Connect with us

Stiri Interne

A murit actrița Ileana Stana Ionescu! Care a fost cel mai mare regret al său!

Actrița Ileana Stana Ionescu a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, conform unui anunț publicat de Teatrul Național București pe pagina oficială de Facebook.

Publicat

pe

A murit actrița Ileana Stana Ionescu! Care a fost cel mai mare regret al său!

„Teatrul Național ‘I.L. Caragiale’ din București anunță cu profundă tristețe că astăzi, 30 iunie, actrița Ileana Stana Ionescu a plecat dintre noi. Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu sunt invitați marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic”, a transmis instituția.

Ileana Stana Ionescu va rămâne în amintirea tuturor ca una dintre cele mai talentate și dedicate actrițe ale teatrului românesc. A debutat în 1955, la doar 19 ani, pe scena Teatrului de Stat din Reșița, în rolul Agnes din piesa „Școala femeilor” de Molière.

În 1959, și-a continuat cariera la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1965 a devenit o prezență constantă pe scena Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Printre rolurile sale celebre se numără Fraulein din „Gaițele” de Alexandru Kirițescu, Hecuba din „Troienele”, Doica din „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, Stăvăroaia din „Ioil și Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu și Soacra din „Micul infern” de Mircea Ștefănescu.

Cu o carieră impresionantă de peste șase decenii, Ileana Stana Ionescu a cucerit inimile publicului cu interpretările sale remarcabile, inclusiv rolul Liubov Ranevskaia în „Livada de vișini” de A.P. Cehov și rolurile din filme precum „Cuibul de viespi”, „Cucoana Chirița”, „Aici nu mai locuiește nimeni” și „Dumbrava minunată”.

Deși inițial visa să devină jurnalistă, destinul a îndrumat-o către teatru, unde și-a construit o carieră strălucită datorită talentului său nativ. Într-un interviu, actrița a mărturisit că regretă că nu a avut mai mulți copii, dar se simte recunoscătoare pentru viața și cariera ei împlinită.

„Eram mereu ocupată la teatru și credeam că o pauză pentru a aduce pe lume un copil nu ar fi benefică. Și-acum îmi pare foarte rău… Când era mic, fiul meu, Andrei, îmi spunea mereu: ‘Aș vrea și eu să am un frate mai mare. Sau măcar unul geamăn’. Oricum, bilanțul e pe plus. Le doresc și colegilor mai tineri să aibă parte de tot ce am avut eu. Am lucrat cu mari actori, cu regizori de renume, am călătorit în întreaga lume cu teatrul… Iar combinația dintre viața personală și cea profesională a fost extrem de benefică”, a spus marea actriță.

Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *