Connect with us

Stiri Interne

5 medalii de aur, una de argint și 3 recorduri pentru România la Campionatele Europene de Canotaj 2023

Canotorii români au obținut cinci medalii de aur la Campionatele Europene de Canotaj de la Bled, Slovenia, și repetă performanța istorică obținută anul trecut, când au dominat întrecerea europeană tot în 5 probe. De această dată, la Bled, lotul României de canotaj a câștigat cinci medalii de aur, o medalie de argint și a stabilit nu mai puțin de 3 recorduri europene.

Publicat

pe

5 medalii de aur, una de argint și 3 recorduri pentru România la Campionatele Europene de Canotaj 2023

România a participat la competiție cu 11 echipaje compuse din 28 de sportivi și s-a clasat pe locul 2, după Marea Britanie, în clasamentul pe națiuni după numărul de medalii câștigate.

Prima finală cu participare românească a adus și prima medalie de aur pentru țara noastră. Sportivele din echipajul de patru rame feminin (W4-), Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu și Amalia Bereș au stabilit și un nou record european, cu timpul de 06:22.69. Podiumul a fost completat de echipajele din Marea Britanie și Olanda.

Ionela Cozmiuc este cea care a adus României a doua medalie de aur, după o finală spectaculoasă a probei de schif simplu categorie ușoară (LW1x). Sportiva noastră a încheiat cursa cu timpul de 07:32.43, stabilind astfel un nou record european. În această probă, podiumul a fost completat de Grecia și Cehia.

A treia medalie de aur a revenit sportivelor din echipajul de dublu rame feminin (W2-), Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel. În urma lor s-au aflat echipajele din Olanda și Spania.

Cunoscute drept sportivele de aur ale canotajului românesc, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au obținut a patra medalie de aur, în proba de dublu vâsle feminin (W2x). Ca de fiecare dată, fetele noastre au făcut o cursă foarte bună, cu un finish excepțional, terminând cu un timp de 06:40.83 și au stabilit astfel al treilea record european pentru delegația noastră. Podiumul a fost completat de echipajele din Lituania și Olanda.

A cincea medalie de aur a fost obținută de România și în proba regină a canotajului: cea de 8+1 feminin. Echipajul de 8+1 feminin (W8+), compus din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și Victoria-Ștefania Petreanu (cârmaci) a câștigat medalia de aur cu timpul de 06:01.55, reușind să se impună încă de la începutul cursei în fața echipajelor din Marea Britanie și Italia.

Simona Radiș a repetat astfel performanța obținută la Campionatul Mondial de anul trecut, câștigând două medalii de aur în mai puțin de o oră. Aproape toate sportivele din echipajul de 8+1 feminin au dublat și în alte probe, astfel că Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu și Simona Radiș sunt duble campioane europene în 2023.

Medalia de argint a fost câștigată de echipajul 8+1 masculin (M8+), compus din Mihăiță Țigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Semciuc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu, Florin Lehaci și Adrian Munteanu (cârmaci). Sportivii noștri au încheiat cursa cu un timp de 05:28.14, la doar 5 sutimi distanță de echipajul Marii Britanii, care s-a clasat pe locul 1. Podiumul a fost completat de Olanda.

La fel ca în cazul echipajului feminin, băieții din barca de 8+1 masculin au dublat și în alte probe.

România s-a clasat pe locul 4 în proba de patru rame masculin (M4-), cu echipajul compus din Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Florin Lehaci. Sportivii noștri au încheiat cursa la o distanță foarte mică de locul 3, ocupat de Franța.

Pe locul 5 la Campionatul European 2023 s-a clasat echipajul de patru vâsle masculin (M4x), compus din Mihai Chiruță, Constantin Adam, Ioan Prundeanu și Florin-Marian Enache.

Tot pe poziția a cincea au încheiat cursa și Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, componenții bărcii de dublu rame masculin (M2-).

În finala probei de dublu vâsle masculin (M2x), echipajul compus din Florin Arteni și Ciprian Tudosă au ocupat poziția 7 în clasamentul general.

Echipajul de patru vâsle feminin (W4x), compus din Ioana-Mădălina Moroșan, Andrada-Maria Moroșanu, Cristina Druga și Patricia Cireș, au terminat concursul tot pe poziția 7.

„După performanțele istorice obținute anul trecut, lotul de canotaj își confirmă valoarea și aduce acasă tot 5 medalii de aur, dar și una de argint, extrem de valoroasă. Mai mult, sportivii noștri au stabilit recorduri europene în 3 probe. La fel ca ân 2022, țara noastră se clasează pe locul 2 pe națiuni în Europa, după Marea Britanie și înaintea Olandei.

La prima lor competiție internațională importantă din acest an, sportivii noștri au arătat cât sunt de buni, muncitori și determinați să obțină de fiecare dată cele mai bune rezultate. Imnul României a răsunat de 5 ori și la acest Campionat European.

Sunt foarte mândră de aceste performanțe și mă bucur enorm să văd ce lot puternic avem. Asta se datorează sportivilor, dar și antrenorilor, echipei medicale, întreg staff-ului Federației și cluburilor sportive de la care toți provin. Îi felicit pe toți și mă mândresc cu așa echipă minunată.

De asemenea, le mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut și ne susțin în continuare. Mulțumiri speciale pentru susținere și către Ministerului Sportului și COSR. Doresc să mulțumesc și partenerilor Federației Române de Canotaj – UniCredit Bank Romania, Primăria Pantelimon, Kaufland Romania, Edenia Foods, Apa Bucovina, Herbalife Nutrition, Țiriac Auto, Ford România, Deutsche Leasing, Phoenicia Hotels, Negro 2000 România, Regina Maria – Rețeaua Privată de Sănătate, Construcții Erbașu, IBB-HIB, Ciga Energy, BDR Romania, Fundația Țiriac, Maestro, SanoVita, Fiterman Pharma, TopLine Romania, Cricova Romania și ZUZU.

Urmează ca sportivii să înceapă pregătirea pentru Campionatele Mondiale din acest an, care vor avea loc între 3 și 10 septembrie la Belgrad (Serbia). Aceasta va fi practic cea mai importantă competiție a anului, pentru că acolo se vor disputa calificările la Jocurile Olimpice de la Paris, unde ne dorim să participăm cu un număr cât mai mare de bărci”, declară Elisabeta Lipă, Președintele Federației Române de Canotaj.