Connect with us

Stiri Interne

Simona Halep, suspendată după ce a fost testată pozitiv. Ce substanţă a ieşit la doping!

Simona Halep a fost testată pozitiv la testul de doping de la US Open 2022 și a fost astfel suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului. Ce substanță a fost detectată la test și cum se apără sportiva din România!

Publicat

pe

Simona Halep, suspendată după ce a fost testată pozitiv. Ce substanţă a ieşit la doping!

Simona Halep a fost testată pozitiv la US Open 2022, în urma procedurii descoperindu-se substanța roxadustat. Românca a fost astfel suspendată provizoriu provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, pentru dopaj.

Substanța găsită în urma testului, roxadustat, este un inhibitor al prolil-hidroxilazei HIF care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge și este interzisă începând din 2022 (inclusă pe lista Agenției Mondiale Antidoping – WADA).

Pe durata suspendării, Simona Halep nu va mai putea participa la niciun eveniment de tenis organizat de WTA și ITF.

 

View this post on Instagram

 

Advertisement

A post shared by Simona Halep (@simonahalep)

Sportiva se apără și anunță, printr-o postare pe pagina de socializare, următoarele:

Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile în care am fost educată.

Advertisement

Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”.

Ce este Roxadustat, substanţa care a ieşit la testul de doping!

„Substanța a fost interzisă categoric din 2011, se știa lucrul acesta, medicamentul este complet interzis administrării sportivilor deoarece poate duce la creșterea performanțelor sportive”, a declarat la Digi 24 Mihaela Dobranici, vicepreședinte al Societății de Medicină Sportivă.

Farmacista Beatrice Speteanu a declarat, pentru News.ro: ”Roxadustat este o substanţă sintetică şi acţionează asemenea unei enzime şi care stimulează oxigenarea în sânge, iar la nivel european există medicamente care conţin această substanţă, utilizate în special în cazul persoanelor care au probleme renale, şi care sunt aprobate, însă se eliberează pe bază de reţetă.

Advertisement

„Eu ştiam de demult că la noi în ţară există eritropietină şi sunt foarte mulţi sportivi care folosesc fiole ca să crească anduranţa la efort. Asta e de 20 de ani de zile. La noi este echivalentul eritropoietina şi chiar cunosc atleţi care folosesc eritropoietina pentru energie, pentru că le creşte producţia de celule roşii şi crescând producţia de celule roşii ai mai mult oxigen, mai bună oxigenare a sângelui, deci la propriu creşte anduranţa la efort”.

 

S-a păstrat secretul o săptămână

Rezultatele testului și decizia de suspendare au fost realizate, se pare, săptămâna trecută, și s-a păstrat totul în secret până azi.

„Roxadustat este un medicament folosit în cazurile de anemie și stimulează glandele suprarenale să secrete mai mult EPO care duce la o creștere a producției de celule roșii, care ajută la o mai bună oxigenare a sângelui. Practic corpul se poate reface mai repede după efort intens. Noi am notificați oficial de săptămâna trecută, am știut, dar am fost obligați să păstrăm confidențialitatea informației până în momentul în care Federația comunică oficial”, a declarat pentru Libertatea, Gabriela Andreiașu, șefa Agenției Naționale Antidoping din România (ANAD).

Advertisement

 

View this post on Instagram

 

A post shared by THE COACH (@patrickmouratoglou)

Advertisement
Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *