Carusel
Cat se castiga, de fapt, la Hollywood!
Milioane de dolari, zeci de milioane sau doar cateva zeci de mii pe an? Cat castiga un producator, un actor, un regizor sau un scenarist la Hollywood? Misterul din spatele incasarilor in industria cinematografica, explicat de ADPM.
Atunci cand auzi cuvantul “Hollywood”, cu siguranta primele lucruri care iti vin in minte sunt luxul, stralucirea, faima si, bineinteles, bogatia!
Si totusi, ai fi surprins sa aflii ca salariile reale ale oamenilor care lucreaza in industria cinematografica nu sunt nici pe departe unele fabuloase, iar munca pe care o depun acestia in realizarea unui film este extrem de grea!
Citeste in continuare pentru a vedea ce reprezinta exact fiecare dintre functiile pe care fara doar si poate le-ai vazut “curgand’ pe genericul de final al unui film si cat anume castiga oamenii ce stau in spatele acestor titulaturi pompoase.
Producator
Una dintre cele mai vagi titulaturi de la Hollywood, producatorul poate fi cel care scrie scenariul, investitorul, omul cu ideea unui proiect, manager sau toate cele enumerate la un loc. In cinematografie, producatorul principal poarta denumirea de producator executiv si este responsabil pentru fiecare faza a realizarii unei pelicule: pre-productia, productia si post-productia.
La inceput, producatorul citeste scenarii si analizeaza ideile primite de la diversi scenaristi, regizori si agenti. Dupa ce o alege pe cea mai buna, acesta e responsabil cu strangerea de fonduri pentru a finanta proiectul. Apoi trebuie sa angajeze un scenarist, un regizor, o echipa de productie, directori de casting, directori artistici, echipe de filmare si editori.
Este treaba producatorului sa se asigure ca bugetul nu este depasit in niciuna din etapele realizarii filmului.
Conform ultimilor statistici, salariul mediu anual al unui producator de film este de 109.860 de dolari. In cazul producatorilor care lucreaza in zona Los Angeles, suma se ridica la 138.640 de dolari. Majoritatea insa castiga si din incasarile filmelor, vanzarile de DVD-uri, etc., sumele vehiculate ajungand astfel la milioane de dolari!
Regizor
Regizorii sunt responsabili cu viziunea artistica a unui film si nu sunt in general implicati in partea financiara a proiectelor.
In pre-productie, regizorul lucreaza impreuna cu scenaristul si producatorul pentru a gasi cea mai buna metoda de a reprezenta vizual scenariul si temele alese.
In timpul filmarilor, regizorul ii ajuta pe actori sa spuna replicile in cel mai potrivit mod si sa exprime exact emotiile dorite, hotarand de cate duble este nevoie la o singura scena.
In anul 2010, salariul mediu anual al unui regizor a fost de circa 109.860 de dolari. Ca si in cazul producatorilor insa, castigurile regizorilor se ridica pana in final la milioane de dolari.
Scenarist
Munca scenaristilor consta in scrierea efectiva a povestii pe care iubitorii de film o vad mai tarziu transpusa pe marele ecran. In vreme ce unii au norocul de a-si incepe cariera direct in industria filmului ori a televiziunii, altii sunt nevoiti sa lucreze inainte ani buni ca dramaturgi, jurnalisti, romancieri sau scriitori profesionisti.
Salariul mediu pe care un scenarist il primeste dupa un film este de 78.860 de dolari, spun statisticile. Totusi, exista si posibilitatea ca un scenarist de top sa castige pana la milioane de dolari pentru un singur scenariu.
Editor de film
Editorii sunt cei care au unul dintre cele mai importante (dar nu tocmai glamour) job-uri de la Hollywood. Ganditi-va ca este posibil ca video editorii sunt de cele mai multe ori nevoiti sa scoata un film de 90 de minute din sute de ore de filmare. Isi petrec majoritatea zilelor si a noptilor in camera de montaj, fiind remunerati cu circa 74.200 de dolari pe an.
Actor
Actorii reprezinta legatura intre viziunea regizorului, cuvintele scenaristului si public. Cu toate ca actoria este o meserie in care naturaletea in exprimare reprezinta un atribut de baza, ea necesita ani intregi de studiu.
Cei mai talentati dintre actori lasa publicului senzatia ca nu joaca un rol, transpunandu-se complet in pielea personajului caruia ii dau viata.
Si desi munca este una nu tocmai usoara, trebuie stiut ca un actor mediu, membru al Screen Actors Guild (SAG), castiga doar 5.000 de dolari anual. Pe de alta parte, daca este sa vorbim despre celebritati, acestia pot castiga pana la 20 de milioane de dolari pentru un singur film.
Director Artistic
Directorul artistic lucreaza impreuna cu regizorul si producatorul pentru a stabili cele mai bune locatii de filmare si conduce intreaga echipa care construieste decorurile platourilor de filmare. Acesta trebuie sa fie in acelasi timp un bun manager si sa aiba o latura creativa extrem de bine dezvoltata, reusind sa transforme fictiunea in realitate, constrans fiind de buget.
Tocmai fiindca este o meserie grea, exista doar 1870 de directori artistici in toata industria cinematografica. Salariul anual? 125.010 dolari!
Manager de constructie
Managerul de constructie este cel care supervizeaza echipele ce pun bazele structurilor de care un film are nevoie pentru realizarea efectelor speciale, a cascadoriilor. Pentru asta, primeste in jur de 91.620 de dolari pe an.
Director de imagine
Un film ar putea avea cel mai talentat scenarist de la Hollywood, cel mai bun regizor si cei mai hot actori, dar ceea ce conteaza in final este imaginea pe care o vedem pe ecran. Tocmai de aceea se investeste adesea in “achizitionarea” celor mai buni directori de imagine.
Daca un director de imagine mediu castiga anual 52.380 de dolari, in cazul celor de top, suma creste considerabil.
Artisti multimedia si animatori
Va invitam sa aruncati o privire la primele 5 dintre filmele cu cele mai mari incasari ale tuturor timpurilor.
Avatar (2009) – 2.8 miliarde de dolari
Titanic (1997) – 1.8 miliarde de dolari
Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2 (2011) – 1.3 miliarde de dolari
Transformers: Dark of the Moon (2011) – 1.1 miliarde de dolari
The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) – 1.1. miliarde de dolari
Ce au ele in comun? Incepand cu Titanic in 1997, cele mai de succes filme realizate vreodata sunt toate transpuse in lumi fantastice, realizate pe computer.
Salariul mediu anual al unui artist multimedia (omul care creeaza efectiv aceste lumi cu ajutorul computerului) este de 72.380 de dolari.
Agent de talente
Cu toate ca nu vei vedea niciodata un agent de talente pe coperta unor reviste precum Vanity Fair ori Forbes, acestia sunt unii dintre cei mai bine platiti oameni din industria cinematografica.
Rolul unui agent de talente este unul foarte complex. El gaseste scenarii pentru clientii sai, actori sau regizori. Negociaza salarii si tot soiul de contracte cu studiourile si companiile de distributie. Le gasesc sponsorizari clientilor, de cele mai multe ori transformandu-i in imaginea unui produs. Se ingrijesc ca, clientii lor sa stea in cele mai bune conditii la hoteluri si sa aiba mereu parte de cea mai buna primire, au grija ca biletele de avion sa fie mereu facute corect, etc.
In general, agentii primesc un procent de 10% din castigurile clientilor pe care ii au, ajungand pana la 178.340 de dolari pe an sau chiar mai mult.