Interviuri
Romanul care vrea sa cucereasca lumea prin peisajele construite in acvarii!
Aquascaping-ul este o forma complexa de arta foarte putin cunoscuta in Romania, dar extrem de spectaculoasa. Mai exact, este vorba despre adevarate peisaje construite in acvarii de oameni cu mult talent, daruire, precizie, o mare atentie la detalii, rabdare dusa la extrem si multe cunostinte de biologie. Un astfel de om cu un talent nemasurat si o pasiune extraordinara este si Ionut Godea, aquascaper roman care a reusit, gratie setup-urilor sale spectaculoase, sa se faca remarcat in afara granitelor tarii.
Cu toate ca aquascaping-ul reprezinta o forma de arta nu foarte cunoscuta la noi in tara, exista totusi un tanar extrem de talentat care o practica cu succes. Numele lui este Ionut Godea, iar pasiunea lui pentru acvarii l-a facut sa devina cunoscut peste hotare. Poze cu lucrarile sale au aparut pe o multime de site-uri si forumuri de specialitate din strainatate, iar asta nu poate decat sa-i aduca satisfactii greu de descris in cuvinte si sa-l faca sa-si doreasca si mai mult ca aceasta forma de arta sa devina din ce in ce mai cunoscuta si in Romania.
„E pacat ca lumea sa nu cunoasca acest domeniu deosebit si accesibil. Imi place foarte mult aceasta lume acvatica, cu plantele si vietuitoarele ei. De aceea incerc sa fac ceva frumos, ceva diferit. Si chiar am muncit pentru aceasta: am studiat mult, am experimentat. Si ma bucur ca in scurt timp am devenit apreciat atat in tara noastra cat si in strainatate, atat de incepatori, cat si profesionisti. Astfel, Romania a devenit cunoscuta si pe acest segment. Poze cu setup-urile mele circula pe Facebook, la diferiti utilizatori din toata lumea: SUA, UK, Spania, Turcia, etc. Tot ceea ce fac, izvoraste din pasiune.
Aquascaping-ul e o forma de arta, aduce natura in casa. O lume putin accesibila – cea acvatica, poate ajunge in casele noastre. Dupa o zi obositoare, privitul unui acvariu ne poate deconecta cu usurinta de la problemele noastre zilnice”, isi incepe bacauanul Ionut Godea „pledoaria” cu privire la aquascaping.
Putini stiu insa ca aceasta forma de arta poate avea numeroase efecte benefice chiar si asupra sanatatii. Pe langa faptul ca poate combate stresul sau insomnia, ea poate constitui o terapie pentru copiii care sufera de ADHD sau autism, dar si pentru oamenii bolnavi de Alzheimer.
„Un acvariu poate fi o forma de terapie. Combate stresul, insomnia, induce o stare de relaxare. Privitul unei scene acvatice are un efect de calmare a mintii umane, iar creierul intra intr-o stare asemanatoare unui restart al unui computer. Exista o teorie care incearca sa explice efectele terapeutice ale unui acvariu, iar aceasta spune ca in timpul privitului unui peste sau a unei scene acvatice, se elibereaza endorfine. Endorfinele sunt asemenea unor opiacee naturale. Ele sunt numite popular hormonii ’fericirii’ si au fost asociate cu reducerea anxietatii, a tensiunii arteriale, precum si reducerea hiperactivitatii. Un acvariu este o alternativa fara pastile in combaterea ADHD-ului (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) sau Deficit de Atentie. De asemenea, copiii care au in camera un acvariu dorm mai bine. S-a demostrat ca acvariile exercita efecte de reducere a durerii la oameni suferinzi. Este un painkiller natural.
Persoanele bolnave de Alzheimer au aratat o crestere a poftei de mancare si o reducere a medicatiei lor in prezenta unui acvariu. Pe langa efectele pozitive asupra sanatatii noastre, un acvariu este la indemana oricui. Nu este un hobby scump si nici nu necesita o pregatire deosebita. Doar respectarea unor reguli simple. Costurile de cumparare, intretinere, populare cu plante si pesti sunt destul de mici, prin comparatie cu cele necesitate de intretinerea animalelor de companie (catei, pisici etc.), cat si cu alte hobby-uri”, ne explica Ionut.
ADPM va prezinta in continuare un interviu cu Ionut Godea, omul care a dus numele Romaniei in afara granitelor, datorita lucrarilor sale impresionante pe care le „construieste” cu talent, pasiune si o daruire nemasurata.
Daca ar fi sa definesti termenul de aquascaping astfel incat sa fie pe intelesul oricui, cum ai face-o?
Aquascaping-ul este procesul prin care acvariul simplu devine o adevarata opera de arta. Pentru aceasta se folosesc pesti, nevertebrate, plante acvatice si diverse elemente de decor cum ar fi pietrele sau lemnele. Este o cale prin care se transforma lumea de sub apa intr-un loc propice vietii si placut ochilor nostri.
Natura este cea care inspira pe aquascaper. Aquascaperul este cel care creeaza, am putea spune, adevarate peisaje sub apa. Acesta are nevoie de un simt artistic deosebit in primul rand, urmat de cunostinte in domeniul biologiei, desenului, fotografiei si nu il ultimul rand trebuie sa fie rabdator, pentru ca un peisaj acvatic poate necesita si cateva luni pana la aducerea la forma dorita. Un acvariu plantat e o oaza de natura in mijlocul oraselor lipsite de verdeata si sufocate de betoane. E o apropiere de o lume neobisnuita, mai putin accesibila vederii umane.
Cum si cand ti-ai descoperit tu aceasta pasiune destul de neobisnuita pentru o Romanie in care fenomenul numit aquascaping este atat de putin cunoscut?
Pe internet am gasit imagini cu acvarii plantate facute de un maestru japonez, domnul Takashi Amano. Acesta foloseste concepte de gradinarit japoneze, cum ar fi Wabi-sabi si aranjamentele de pietre Zen. Am ramas impresionat de naturaletea si de aranjamentul artistic existente in bazinele sale.
M-am apucat sa studiez intens tot ceea ce tine de aquascaping. Imi doream sa pot realiza si eu un acvariu care imita natura. Chiar si noptile mi le petreceam pentru a patrunde in tainele acestui domeniu. In urma cu aproape patru ani am cumparat primul meu acvariu, iar de aquascaping propriu-zis m-am apucat cu doi ani in urma.
Stiu ca talentul tau a fost recunoscut si peste hotare. Cum s a intamplat mai exact acest lucru?
M-am inscris pe diverse forumuri de specialitate din tari precum Marea Britanie, Statele Unite si Australia. Acolo mi-am prezentat realizarile mele in acest domeniu. Am fost destul de apreciat atat de acvaristii amatori, cat si de profesionisti, fapt care ma bucura. Un site de specialitate din UK, Aquarist Magazine a publicat doua articole despre setup-urile mele. Anul trecut, in luna decembrie, am primit un cadou foarte frumos de la cei de pe forumul ukaps.org (UK Aquatic Plant Society). Setup-ul meu a fost desemnat „Best international aquascape done by a ukaps member”.
Pe data de 5 februarie a.c., pe site-ul american Headlines & Global News (HNGN), in articolul „The Wonderful World Of Aquascaping: Designers Create Elaborate Scenes Of Underwater ‘Living Art’ In Fish Tanks”, a aparut o poza cu unul din setup-urile mele si numele meu.
In aquascaping m-a ajutat faptul ca am studiat Artele plastice, cat si talentul la pictura mostenit de la tatal meu.
Care este cea mai importanta realizare a ta in materie de aquascaping?
Doar in doi ani, numele meu a devenit cunoscut in cercurile iubitorilor de acvarii plantate, atat din tara nostra, cat si din strainatate, iar munca apreciata. Cu foarte multe persoane din lumea intreaga corespondez si multi imi cer sfaturile. Cea mai importanta realizare este faptul ca lucrarile mele au devenit modele de urmat pentru unii iubitori de aquascaping.
Este aquascaping-ul strict un hobby sau exista posibilitatea de a se dezvolta intr-o activitate care sa ti poata aduce si beneficii financiare?
Momentan este strict un hobby, insa mi-as dori foarte mult sa devina o profesie. Imi doresc aceasta pentru ca vreau sa impartasesc tuturor frumusetea acestui domeniu si imi doresc sa fac cat mai multe setup-uri. Posibilitatea de a se transforma in mai mult decat un hobby este limitata de faptul ca aquascaping-ul este aproape necunoscut in tara noastra.
Care este cel mai indraznet vis al tau cu privire la acest frumos hobby?
As dori sa vizitez locurile de origine ale micilor vietuitoare acvatice si sa scriu o carte despre aquascaping.
Spuneai ca aquascaping-ul poate reprezenta si o terapie in cazul unor afectiuni, lucru care nu prea este cunoscut la noi in tara. Te ai gandit vreodata sa faci ceva pentru ca fundatiile si centrele care se ocupa de copii cu ADHD sau oameni bolnavi de Alzheimer sa includa in programele lor terapia prin aquascaping?
Asa este, aquascaping-ul poate fi o forma de terapie. Privitul unei scene acvatice are un efect de calmare a mintii umane, iar creierul intra intr-o stare asemanatoare unui restart al unui computer. Combate stresul, insomnia, induce o stare de relaxare.
Mi-ar placea sa fac voluntariat pentru fundatiile si centrele care se ocupa de copii cu ADHD sau pentru cele care se ocupa de oamenii bolnavi de Alzheimer. Ar fi frumos daca in fiecare spital de copii ar fi un acvariu pentru ca le-ar aduce acestora o bucurie imensa.
Trebuie promovat tot ceea ce este frumos. Aceasta e datoria oricui.