Connect with us

ADPM Health

Cât de des ne putem albi dinții și să fie și sigur în același timp?

Albirea dinților este o procedură tot mai cerută de persoanele preocupate de îngrijirea orală și aspectul estetic. Fie că este realizată acasă, cu produse din comerț, sau profesional în cabinetul stomatologic, este important să știm dacă există o limită în privința frecvenței cu care apelăm la această procedură, pentru a nu ajunge să ne sensibilizeze dantura prea mult.

Publicat

pe

Cât de des ne putem albi dinții și să fie și sigur în același timp?

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune care este frecvența optimă a acestei proceduri și cum poate ea să fie realizată într-un mod sigur și eficient.

„Cu toții ne dorim un zâmbet frumos, asta este clar, întrucât un aspect plăcut ne ajută să avem mai multă încredere în noi, să fim mai productivi, mai sociabili și mai fericiți. Ce înseamnă frumos pentru fiecare dintre noi? Aici răspunsurile sunt multe și extrem de personale. Un lucru însă general valabil pe care ni-l dorim este să avem o culoare cât mai luminoasă și deschisă a dinților. Deși, de multe ori, acele zâmbete perfecte ale vedetelor ascund în realitate fațete, nu dinți naturali, în cazul în care am avut noroc și avem o dantură aliniată, uniformă și armonioasă, albirea dentară poate fi soluția pentru a ne îmbunătăți aspectul zâmbetului fără să fie necesare proceduri mai complexe”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Este sigură procedura de albire dentară?

„Albirea dentară este un proces chimic care se realizează cu geluri pe bază de peroxid de hidrogen ce pătrund în profunzimea structurilor dentare, denumite canalicule.

Rezultatele sunt în general mai evidente la pacienții tineri, deoarece canaliculele lor sunt mai largi și permit penetrarea gelului de albire în straturile mai adânci ale dinților. În schimb, pacienții mai în vârstă, cu structuri dentare mai strâmte, pot obține rezultate mai puțin evidente în urma acestei proceduri. Gelul de albire este aplicat sub izolare pentru a proteja țesuturile moi.

Durata tratamentului este de obicei de maxim o oră, însă poate fi scurtată în cazul apariției durerilor intense. Aceste dureri pot persista în ziua procedurii, dar le putem gestiona cu antiinflamatoare. Este recomandat să evităm alimentele și băuturile fierbinți sau reci imediat după albire.

Hipersensibilitatea dentară este singura contraindicație reală a albirii, riscul fiind ca această sensibilitate să crească post tratament. De reținut este și faptul că sensibilitatea dentară este greu de tratat sau ținut sub control și reduce calitatea vieții prin faptul că ne privează de multe plăceri cotidiene, cum ar fi înghețata, băuturile acidulate, băuturile fierbinți, alimente sau băuturi acre, etc.”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Cât de des putem apela la albire dentară

„Frecvența cu care putem face albirea dentară depinde de mai mulți factori, printre care sensibilitatea dinților, starea generală a sănătății orale și tipul de tratament utilizat. De regulă, se recomandă să nu se facă albirea dentară mai des de o dată pe an, deși ideal ar fi o dată la doi ani.

Dacă menținem rezultatul, nici nu este necesar mai repede. Albirea prea frecventă poate duce în timp la sensibilitate dentară excesivă și la deteriorarea smalțului. Este important să discutați cu un dentist înainte de a începe orice tratament de albire și să urmați recomandările acestuia pentru a obține rezultate eficiente și sigure”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cum menținem rezultatele după albirea dentară?

„După un tratament de albire dentară, este extrem de important să evităm consumul de lichide colorate timp de cel puțin 7 zile. Albirea implică de fapt un proces de deshidratare a dinților, iar, în zilele de după procedură, ei se rehidratează din mediul salivar.

Consumul de lichide colorate poate compromite rezultatul tratamentului. Se consideră că rezultatul este stabil abia după 7 zile de la tratament. Trebuie să fim atenți și să nu ne lăsăm înșelați de denumiri. De exemplu, vinul alb are o nuanță galbenă. Pentru băutorii de cafea, este recomandat să evite consumul acesteia în primele zile după tratament, iar dacă dorința este puternică, să bea cu paiul pentru a minimiza contactul direct cu dinții și să se spele pe dinți ulterior. Pentru menținerea rezultatelor pe termen lung, este ideal să continuăm să bem cafea, ceai sau alte lichide colorate cu paiul. În plus, o igienă orală corectă și regulată, precum și evitarea în general a băuturilor și alimentelor care pătează dinții, sunt esențiale. Restricțiile referitoare la consumul de lichide colorate se aplică și pe perioada tratamentului acasă, în primele 7-14 zile și încă o săptămână după”, explică Dr. Sorina Stroe (MG Dental).

Albire dentară acasă sau în cabinet?

„În funcție de viteza de instalare a rezultatelor pe care ne-o dorim, putem opta fie pentru albirea în cabinet, fie pentru cea realizată acasă. Albirea în cabinet se realizează în maxim o oră, cu geluri pe bază de peroxid de hidrogen, activate de lampa UV sau laser. Efectul este rapid, imediat, culoarea însă se stabilizează în decurs de o săptămână. Procedura se realizează fără anestezie, deoarece este extrem de important feedback-ul pacientului în ceea ce privește durerea. Durerea poate să apară, însă nu este obligatoriu. Ne oprim în caz că se sistematizează și se întețesc semnalele dureroase.

Albirea acasă se realizează cu gutiere în care se inserează gelul de albire. Atenție, exclusiv cu produse recomandate de medicul stomatolog! Deoarece concentrația gelului utilizat acasă este mai mică decât a celui folosit în cabinet, efectul este observat mai lent. Procesul de albire poate dura între 7-14 zile. Practic, pacientul se oprește în momentul în care este mulțumit de rezultat. Pot să apară și la acest tip de albire sensibilități dentare, dar de mai mică amploare.

Ca preț, în general diferența este de la simplu la dublu între albirea acasă și cea în cabinet”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.