Connect with us

ADPM Health

Cum îi învățăm pe copii să își îngrijească dinții cât timp stau la școală

Igiena dentară a copiilor este foarte importantă în special în primii ani de viaţă. Atunci ei dobândesc obiceiurile sănătoase, cu ajutorul părinților care îi învață cum să își perie dinții și îi supraveghează atent cât stau împreună acasă.

Publicat

pe

Cum îi învățăm pe copii să își îngrijească dinții cât timp stau la școală

Ce se întâmplă însă când cei mici sunt la grădiniță sau la școală pe timpul zilei? Ce trebuie să facă aceștia pentru a-și menține dinții sănătoși? Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune ce decizii ar trebui să ia părinții și ce să îi învețe pe cei mici atunci când îi lasă o mare parte a zilei departe de casă.

”Bazele educației dentare se pun în copilărie. Încă din primele luni de viață, părinții trebuie să le asigure copiilor o igienă delicată a gingiilor și a primilor dinți. Pe măsură ce trec anii, cei mici încep să învețe să își perieze corect dinții, mai întâi în tandem cu părinții, și apoi singuri. Este important să le insuflăm copiilor noștri, încă de când sunt mici, idei corecte despre cum trebuie să își mențină igiena orală în mod corect”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Ce ar trebui să facă atunci când sunt la grădiniță sau la școală

”Spălatul pe dinți este un obicei care ar trebui să fie însușit de copil încă din primii ani de viață, de două ori pe zi, dimineața și seara. Sigur că, peste zi, apar multe momente în care dinții se vor murdări în urma meselor și în funcție de texturile alimentelor consumate. Vom fi tentați astfel să îi stresăm pe copii să se spele pe dinți după fiecare masă. Nu este însă cazul. Dacă se spală corect dimineața și seara, când sunt acasă, un al treilea periaj în timpul zilei nu este recomandat. În plus, este și dificil de realizat atunci când copilul este la școală.

Avem însă alte variante mai la îndemână pentru igiena dentară pe timpul zilei. Copiii mai mari pot mesteca gumă fără zahăr, care stimulează producția salivei ce reglează nivelul ph-ului și curăță dantura. Sau, în special dacă sunt mai mici, îi învățăm să își clătească energic gura cu apă curentă pentru a îndepărta resturile alimentare. De asemenea sunt de evitat dulciurile, produsele de patiserie, sucurile acidulate cu zahăr care sunt nocive dinților prin riscul crescut de a produce carie și prin textura lipicioasă aderentă pe dinți”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Cum verificăm dacă cei mici au dinți sănătoși

”În afara periajului, de două ori pe zi, sunt recomandate controalele regulate la stomatolog, la fiecare 6 luni ori în funcție de indicațiile medicului dentist. În rest, când facem igiena zilnică, dacă descoperim resturi alimentare și după periaj la nivel interdentar, putem folosi dușul bucal, dar la intensitate mică. Tot la copii putem folosi revelatori de placă. Ei sunt sub formă de pastiluțe de supt ce conțin coloranți, care evidențiază placa bacteriană și astfel copilului îi este mai ușor să înțeleagă unde să insiste cu periajul”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sorina Stroe (@dr.sorinastroe)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sorina Stroe (@dr.sorinastroe)