Connect with us

Stiri Interne

Canotajul a strălucit la Gala Sportului Românesc 2023

Canotajul românesc a strălucit la Gala Sportului Românesc 2023, eveniment organizat de Agenția Națională pentru Sport, miercuri, 14 februarie, la Ateneul Român. Sportivii, Președintele Federației Române de Canotaj, antrenorul principal al Loturilor Olimpice de Seniori și Tineret Under 23 și Directorul Complexului Sportiv Național „Elisabeta Lipă” Snagov au urcat pe scenă pentru a primi șapte dintre cele mai importante distincții ale galei, printre acestea Trofeul de excelență, Sportiva Anului și Președintele Anului.

Publicat

pe

Canotajul a strălucit la Gala Sportului Românesc 2023

2023 a fost cel mai de succes an din istoria canotajului românesc. Sportivii Federației Române de Canotaj au reușit o premieră absolută: calificarea a 11 echipaje la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. La competițiile internaționale importante, ei au obținut 39 de medalii, dintre care 24 medalii de aur, 9 medalii de argint și 6 medalii de bronz.

Simona Radiș a primit „Trofeul de Excelență”

Simona Radiș a urcat pe scena Ateneului Român pentru a primi Trofeul de Excelență al Galei Sportului Românesc 2023. Campioană olimpică, multiplă campioană mondială și europeană, Simona Radiș a câștigat toate medaliile posibile și este, în prezent, cea mai de temut adversară la nivel internațional. Alături de Ancuța Bodnar, dar și ca parte a echipajului de 8+1 feminin, Simona Radiș a făcut istorie în canotajul mondial.

„Este o onoare să ne aflăm azi aici printre atâtea mari valori ale sportului românesc. Spun cu mare încredere că urmează o ediţie a Jocurilor Olimpice care va rămâne în istorie. Noi am ajuns la un nivel foarte înalt şi ne dorim să rămânem pe aceeaşi linie ascendentă. Presiunea şi fiecare cerinţă din exterior ne motivează”, a declarat Simona Radiș.

Ancuța Bodnar a fost desemnată „Sportiva Anului 2023”

Alături de Simona Radiș, Ancuța Bodnar a sărbătorit anul trecut a 26-a victorie consecutivă din ultimii ani. Cele două sportive și-au apărat titlurile de campioane europene și mondiale în competițiile desfășurate la Bled, respectiv Belgrad. Simona și Ancuța au obținut anul trecut și calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, unde își doresc să apere titlul olimpic câștigat la Tokyo 2020.

„Muncim pentru medaliile de aur şi ne dorim să le obținem și la Paris. Suntem acum pe ultima sută de metri în cantonamentul din Italia. Mai avem mai puţin de o lună de zile şi ne întoarcem la baza noastră de la Snagov”, a declarat Ancuța Bodnar.

Elisabeta Lipă a fost premiată la categoria „Președintele anului”

În calitate de Președinte al Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă a demonstrat ani de-a rândul excelență și în calitate de manager.

Sub îndrumarea sa, Federația Română de Canotaj este deja, de șapte ani consecutiv, federația sportivă cu cele mai bune rezultate. Începând cu 2023, Elisabeta Lipă este Președinte al Agenției Naționale pentru Sport și, prin pasiunea de care a dat întotdeauna dovadă, puterea de muncă, determinarea și spiritul de lider, își pune amprenta, într-un mod pozitiv, asupra modului în care se dezvoltă sportul românesc.

„Cei care urcă pe scenă în această seară merită tot efortul pe care îl facem pentru a li se recunoaşte meritele şi valoarea. Nu întâmplător am ales ziua de Valentine’s Day, pentru că iubirea pentru sport este nemărginită. Nu pot să am aşteptări decât la superlativ în 2024, deoarece România este plină de talent care trebuie susţinut, cultivat, încurajat”, a declarat Elisabeta Lipă, Președintele Agenției Naționale pentru Sport.

Echipajele de 8+1 feminin (W8+) și 8+1 masculin (M8+) au fost premiate la categoria „Echipa anului masculin și feminin – sporturi individuale”

România a câștigat aurul anul trecut la Campionatele Mondiale de Canotaj de la Belgrad, în proba de 8+1 feminin (W8+), proba regină a canotajului. Echipajul compus din Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel, Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Amalia Bereș, Magdalena Rusu, Adriana Adam, Iuliana Buhuș și Ștefania Petreanu (cârmaci) a făcut atunci o cursă cu un finish extraordinar și, cu un timp de 06:01.28, s-au impus în fața echipajelor din Statele Unite și Australia și au obținut calificarea la JO Paris 2024.

„Sunt foarte emoționată să mă aflu în această seară aici, alături de echipa cu care am reușit aceste rezultate frumoase. Promitem să ne antrenăm în continuare cu același spor și cu aceeași dorință și să obținem un rezultat cât mai bun la Jocurile Olimpice”, a declarat Mădălina Bereș.

Echipajul 8+1 masculin (M8+), compus din Mihăiță Țigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Semciuc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu, Florin Lehaci și Adrian Munteanu (cârmaci) a câștigat medalia de argint la Campionatele Europene de Canotaj 2023 de la Bled. La Mondialele de la Belgrad, echipajul de 8+1 masculin (M8+) s-a clasat pe locul 4, terminând cursa finală la distanță de sub 1 secundă de locul 3 și obținând astfel calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.

„Este o mare onoare să fac parte din această echipă care, de la an la an, crește. Cu fiecare concurs pe care reușim să îl depășim suntem mai aproape de visul nostru, acela de a depăși generațiile de aur la Jocurile Olimpice”, a declarat Ciprian Tudosă.

Antonio Colamonici, desemnat „Antrenorul anului 2023”

Antonio Colamonici, antrenor principal al Loturilor Olimpice de Seniori și Tineret Under 23, a primit trofeul la categoria „Antrenorul anului”. El este omul care contribuie enorm la toate performanțele extraordinare ale sportivilor.

„Anul trecut, tot aici, v-am promis că toată România va fi mândră de performanțele lotului de canotaj. Și așa a fost. Am calificat toate echipajele. Suntem prima federație din lume cu 44 de sportivi calificați la Paris. Acum, aici, vă promit că România va fi printre primele țări din lume la Paris”,a declarat Antonio Colamonici.

Adela Alexe, desemnată „Cel mai bun administrator în sport”

Adela Alexe, Director al Complexului Sportiv Național „Elisabeta Lipă” Snagov, a primit premiul la categoria „Cel mai bun administrator în sport”.

Baza principală de antrenament a sportivilor este Complexul Sportiv Național „Elisabeta Lipă” Snagov, locul frumos și bine întreținut pe care ei îl numesc de cele mai multe ori „acasă”.

„Vă mulțumesc foarte mult pentru acest premiu care ne onorează pe mine și pe colegii mei din cadrul Complexului Sportiv Național „Elisabeta Lipă” Snagov. Acolo este fabrica de medalii, casa tuturor sportivilor. Noi încercăm să ținem acest complex pe primul loc tot timpul, creând cele mai bune condiții atât pentru pregătire, cât și pentru cazare, masă și refacere”, a declarat Adela Alexe.