Evenimente
Cronica ADPM: Azerbaijan a castigat Eurovisionul! Romania, doar pe locul 17!
Azerbaijan a castigat editia din acest an a concursului Eurovision. Ell si Nikki au primit cele mai multe puncte din partea publicului din cele 43 de tari care a urmarit transmisia in direct. Reprezentantii Romaniei, Hotel FM, s-au clasat pe locul 17.
Editia din acest an a concursului Eurovision s-a incheiat iar Azerbaijan este marele castigator. Piesa Running scared s-a dovedit a fi preferata celor mai multi telespectatori care au urmarit transmisia in direct in fata televizoarelor in 43 de tari.
A fost un spectacol extraordinar, in care muzica buna, costumele, coregrafia , luminile, efectele speciale si proiectiile au fost imbinate cu perfectionismul german. A fost, de departe, cea mai elaborata editie a concursului Eurovision, de cand este el organizat, mai exact din 1956.
Publicul din 25 de tari a trecut prin emotiile Marii Finale iar, la sfarsitul televotingului, rezultatele din partea a 43 de tari erau urmatoarele: locul 1 -Azerbaijan, locul 2- Italia, locul 3-Suedia.
Dupa show-ul de parodie la adresa piesei “Satellite” castigatoare anul trecut, repusa pe ritmuri de rock&roll, impreuna cu insasi Lena, Finlanda a deschis concursul.
Paradise Oskar, un tanar cantaret de 20 de ani, a interpretat la chitara piesa Da Da Dam, un imn dedicat Terrei, avand proiectat pe spate un imens glob pamantesc.
Bosnia–Hertegovina a fost reprezentata de Dino Merlin, un cantaret ce a sarit bine de media de varsta a concursului.
Artistul de 49 de ani a interpretat piesa Love in Rewind. Ritm antrenant care a facut miile de spectatori aplaude sacadat in acelasi timp.
Pe ecranul din spate a fost proiectata o cortina rosie care, odata deschisa, dezvaluia un intreg univers de poveste: lumini colorate si un carusel.
A Friend in London, reprezentantii Danemarcei, au cantat New Tomorrow, o piesa care a fost suspectata de plagiat si care a generat o adevarata dezbatere in perioada pregatitoare a concursului.
O piesa in stilul inconfundabil al lui Mika, acompaniata de proiectii extrem de luminoase.
Reprezentanta Lituaniei, Evelina Sasenko, posesoarea unei voci extraordinare, a ales sa interpreteze piesa “C’est ma vie”, acompaniata doar de un pian, fara proiectii si efecte speciale.
Doar o atmosfera romantica fabricata de reflectoarele albastre si de fumul artificial pe podea. Evelina a folosit pe parcursul piesei limbajul surdo mutilor pentru un efect sensibil maxim.
Kati Wolf, profesoara de solfegiu in Ungaria, a interpretat What about my dreams?, o piesa in care isi cere drepturile in fata partenerului posesiv.
Un plus pentru voce, un minus pentru vestimentatie: o rochie din saten albastru cu o croiala ce nu a avantajat-o.
Irlanda a fost reprezentata de Jedward, doi baieti care au afisat un look de hipster, o coafura foarte inalta, parca desprinsa din serialul de desene animate The Jetsons.
Cei doi cantareti aproape identici au interpretat piesa Lipstick, un pop cu influente electro, apeland la proiectii indraznete pe ecran, explozie de confetti si la geci de scena cu epoleti supradimensionati asa cum intentiona Michael Jackson sa poarte la concertele de la Londra.
Suedia a mizat pe un aer cu totul proaspat la editia din acest an a Eurovisionului. Eric Saade poate fi catalogat drept noul Alexander Rybak, insa de aceasta data nu avem de a face cu un tanar simpatic boem ci cu un posibil nou idol al pustanilor.
Eric intruchipeaza toate calitatile pe care trebuie sa le are un star de muzica intenationala si poate fi catalogat drept un posibil Justin Bieber al Europei. Titlul piesei este reprezentativ pentru aspiratiile sale, “Popular”.
Reprezentata Estoniei, castigatoarea concursului local Superstar, Jetter Jaani, s-a vrut un fel de Katy Perry a Europei.
Piesa Rockefeller Street are sanse sa devina hit la radiourile de pe continent si sa atraga un public tanar. Un show colorat, pus in valoare de proiectiile si decorul sub forma de cladiri urbane multicolore.
Grecia a avut o prezenta mai slaba anul acesta, spre deosebire de piesele energice de anii trecuti. Un nou macho-man, Loucas Yiorkas, cantaret de muzica bizantina, insa cu o piesa ciudata, o combinatie de balada elena dramatica cu interludii de rap.
Carismaticul Alexej Vorobjov, castigator X-Factor si Dancing with the stars, a reprezentat Rusia cu piesa “Get You” , un pop cu accente rock care ar avea sanse sa fie radio friendly, produsa de cei care lucreaza si cu Lady Gaga si Usher.
Franta a mizat pe o prezenta total diferita de ceea ce a avut loc pe scena pana in acel moment. Amaury Vassili a adus cross-over opera, asemanatoare Bolero-ului lui Ravel, un act curajos avand in vedere ca restul participantilor au adus piese ritmate, comerciale.
Dramatismul piesei a fost pus in valoare de proiectia unui rasarit de soare splendid, completat de fum sintetic pe scena care a dat impresia ca francezul canta pe nori in inaltul cerului.
Italia a revenit anul acesta la Eurovision dupa multi ani de pauza, cand a refuzat sa mai participe. Piesa aleasa, castigatoarea sectiunii Debutanti la Festivalul de la Sanremo, este aproape la fel de atipica pentru Eurovision precum cea a Frantei, insa de o calitate exceptionala.
Raphael Gualazzi a cantat o piesa in stilul lui Michael Bubble, cu accente de jazz.
Anna Rossinelli, reprezentanta Elvetiei a ales o piesa optimista, in stiul lui Bruno Mars, cu un mesaj frumos, “In Love for a while”.
Pe scena, Anna a cantat in mijlocul a zeci de stele colorate, baloane de sapun, raze de soare, nori desenati.
Unii dintre favoritii competitiei, membrii trupei Blue (Marea Britanie), au cantat langa patru ecrane mici pe care erau proiectate chipurile fiecaruia, transformate apoi in literele titlului piesei “I can” (Eu pot).
Moldova a surprins din nou placut. Anul acesta, Zdob si Zdub au facut un adevarat show pe scena, atat prin energie, cat si prin costume si proiectii 3D.
Moldovenii au purtat caciuli supradimensionate, sub forma de coifuri, care i-au scos cu siguranta din anonimat. Nu mai punem la socoteala piesa, “So Lucky”, de un rock molipsitor.
Ca de fiecare data, tara organizatoare a Eurovisionului nu isi mai da silinta sa se prezinte cu o piesa excelenta. Cel mai probabil pentru a nu avea sanse sa castige din nou competitia si a cheltui din nou milioane de euro pentru organizarea de anul urmator.
Este si cazul Germaniei care, anul acesta, a participat cu aceeasi Lena, castigatoarea de anul trecut, insa cu o piesa destul de fada, Taken by a stranger. Proiectii excelente care au redat sentimentul rapirii de catre extraterestrii.
Reprezentantii Romaniei s-au mentinut la un nivel ridicat si au oferit o prestatie foarte buna, in limitele unei piese bune, interpretate impecabil.
La capitolul show, am avut o prezenta saracacioasa. Proiectii simple, costume neinteresante si o coregrafie asa cum se practica la TVR de 20 de ani incoace.
Austria a fost reprezentata de Nadine Beiler. O piesa cu potential de imn umanitar, pusa in scena simplu, astfel incat sa nu reiasa nimic in evidenta decat calitatea compozitiei si a vocii interpretei, care in viata de zi cu zi canta jazz.
Azerbaijan a mizat anul acesta pe un nou duet, intre Ell si Nikki. Cei doi au interpretat piesa Running Scared, o compozitie in stilul pop american urmat de majoritatea artistilor de peste Ocean.
O piesa pe care am putea-o auzi la radiourile noastre comerciale fara probleme. Melodia a fost preferata de majoritatea votantilor, detasandu-se in final de celelalte clasante ale podiumului, Italia si Suedia.
Maja Keuc, supranumita Anastasia a Sloveniei, si-a reprezentat tara cu piesa “No One”, acompaniata de patru fete pe scena. Timbrul vocal aduce mai degraba cu cel al Christinei Aguilera. Piesa excelenta care ar putea guverna topurile americane.
Grupul Sjonni’s Friends din Islanda a ales o piesa pop cu influente country “Coming Home”, al carui ritm a prins rapid simpatia spectatorilor care au inceput sa aplaude.
Spania a intrat, ca deobicei, direct in finala. Anul acesta, cu Lucia Perez si a ei melodie Que me Quiten Lo Bailao, o piesa vesela, optimista in timpul careia publicul a fost transportat parca pe plajele exotice din Tenerife.
Ucraina a participat si anul acesta cu inca o voce de aur. Mika Newton a cantat Angel cat timp alaturi o artista realiza figuri si peisaje din nisip.
Serbia a participat cu piersa Ninei, Caroban, cu puternice influente ale stilului R&B al inceputului anilor ’70. La fel si decorul ales, in genul celor din celebrelor show-uri de televiziune americane marca Ed Sullivan.
Ultima tara intrata in concurs a fost Georgia. Eldrine a adus rockul alternativ pe scena de la Dusseldorf. Piesa ei One More Day a bucurat iubitorii genului. Interpretare si instrumentatie impecabile.