coafură, și alte tipuri de servicii complementare. Este nevoie să faci programare ori prin aplicație, ori direct la fața locului. Serviciile sunt contra cost.

AquaTheater
Pe Harmony of the Seas ai și un cazino, cluburi de muzică live, un patinoar ce se transformă seara în club, spectacole de stand-up comedy, Quiz show-uri, galerie de artă, un bar bionic unde cocktailurile îți sunt create de roboți, în fața ta, un bar mobil, care te transportă de la o punte la alta, magazine (haine, accesorii, ceasuri, bijuterii, produse cosmetice, parfumuri, ale unor branduri cunoscute precum Bvlgari, Cartier, Hublot).
Pe Harmony of the Seas există chiar un parc în aer liber, unde te poți plimba pe alei printre copaci, unde poți sta pe bancă ori la un restaurant sau bar.
De asemenea, pe ultimele punți se află piscine în aer liber, jacuzzi, zone de joacă pentru copii, ori un solarium, unde te poți relaxa în piscine sau jacuzzi acoperite.
Internet
Pe Harmony of the Seas ai acces la internet de mare viteză tot timpul. Poți achiziționa un pachet de internet, pentru un dispozitiv sau două (telefon mobil, tabletă, laptop), și rămâi conectat pe toată durata croazierei. Pachetul costă în jurul a 100 de dolari.
Excursii pe uscat
În anumite destinații poți coborî de pe vas pe cont propriu și să vizitezi tot ce îți dorești până la ora îmbarcării. În altele, cum este cazul Italiei, este necesar să mergi, momentan, prin intermediul unei excursii de grup, coordonată de un ghid. Sunt regulile țării respective, pentru a proteja turiștii și localnicii în fața răspândirii virusului.
Așadar, pentru fiecare din cele trei opriri în Italia (La Spezia, Civittavechia și Napoli), am avut la dispoziție o serie de excursii interesante, în cele mai frumoase locuri din acele regiuni.
În La Spezia eu am optat pentru a merge la Cinque Terre, cu un grup restrâns de turiști și un ghid profesionist. Am călătorit cu o ambarcațiune, pe mare, fiind cea mai bună alegere întrucât am putut admira frumusețile coastei (Porto Venere, Riomaggiore, Monterosso al Mare, etc).
La Civittavechia am ales să rămân pe vas toată ziua pentru munca de birou, însă aveam multe opțiuni de a vizita Roma, Vaticanul și zonele învecinate.
La Napoli puteam alege între a vizita orașul, Pompeii sau Herculaneum, Coasta Amalfitană. Am ales o excursie absolut superbă pe insula Capri.
Toate excursiile au fost achiziționate cu câteva zile sau săptămâni înaintea croazierei, prin intermediul aplicației.
Ce opriri a avut croaziera din Vestul Mediteranei
Vasul de croazieră Harmony of the Seas a plecat din Barcelona duminică seară. A doua zi dimineață am ancorat în Palma de Mallorca, unde am coborât și am vizitat orașul până la ora 17.
Seara am plecat din Palma de Mallorca, iar următoarea zi a fost integral petrecută pe mare, întrucât vasul urma să ajungă, în ziua următoare, pe coasta Italiei, la La Spezia.
Au urmat trei zile în Italia, cu opriri la La Spezia, Civittavechia, Napoli, pentru ca apoi să mai fie o zi pe mare, în drumul spre Spania și, în final, din dimineața celei de-a șaptea zi, să ancorăm în Barcelona.
Ce cabine poți alege
Pentru o croazieră de acest tip, ai opțiunea de a alege să te cazezi în cameră interioară (fără balcon sau ferestre), în cameră cu fereastră, în cameră cu balcon, sau în variante superioare, în funcție de necesități sau buget (apartamente, suite, etc).
Fiecare cabină este îndeajuns de spațioasă (începând cu 14 m2 – cabină interioară, și 14-18 mp în medie celelalte, balconul având cca 4 m2), include pat dublu (sau twin beds), dressing, canapea, birou cu oglindă, televizor tip plasmă, baie cu cabină duș. Ai la dispoziție un asistent care face curățenie de cel puțin două ori pe zi și la care poți apela în cazul în care ai nevoie de ceva anume.
Cabinele interioare includ toate aceste facilități și reprezintă opțiunea cea mai accesibilă ca preț. Ca și upgrade, poți avea o cabină aproape identică, însă cu o fereastră (care nu se deschide), sau cu balcon, unde poți să stai pe sezlong admirând marea.
Cum rezervi o croazieră Royal Caribbean
În România, toate croazierele Royal Caribbean sunt gestionate de reprezentanții oficiali ai companiei și pe care îi puteți contacta online pe www.rccl.ro sau telefonic +40 31 403 50 62. De asemenea, pe website-ul companiei puteți descoperi ce croaziere sunt disponibile în perioada următoare atât în Europa sau Caraibe, cât și în celelalte zone ale globului.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram