Connect with us

ADPM Health

7 motive care te vor convinge să consumi proteină zi de zi. Din ce surse o putem obține!

Știai că 27 februarie este Ziua Națională a Proteinei în Marea Britanie? Chiar dacă această sărbătoare încă nu a ajuns la noi, asta nu ne împiedică să conștientizăm cât de important este acest macronutrient pentru sănătatea noastră. Probabil l-ai asociat până acum doar cu recuperarea după sport și cu creșterea masei musculare. Ei bine, află că o cantitate suficientă de proteină aduce o mulțime de beneficii pentru buna funcționare a organismului.

Publicat

pe

7 motive care te vor convinge să consumi proteină zi de zi. Din ce surse o putem obține!

În primul rând, hai să înțelegem ce sunt proteinele!

Proteina reprezintă unul dintre cei trei macronutrienți esențiali pentru organismul uman, alături de carbohidrați și grăsimi. Proteinele sunt alcătuite din lanțuri lungi de aminoacizi, principale componente ale mușchilor, oaselor, pielii, țesuturilor și organelor noastre. Este esențial să consumăm o cantitate adecvată de proteine zilnic, din alimente precum carne, pește, ouă, produse lactate, leguminoase, soia, mazăre, nuci și semințe, și din suplimente alimentare. În caz contrar, organismul va trebui să descompună masa musculară pentru a obține aminoacizii de care are nevoie pentru a funcționa.

Necesarul de proteine pentru un adult sănătos poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv vârstă, sex, nivel de activitate fizică și obiective personale. Un adult sănătos ar trebui să consume aproximativ 0,8 grame de proteină pe kilogram de greutate corporală pe zi. De exemplu, dacă ai 70 de kilograme, consumul zilnic recomandat de proteină este de 56 de grame. Cantitatea necesară crește și chiar se dublează în cazul persoanelor care fac sport (1,2 – 2,0 grame pe kilogram de greutate corporală pe zi).

De ce este atât de important consumul zilnic de proteine? Iată principalele 7 beneficii:

1. Proteinele ne ajută să menținem senzația de sațietate mai mult timp (1). Dacă vrem să scăpăm de kilogramele în plus, e foarte important să reducem carbohidrații și să consumăm mai multe proteine. Astfel, nu ne vom mai simți mereu înfometați, în special dacă avem și un stil de viață activ.

2. Proteinele stimulează metabolismul, procesul prin care organismul transformă alimentele și băuturile în energie. Astfel, vom arde caloriile mai eficient, lucru esențial pentru oricine își dorește o formă fizică de invidiat (2).

3. Proteinele contribuie la refacerea și creșterea masei musculare (3). Proteinele de calitate conțin toți aminoacizii esențiali și sunt bogate în aminoacizi cu lanț ramificat (BCAA). Leucina, unul dintre acești BCAA, joacă un rol major în creșterea masei musculare și în recuperare, în special după exerciții de rezistență și anduranță.

4. Proteinele contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și sunt esențiale pentru femeile aflate la menopauză, când crește incidența de osteoporoză (4).

5. Proteinele ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, fiind utile în prevenirea și managementul diabetului de tip. (5)

6. Proteinele contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, fiind esențiale pentru producția anticorpilor și a altor substanțe necesare pentru funcționarea corectă a sistemului de protecție împotriva bacteriilor și virusurilor (6).

7. Proteinele joacă un rol important în menținerea echilibrului hormonal. Hormonii sunt sintetizați din aminoacizii care alcătuiesc proteinele. De exemplu, hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru reglarea metabolismului și sunt produși din aminoacizii tirozină și iod. Insulina și hormonii steroizi sunt adesea legați de proteine pentru a fi transportați în întregul corp și pentru a ajunge la țintele lor celulare (7).

Din ce surse ne putem lua proteina necesară zi de zi?

Pentru a consuma cantitatea ideală de proteină zi de zi, este necesar să ne construim un plan alimentar care să includă proteine de înaltă calitate de origine animală, cum ar fi carnea de pasăre slabă, carnea de vită, peștele, lactatele, produsele din ouă și ouăle întregi.

Dacă ești vegan sau adopți o dietă vegană ocazional, există o mulțime de proteine pe bază de plante care sunt la fel de eficiente în promovarea creșterii și refacerii musculare, cum ar fi soia, mazărea, quinoa și semințele de in.

De cele mai multe ori, nu reușim să ne bazăm strict pe alimente de acest tip și este nevoie să apelăm la suplimente de calitate care compensează nevoia de proteină.

Shake-ul Formula 1 este un înlocuitor de masă care poate fi servit la micul dejun, la prânz sau cină. Este bogat în proteine de înaltă calitate din soia, care contribuie la menținerea și creșterea masei musculare și furnizează un amestec echilibrat de vitamine, minerale, fibre și grăsimi (furnizează cel puțin 30% din necesarul zilnic de 26 vitamine și minerale per porție), respectând cerințele impuse de dietă, nu conține coloranți artificiali sau arome și este potrivit pentru persoanele vegane. Formula 1 este acum disponibil, în ediție limitată, și cu aromă de ciocolată și portocale.

Protein Drink Mix-Vegan de la Herbalife te ajută să crești aportul zilnic de proteine, vitamine și minerale cheie. El poate fi savurat ca supliment proteic sau împreună cu un shake înlocuitor de masă. Este bogat în proteine, nu conține gluten, zahăr, lactoză, și are o textură cremoasă. Adaugă două măsuri de Protein Drink Mix-Vegan și două măsuri din shake-ul tău preferat Formula 1 la 300 ml de apă, amestecă și savurează o masă sănătoasă vegană, bogată în proteine (26 g), fibre (6 g) și 26 de vitamine și minerale.

Nu în ultimul rând, poți adăuga o sursă de proteine de calitate în alte alimente pe care le consumi zi de zi. Spre exemplu, Protein Bake Mix transformă rețetele preferate în gustări proteice delicioase. Este formulat cu atenție pentru a oferi un aport echilibrat de nutrienți, astfel încât preparatele tale să fie delicioase și să-ți ofere o nutriție excelentă. Formulat cu proteine din zer de înaltă calitate, acest amestec în ediție limitată conține, de asemenea, minerale cheie și reprezintă o sursă bună de fibre.

Cu o aromă neutră, Protein Bake Mix poate fi integrat cu ușurință în rețetele tale preferate și îți transformă preparatele în alternative gustoase, ce îți vor oferi un aport suplimentar de proteine. De la fursecuri sau brioșe și până la clătite sau waffles, cu Protein Bake Mix ai posibilități nelimitate.

*Produsele Herbalife sunt disponibile doar prin intermediul Distribuitorilor Independenți Herbalife.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18469287/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33247306/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6142015/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4180248/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522033822#noted1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7835905/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1894894/