Connect with us

ADPM Health

Apa din piscină ne poate strica dinții. Ce este bine să facem când vrem să înotăm!

Foarte mulți oameni aleg, în această perioadă, să se relaxeze la piscină, fie că sunt în vacanță sau doar caută un loc unde să se răcorească la sfârșitul săptămânii. Apa din piscină conține însă foarte mult clor, iar medicii stomatologi atrag atenția că acesta ne poate afecta sănătatea dinților.

Publicat

pe

Apa din piscină ne poate strica dinții. Ce este bine să facem când vrem să înotăm!

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică de ce se întâmplă acest lucru și ce putem face pentru a evita efectele negative ale apei din piscină asupra danturii.

„Ce bucurie mai mare poate fi vara decât să ne răcorim la piscină în zilele toride? Copiii sunt cei mai încântați, dar, să fim cinstiți, și nouă, adulților, ne place! Pentru a rămâne curată, apa din piscină este tratată cu clor. Acesta, în cantități ridicate, poate avea însă efecte nedorite asupra sănătății dinților”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Clorul provoacă eroziuni dentare

„Clorul din piscină ne poate deshidrata pielea și părul și poate să provoace eroziuni dentare. Eroziunea dentară apare atunci când avem de-a face, în mod repetat, cu pH-uri scăzute. De aceea, o vizită la piscină o dată la două sau trei săptămâni nu ne va pune în niciun fel în pericol. Dacă avem însă de-a face cu înotători pasionați, care practică constant acest sport, se recomandă anumite precauții”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Ce facem pentru ca apa din piscină să nu ne strice dinții?

„Recomand următoarele:

Advertisement

1. Intrăm în piscină cu gura închisă pentru a limita pe cât posibil contactul cu pH-ul acid din apă.

2. Clătim gura după înot pentru a nu rămâne cu acest pH scăzut la nivel dentar.

3. Mergem frecvente la medicul stomatolog pentru a monitoriza constant situația smalțului (învelișul protector al dinților).

4. Purtăm gutiere pentru a limita contactul cu pH-ul acid, dar și pentru a proteja mecanic dinții, în special dacă și practicăm sporturi de contact, ca polo de apă.

5. Folosim produse pe bază de fluor pentru a remineraliza suprafețele care au avut de suferit. Ținem însă cont că aceste produse trebuie folosite constant, nu doar accidental”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Advertisement

Cum ar trebui să își îngrijească dinții femeile în timpul sarcinii pentru a evita complicațiile de ordin medical

Advertisement
Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *