Connect with us

Stiri Interne

Ambasada Romaniei in Republica Turcia a sarbatorit ia romaneasca

Cu ocazia celebrarii Zilei Universale a Iei Romanesti, la 13 iunie 2019, in contextul special al exercitarii, de catre Romania, pentru prima data, a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, Ambasada Romaniei in Republica Turcia a sarbatorit ia romaneasca printr-o prezentare de moda inedita denumita ”SimfonIA Florilor”.

Publicat

pe

Ambasada Romaniei in Republica Turcia a sarbatorit ia romaneasca

In cadrul paradei de moda, brandul romanesc ”Flori de Ie” a prezentat 30 de costume traditionale romanesti, precum si o colectie de design vestimentar modern inspirata din cultura si traditiile romanesti, dedicata special acestui eveniment aniversar al iei romanesti la Ankara si a cuprins tinute de gala si de cocktail, pictate manual sau imbogatite de accesorii realizate cu ajutorul artizanilor romani. Motivul central al colectiei a fost paunul, desprins din portul popular bistritean, simbol al vietii si al frumusetii.

Aceasta colectie a fost realizata cu sprijinul designerului pentru accesorii florale Andreea Radu si al doamnei Andreea Ghencea, make-up artist, directia artistica fiind asigurata de Catalin Orezeanu.

Evenimentul a avut loc in premiera pe terasa Atakule, cel mai vechi centru comercial din Turcia si simbolul orasului Ankara, prezentand o vedere panoramica impresionanta a capitaliei Ankara. Turnul Atakule a fost luminat in culorile drapelului Romaniei si a prezentat pe ecranele sale mesajul ”Sarbatorim ia romaneasca” in limbile turca si engleza.

Formatia de jazz ”World Mix Band”, condusa de catre profesorul trompetist roman Julian Lupu din cadrul Orchestrei Bilkent din Ankara, a interpretat piese romanesti si internationale in aplauzele publicului.

Advertisement

Evenimentul a fost deschis de catre ambasadorul Romaniei in Republica Turcia, Gabriel Sopanda, si fondatorul ”Flori de Ie”, Dr. Ec. Cristina Chiriac. Ambasadorul Romaniei a sustinut o scurta prezentare despre importanta iei si a costumului popular in folclorul romanesc, multumind doamnei Cristina Chiriac si echipei sale pentru dedicatia, eforturile si activitatea in pastrarea si promovarea traditiilor romanesti autentice. A accentuat faptul ca evenimentul ”SimfonIA Florilor” a fost realizat in premiera la Ankara si la Centrul Atakule, reprezentand totodata cea de-a treia colaborare fructuoasa a ”Flori de Ie” cu Ambasada Romaniei la Ankara.

Doamna Cristina Chiriac a prezentat o scurta descriere a costumelor populare si a precizat ca rolul artizanilor si mestesugarilor romani in contextul actual este vital pentru perpetuarea traditiilor romanesti.

La eveniment au participat personalitati din mediul politic, diplomatic si de afaceri din Ankara, printre care secretarul general al organizatiei TURKSOY (The International Organization of Turkic Culture), peste 30 de ambasadori acreditati la Ankara si din cadrul MAE turc, directorul general al departamentului Uniunea Europeana din MAE turc, rectori ai universitatilor din Ankara, oameni de afaceri proeminenti din Ankara si Istanbul si peste 300 de participanti.

Evenimentul a fost reflectat extensiv in mass media de limba turca, de catre agentia nationala de presa Anadolu, postul de televiziune national al Turciei TRT, observatorul diplomatic, precum si alte publicatii online si presa scrisa.

La 14 iunie 2019, consilierul cultural al Ambasadei Romaniei in Ankara si vicepresedinte al organizatiei nonguvernamentale SHOM (Spouses of Heads of Mission Ankara), doamna Lavinia Ochea,  a organizat in colaborare cu fondatorul ”Flori de Ie”, Dr. Ec. Cristina Chiriac cea de-a doua editie a evenimentului caritabil in sprijinul copiilor refugiatilor sirieni.

Advertisement

Actiunea denumita „Fascinating Fascinator Garden Tea Party” a avut loc pentru prima data in gradina Ambasadei Romaniei si s-a bucurat de prezenta a peste 50 de reprezentate ale organizatiilor SHOM si DMEDD (Spouses Association of the Ministry of Foreign Affairs of Turkey) si a unor femei de afaceri si din mediul universitar din Ankara. La eveniment a participat sotia ministrului invatamantului din Republica Turcia, directorul general pentru cultura din cadrul ministerului invatamantului, precum si sotia ministrului adjunct al afacerilor externe al Turciei.

Gradina Ambasadei a fost imbracata in flori naturale si decoratiuni florale realizate de catre fondatorul brandului pentru accesorii florale „Happy Forever by Andreea”, doamna Andreea Radu, creand o atmosfera de sarbatoare a verii, a iei romanesti si a feminismului. Au fost expuse ii si creatii ale brandului romanesc ”Flori de ie” precum si costume traditionale romanesti aflate in patrimoniul Ambasadei.

Doamna Lavinia Ochea a prezentat participantelor ia romaneasca si importanta acesteia in cultura nationala, purtand o creatie ”Flori de ie”, cu decoruri geometrice, elementul predominat fiind rombul, despre care se spune in cultura populara ca reprezinta unificarea materiei cu spiritul, mai simplu spus unirea cerului cu pamantul, protectie sporita purtatoarei, varfurile rombului reprezentand de fapt extremitatile crucii.

A multumit tuturor pentru prezenta la evenimentul caritabil si pentru contributia lor in sprijinul copiilor refugiati sirieni din Ankara, mentionand ca va continua sa sustina implicarea organizatiei SHOM pe care o conduce in proiecte caritabile de acest gen.

Fondatorul Flori de Ie si al Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin, Dr. Ec. Cristina Chiriac a sustinut o scurta prezentare despre importanta si rolul femeii in societate, mentionand imensa responsabilitate pe care o au acestea in crearea si educarea generatiilor viitoare, a adresat un apel la unitate internationala de a depasi obstacolele create de prejudecati si cutume sociale si a multumit audientei si doamnei Lavinia Ochea pentru deschidere si implicare.

Advertisement

In cadrul evenimentului a avut loc un mini-bazar cu produse traditionale romanesti si internationale, iar fondurile urmeaza sa fie donate catre centrul non-profit pentru sustinerea familiei si copiilor Al-Farah ASAM (Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants) pentru achizitionare de haine si jucarii pentru copii refugiatilor sirieni din zona metropolitana Ankara.

Advertisement
Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.