Connect with us

Interviuri

Alina Person, românca ce face furori în cinematografia italiană. Premiată și în California și Las Vegas

Numele Alina Person nu este foarte cunoscut în România, dar este de notorietate la nivel internațional. Alina Person s-a născut în România, dar a plecat din țară la o vârstă fragedă, alături de familie. Italia este țara ei adoptivă și care i-a oferit de-a lungul anilor numeroase satisfacții la nivel profesional. Alina este un artist în adevăratul sens al cuvântului. E balerină și actriță, iar din ambele ipostaze a fost implicată în proiecte importante alături de personalități marcante din lumea filmului, a teatrului și a dansului.

Publicat

pe

Alina Person, românca ce face furori în cinematografia italiană. Premiată și în California și Las Vegas

Începutul anului 2021 i-a adus Alinei Person primele premii în cariera sa actoricească. Și nu orice premii, ci unele precum „Cea mai bună actriță” în cadrul Venice Short Film Awards și Vegas Movie Awards.

Lucrează în Italia cu nume precum celebrul regizor Paolo Sorrentino sau actorii Toni Servillo, Riccardo Scamarcio, Kasia Smutniak și Simone Gallo. Visează însă la ziua în care va putea lucra ca actriță și în țara ei natală, România.

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru artă?

Pasiunea pentru arte am avut-o de când eram micā. Bunica mea este pictoriță, iar eu mā jucam mereu cu culorile și cu pensulele ei. Am descoperit apoi baletul pe care l-am și studiat, iar mai târziu m-am îndrăgostit de actorie pe care am studiat-o la Academia din Milano. Iubesc toate formele de artă ce există. Consider că arta este motorul lumii. Fără artă am fi goi. Eu m-am născut cu pasiunea pentru artă, nu am dobândit-o pe parcurs.

Balet, teatru și film sunt domeniile în care ai activat până în prezent. Care sunt cele mai mari importante proiecte pe care le-ai avut în aceste domenii?

Cea mai frumoasă experiență legată de balet am avut-o la Teatrul de Operă din Roma, am dansat în „il Barbiere di Siviglia”. Am jucat timp de o lună și jumătate în acest proiect al unei companii internaționale nemaipomenite. Dacă e să vorbim despre actorie, proiectul cel mai important a fost filmul lui Paolo Sorrentino, „LORO”. O experientă cu adevărat deosebită, iar în opinia mea Paolo Sorrentino este un geniu, un regizor vizionar. Înainte de a lucra cu el ca actriță, am lucrat și ca balerină de câteva ori.

Ai câștigat premii importante, precum Cea mai bună actriță în cadrul Venice Short Film Awards și Vegas Movie Awards. Ce ne poți spune despre asta?

Sunt primele premii pe care le câștig și sunt extrem de fericită. În primul rând pentru că proiectul cu care le-am câștigat este unul foarte aproape de sufletul meu, iar apoi pentru că au fost obținute în cadrul unor festivaluri internaționale de renume. Sper ca acestea să fie primele dintr-o listă lungă.

Alături de ce personalități ai avut ocazia să lucrezi de-a lungul timpului?

Am avut până acum onoarea sā lucrez alāturi de Toni Servillo, Riccardo Scamarcio și Kasia Smutniak pentru filmul „LORO” a lui Paolo Sorrentino. A fost o experiență nemaipomenitā, greu de descris în cuvinte. A lucra alături de niște actori atât de mari este genul de experiență din care ai foarte multe de învățat, iar Paolo Sorrentino, așa cum am mai spus, este un regizor grozav.

Ce ne poți spune despre Locked, proiectul care ți-a adus numeroase satisfacții în ultima vreme?

„LOCKED” este un scurtmetraj la care țin foarte mult. Scoate la lumină o tematică extrem de importantă, dar despre care nu s-a vorbit aproape deloc în perioada de lockdow. Violența domestică! În perioada de lockdown, în 193 de țări membre a Națiunilor Unite agresiunile împotriva femeilor și feminicidele au crescut cu 20% față de anul precedent. Suntem onorați să câștigăm premii importante în Statele Unite cu un proiect ce dezbate o temă atât de importantă.

Care consideri că sunt calitățile care te-au ajutat să reușești în domeniul actoriei?

Ca sā faci meseria asta trebuie sā fii foarte determinat. Din fericire, asta este o calitate pe care o am. Sunt determinatā si competitivā. Este o meserie foarte dificilă. Astăzi poți fi pe culmile succesului, să ai nenumărate proiecte, iar mâine te poți trezi că te cufunzi în neantul absolut. Nu ai garanții niciodată. E cu adevărat nevoie să iubești această meserie și să ai capacitatea, indiferent de vremuri, să-ți păstrezi mintea lucidă și stabilă.

Ai plecat în Italia de la o vârstă fragedă și ți-ai construit un nume acolo. Te-ai gândit vreodată să revii în România, să joci aici?

M-am gândit de multe ori la faptul cā ar fi foarte frumos sā am posibilitatea de a lucra ca actriță și în țara mea. Îmi doresc lucrul ăsta. Știi cum se spune, întotdeauna ziua de mâine e o surpriză. Sper ca această dorință să mi se îndeplinească până la urmă.

Care sunt proiectele tale pentru 2021?

Sper ca 2021 să fie un an mai bun decât 2020. Anul trecut a fost unul greu în contextul pandemiei. Noi toți din această industrie am pierdut foarte multe proiecte. Sper însă ca în 2021 lucrurile să revină oarecum la normal. Am niște proiecte în pregătire, dar sunt superstițioasă și nu pot să vă spun acum mai multe. Veți afla la momentul potrivit.

Am o pagină online cu sketch-uri de comedie. Se numește The Coniugi și lucrez împreună cu un actor italian foarte bun, Simone Gallo. Același cu care am câștigat numeroase premii cu scurtmetrajul „LOCKED”. Pregătim acum un nou format, precum și un spectacol de teatru în zona de comedie. Sper ca teatrele să se deschidă cât mai curând și să putem juca.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de The Coniugi (@theconiugi)