Connect with us

ADPM Health

Boala parodontală se transmite de la părinți la copii? Mit sau adevăr?

Boala parodontală afectează aproape jumătate din persoanele cu vârsta de peste 30 de ani și se manifestă prin deteriorarea structurilor care susțin și fixează dinții la nivelul osului, totul pornind de la un dezechilibru bacterian din cavitatatea orală. Deși nu există încă un tratament pentru a o stopa, ea poate fi totuși ținută sub control prin intervenția periodică a medicul stomatolog. În caz contrar, va duce în timp la pierderea dinților sau chiar la afecțiuni asociate grave. Din păcate, studiile arată că boala parodontală poate fi transmisă de părinți mai departe copiilor. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică de ce se întâmplă acest lucru.

Publicat

pe

Boala parodontală se transmite de la părinți la copii? Este mit sau adevăr?

„În familie împărțim totul: masa, tacâmurile, paharele, toaletele și, din păcate, și bacteriile. Flora orală microbiană a adulților s-a dovedit a fi determinantă și în flora microbiană a copiilor lor. De aceea, copiii adulților care suferă de boli parodontale sunt mai expuși îmbolnăvirii parodontale, chiar și în cazurile în care igiena copilului este tratată cu multă atenție. Prin urmare, este foarte important ca, știind acest istoric în familie, toți membrii acesteia să fie monitorizați periodic de dentist și să se apeleze la mijloace de prevenție sau de tratament în fazele cât mai incipiente”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Copiii sunt afectați din primii ani de viață

„A fost realizat recent un studiu care compară copii provenind din familii fără boală parodontală cu cei care provin din familii în care se regăsește această afecțiune. S-a descoperit că, la copiii care proveneau din familii cu boală parodontală, colonizarea bacteriană subgingivală a apărut la vârste mult mai mai fragede. Bineînțeles, asta nu înseamnă că, orice am face, acești copii vor dezvolta în timp boala parodontală, însă ar trebui să ne amintească permanent cât de importantă e igiena corectă și riguroasă și să mergem la consult atunci când apare cea mai mică problemă sesizată, de exemplu sângerarea gingiilor sau retracția acestora”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Boala parodontală poate apărea și la copiii cu o igienă dentară riguroasă

„Într-un alt studiu, au fost colectate probe din biofilmul subgingival de la 18 pacienți cu istoric de boală parodontală agresivă și de la copiii lor, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, prin comparație cu alți 18 pacienți sănătoși clinic. Astfel, copiii celor cu istoric al acestei afecțiuni orale prezentau cantități mai mari din bacteriile cele mai agresive care determină apariția bolii parodontale, chiar și în condițiile unei igiene foarte atente”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Mama, mai pasibilă să fie transmițătorul dominant în familie

„Specialiștii vor derula următoarele studii și intenții de promovare a profilaxiei bolii parodontale pe femei însărcinate, întrucât părerile sunt că mama este mai pasibilă să fie transmițătorul dominant în familie. Se speră ca, odată ce începem controlul și tratamentele aferente încă din perioada sarcinii, prevalența bolii parodontale la copiii celor cu istoric de parodontoză să scadă”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).