ADPM Health
Ce boli mai grave poate ascunde afta bucala! Iata ce spune Dr. Adrian Mina!
Ulceratia bucala, denumita in popor afta, reprezinta o problema neplacuta cu care multe persoane se confrunta periodic. Este inofensiva sau poate fi un semnal de alarma pentru a investiga posibile boli mai grave? Medicul stomatolog Adrian Mina ne explica ce optiuni de tratament avem si daca este cumva simptomul ascuns al altor afectiuni.
Ce boli mai grave poate ascunde afta bucala! Iata ce spune Dr. Adrian Mina!
Denumita popular afta, ulceratia bucala este o problema aparent neimportanta, dar extrem de neplacuta, care apare in interiorul cavitatii orale si poate dura de la cateva zile pana la cateva luni, cauzand un disconfort general.
CE ESTE AFTA?
“Ulceratia bucala, cunoscuta si sub denumirea de afta bucala sau stomatita aftoasa, este una din cele mai frecvente manifestari patologice la nivelul mucoasei cavitatii bucale. Leziunea initiala este o vezicula cu o durata scurta de viata (cateva ore) pe mucoasa bucala si care, prin spargere, lasa in urma o ulceratie superficiala. Poate avea localizari diferite: sub limba, pe interiorul obrajilor sau al buzelor, dar si la baza gingiilor. Afectiunea se poate manifesta sub mai multe forme, iar cele mai cunoscute dintre acestea sunt aftele bucale minore, majore si herpetiforme, iar in functie de tip, perioada de vindecare poate varia de la cateva zile la cateva luni. Primele simptome pot aparea chiar inaintea leziunii propriu-zise: usoare furnicaturi sau senzatie de arsura. Simptomatologia ulceratiei include dureri sau usturimi care pot afecta masticatia si vorbirea”, explica medicul stomatolog Adrian Mina.
DE CE APARE?
“Etiologia bolii este necunoscuta, desi in aparitia sa par a fi implicate mecanisme imunopatologice. Studiile arata ca formarea aftelor este de obicei provocata de un cumul de factori, iar aparitia lor poate fi recurenta la unele persoane. Factori favorizanti locali pot fi: consumul de dulciuri cu alune, ciocolata, condimente, dieta saraca in vitamina B12, zinc, acid folic si fier, eruptia dentara, periajul prea energic sau muscarea obrazului, alergie la un compus al pastei de dinti sau al apei de gura, aparatele dentare. Printre potentialii factori generali se numara: viroze, afectiuni gastro-intestinale (Helycobacter Pylori, boala de reflux gastroesofagian), hipertiroidismul, modificarile hormonale din timpul menstruatiei, stresul.
O multime de afectiuni generale au rasunet la nivelul cavitatii bucale astfel ca, stomatita aftoasa poate aparea si pe fondul altor suferinte precum: boala celiaca (o afectiune gastrointestinala cauzata de intoleranta la gluten), boala Crohn, boala BEHCET, HIV/ SIDA, boli autoimune”, spune medicul Dr. Adrian Mina.
POSIBILITATI DE TRATAMENT
“Tratamentul aftelor bucale este in mare masura reprezentat de atenuarea simptomelor si reducerea disconfortului. Apa de gura pe baza de clorhexidina in diferite concentratii si corticosteroizii topici sunt baza terapiei. Suplimentarea de B1, B2, B6, B12, acid folic sau fier poate ameliora stomatita aftoasa la unii pacienti. Uneori, se prescriu antibiotice pentru prevenirea infectiilor secundare. In tratamentul aftelor bucale poate fi folosit si laserul, deoarece este un tratament fara durere care presupune o tehnica non invaziva, fiindcă actioneaza in stratul epitelial superficial si nu lasa cicatrici sau rani deschise. Are rezultate imediate, iar pacientul pleaca din cabinetul stomatologic complet vindecat, intr-un timp foarte scurt. Laserul actioneaza local asupra leziunilor aftoase indiferent de stadiul de dezvoltare. Astfel, afta se retrage si se vindeca. In paralel, terminatiile nervoase sunt desensibilizate, ceea ce are ca efect atenuarea simptomelor. Tratamentul dureaza aproximativ 2 minute in functie de stadiul si intinderea leziunii, fiind un tratament care nu necesita anestezie”, recomanda Adrian Mina.
CUM PREVENIM APARITIA ULCERATIEI BUCALE?
“Pentru a preveni aparitia aftelor bucale este important ca pacientul sa mentina o igiena orala riguroasa si sa evite consumul de alimente iritante, cum ar fi citricele si condimentele. De asemenea, recomand vizita la 6 luni la medicul stomatolog, care poate identifica si trata eventualele recidive ale aftelor bucale. Cu atat mai mult, daca pacientul este purtator de aparat dentar, trebuie avute in vedere leziunile cauzate de bracketi, care pot fi prevenite cu ajutorul cerii ortodontice. Daca afta isi are originile in alte afectiuni ale organismului, medicul va indruma pacientul catre specialistul abilitat pentru rezolvarea problemelor”, adauga medicul stomatolog Adrian Mina.
Piercing-ul in limba ne imbolnaveste si ne distruge dintii. Explicatii de la medicul Adrian Mina!
Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.
Pingback: Este sigura albirea dintilor acasa?