Connect with us

ADPM Health

Ce durată de viață au fațetele dentare și care sunt semnele că trebuie schimbate

Fațetele dentare îmbunătățesc considerabil aspectul estetic al dinților, corectând poziția acestora, mușcătura, oferind o nuanță mai deschisă și, în final un zâmbet cât mai aproape de perfecțiune. Acest lucru ne oferă o mai mare încredere în noi însine, în condițiile în care o dantură cu probleme generează, de multe ori, complexe.

Publicat

pe

Ce durată de viață au fațetele dentare și care sunt semnele că trebuie schimbate

Realizate din porțelan rezistent, fațetele sunt durabile în timp, dar ele vor trebui schimbate la un moment dat. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne dezvăluie care este durata generală de viață a fațetelor și la ce să avem grijă pentru a nu fi nevoiți să le schimbăm mai devreme decât în mod normal.

„Transformările estetice ne aduc, în general, o stare de bine și o stimă de sine ridicată. Acest lucru se obține și după ce ne punem fațete dentare și ne admirăm noul zâmbet în oglindă. Dar ce se întâmplă după ce se așază entuziasmul de la început, după ce trece o perioadă de timp de când purtăm fațetele? La fel ca într-o relație, monotonia și confortul ne pot face să nu mai depunem atât de mult efort pentru a le întreține. Și de aici apar problemele!”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

1. Nu mai avem o igienă corectă pentru că fațetele par perfecte

„Fațetele ne oferă un zâmbet perfect, dinții sunt albi și strălucitori, iar acest lucru ne dă falsa impresie că nu mai trebuie să îi curățăm atât de des. Este total greșit! Din cauza igienei deficitare apare primul tip de probleme pe care un purtător de fațete dentare îl poate experimenta, cu consecințe ce pot merge până la schimbarea fațetelor sau chiar tratamente dentare complicate.

Lipsa unei igiene riguroase conduce la inflamație gingivală care, în timp, netratată, va determina retracția gingivală. Practic, apar spații între marginea fațetelor și gingie, lucru extrem de inestetic și periculos, pentru că se creează o cale de acces liber pentru bacterii și se favorizează retenția resturilor alimentare și a plăcii bacteriene.

Advertisement

Desigur, retracția poate apărea și fiziologic odată cu înaintarea în vârstă, chiar dacă avem o igienă corectă. Însă, în marea majoritate a cazurilor, întreținerea fațetelor, așa cum trebuie să facem cu dinții naturali, este extrem de importantă. În acest mod, în funcție de momentul în care au fost aplicate, plus alți factori ce depind de particularitățile fiecărui caz, fațetele dentare pot avea o durată de viață de 10 – 20 de ani”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

2. Fațetele se sparg sau de ciobesc

„Un alt motiv care necesită schimbarea fațetelor este spargerea, fisurarea sau ciobirea uneia sau mai multora dintre ele. Impactul este, mai întâi, estetic, însă poate fi și funcțional, cauzând dificultăți în masticație și de pronunție. În acest sens, trebuie să apelăm rapid la medicul stomatolog pentru a realiza o fațete noi identice cu cele afectate”, adaugă medicul Sorina Stroe.

3. Fațetele nu au fost adaptate corect în primă instanță

„Există cazuri în care fațetele nu au fost adaptate corect atunci când au fost puse, iar acest lucru duce la apariția cariilor secundare, a inflitrațiilor sau a inflamației gingivale, cu consecințe grave atât din punct de vedere estetic, cât și în ceea ce privește sănătatea orală. De asemenea, adaptarea incorectă va determina retenția alimentelor, extrem de neplăcută pentru pacienți”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

4. Fațetele se pătează sau apar carii sub ele

„Fațetele se pot păta, ce-i drept, foarte rar, mai ales la nivelul zonelor de maximă uzură de pe suprafața lor. Aceste pete sunt dificil de îndepărtat și, în general, ne obligă să schimbăm fațetele. Mai des întâlnite sunt însă cariile de sub fațete, care sunt foarte periculoase pentru că nu sunt, în general, vizibile și nici nu dau simptomatologie până când nu ajung în faze mai avansate”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce trebuie să facem zilnic pentru a prelungi durata de viață a fațetelor dentare?

„Trebuie să înțelegem că, dacă ne punem fațete, asta nu înseamnă că nu mai trebuie să ne îngrijim dinții la fel de atent. Ele ne pot oferi senzația că avem un zâmbet perfect zi de zi, însă întreaga dantură trebuie întreținută la fel ca înainte. Periem dinții de două ori pe zi, folosim dușul bucal în fiecare seară, apă de gură și gume de mestecat fără zahăr. De asemenea, mergem constant la medicul stomatolog pentru controalele de rutină pentru că acesta va putea observa micile probleme apărute, de multe ori trecute cu vederea de pacienți!”, încheie medicul Sorina Stroe.

Advertisement