ADPM Health
Ce gustări să le dăm copiilor la școală pentru a nu le strica dinții
Gustările pe care i le dăm copilului la școală sau la grădiniță pot influența pozitiv sau negativ sănătatea dinților acestuia. Să pregătești pachețelul zilnic poate deveni o adevărată provocare, în condițiile în care tentațiile nesănătoase sunt mari și la tot pasul. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune ce gustări putem alege pentru cei mici, care să fie și tentante ca gust, dar să nu reprezinte un pericol pentru dinții acestora.
Ce gustări să le dăm copiilor la școală pentru a nu le strica dinții
„Nu știu cum sunt alți copii, dar ai mei, de multe ori când îi iau de la grădiniță sau școală, îmi adresează întrebarea: „Ai adus o gustare, mami?”. Acest lucru m-a învățat, după câteva situații total neplăcute (copiii mei nu au răbdare atunci când vine vorba de foame), să devin inventivă și să am mereu la mine snack-uri cât mai sănătoase. Pachețelul pe care îl pregătim zilnic, dimineața, ne solicită, de asemenea, același grad de inventivitate”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Fără acadele, bomboane sau caramele la școală
„La școală copiii nu se pot spăla pe dinți așa cum o fac acasă, astfel că e important să îi ferim de gustările cu un conținut ridicat de zahăr și textură lipicioasă. Acestea au un efect nociv nu doar de moment, ci și remanent. Pentru că, de cele mai multe ori, cei mici se vor spăla pe dinți abia după școală, stratul lipicios depus pe dinți devine un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor și pentru atacul acid asupra smalțului. Chiar și dacă se spală pe dinți la școală, preșcolarii sau copiii din ciclul primar încă nu știu să curețe perfect dinții singuri, nesupravegheați, astfel că scad șansele ca acest strat lipicios să fie corect îndepărtat de la nivelul smalțului dentar, iar efectele nedorite se prelungesc și mai mult”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
E bine să bea sucuri?
„În ceea ce privește sucurile, recomand evitarea băuturilor carbogazoase. În cazul în care nu acceptă apa plată simplă și vrea ceva dulce, îi putem oferi ocazional suc proaspăt de fructe. Chiar și asa, este ideal ca fructele să fie consumate ca atare. Când zdrobim fructele în mecanismul de presare pentru fresh, distrugem o bună parte din fibre și, practic, le oferim copiilor zaharuri. Putem opta, spre exemplu, pentru limonadă îndulcită cu puțină miere”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Idei de gustări sănătoase pentru cei mici
„Există alternative sănătoase și gustoase, adaptate fiecărui copil după gusturile și caracteristicile lui. De exemplu:
– bastonașe de morcov. Sunt ușor de pregătit și transportat, bogate în conținut nutrițional, nu fac mizerie și favorizează autocurățarea suprafețelor dentare.
– fructe proaspete (mere, portocale, pere, struguri, etc.). Sunt gustări care satisfac măcar în parte pofta de dulce, dar au și beneficii pentru sănătate.
– crackers din cereale integrale. Sunt consistenți si sățioși ca gustare, însă totodată sănătoși. Putem adăuga și humus pentru un plus de gust.
– iaurt, cașcaval, brânză sub diferite forme. Există multe produse concepute special pentru copii care îi vor tenta mai mult. De preferat iaurt natural, de evitat cel cu fructe. Mult mai bine este dacă adăugăm noi fructe în iaurt (zmeură, banane, căpșune, afine, etc.), astfel folosindu-ne și de aportul nutrițional benefic al acestora.
– semințe, migdale, nuci. Nu din categoria celor dulci, cu diverse topping-uri, și niciodată în exces pentru că au aport caloric mare”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Nu le interzicem complet dulciurile, dar le dăm cu măsură
„Interzicerea completă a dulciurilor nu este o soluție eficientă. Copiii pot fi tentați să fenteze regulile și să găsească soluții pentru a face exact contrariul. Am fost o dată la un curs de parenting unde s-a prezentat cazul unui copil care insista că dorește ciocolată, iar mama i-a spus că îl înțelege, dar ciocolata nu e bună pentru corpul lui, așa că îi propune un măr în schimb ca gustare. Deși recunosc buna intenție, gradul ei de reușită este, în multe dintre cazuri, scăzut.
Adaptarea mea ar fi că ocazional este bine să le oferim și snack-uri nu foarte sănătoase, pentru că negarea lor vehementă pe termen lung nu va determina decât excese, imediat ce copilul va avea ocazia (tentația fructului oprit). Trebuie stabilite însă niște limite, cantități, reguli, iar totul depinde de răbdarea și atenția părintelui. Ca în orice, echilibrul este binevenit și, neapărat, să ne prezentăm periodic cu copilul la un consult stomatologic, chiar dacă nu există dureri, pentru a descoperi și trata din timp eventualele probleme”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.