Connect with us

ADPM Coffee Break

Ce meserii au avut primele doamne ale Romaniei

De la Elena Ceausescu sau Nina Iliescu si pana la Maria Basescu ori Carmen Iohannis, iata in ce domenii au activat sau inca activeaza primele doamne ale Romaniei.

Publicat

pe

prime-doamne-romania

Maria Basescu este inca prima doamna a Romaniei, insa locul ei va fi luat in curand de Carmen Iohannis, sotia omului pe care romanii l-au ales ca nou presedinte al tarii, Klaus Iohannis.

carmen-iohannis carmen-iohannis1

Carmen Iohannis preda limba engleza la Colegiul „Gheorghe Lazar” din Sibiu, fiind chiar si diriginta la o clasa de a 9-a. Este, de altfel, respectata de toti cei care o cunosc, fiind descrisa ca o femeie cu suflet, care depune profesionalism in tot ceea ce face, si, nu in ultimul rand, o femeie cocheta.

elena-ceausescu

Elena Ceausescu (1965 – 1989)

Mai intai, imediat dupa ce a absolvit 4 clase primare si s-a mutat la Bucuresti, primul ei serviciu a fost ca muncitoare necalificata intr-o fabrica de produse farmaceutice, iar apoi a lucrat o perioada ca muncitoare textilista sau laboranta la un laborator chimic.

elena-ceausescu1

Usor-usor, s-a apropiat de cercurile comuniste, iar in 1939 l-a cunoscut pe Nicolae Ceausescu, cel care i-a si devenit sot, 6 ani mai tarziu. A ocupat, pentru o perioada, functii precum aceea de secretara in cadrul Ministerul Afacerilor Externe si directoare a Institutului de Cercetare Chimica.

Advertisement

elena-ceausescu2

In 1972 a devenit membru al Comitetului Central al PCR si a devenit a doua persoana din stat din punct de vedere al importantei politice, special pentru ea creandu-se chiar si functia de Prim-VicePrim-Ministru.

nina-iliescu

Nina Iliescu (1990 – 1996 si 2000 – 2004)

Nina si Ion Iliescu s-au cunoscut pe vremea cand amandoi erau pe bancile liceului, indragostindu-se nebuneste unul de celalalt. Au urmat apoi anii de studentie la Moscova, petrecuti impreuna, lucru ce i-a apropiat si mai tare, facandu-i sa ia decizia de a se casatori. Dupa cum a declarat insusi Ion Iliescu in cadrul unor interviuri, a fost o nunta modesta.

nina-iliescu1

De indata ce sotul ei a fost ales Presedinte al Romaniei, Nina i-a marturisit ca ii va fi intotdeauna alaturi si il va sustine in tot ceea ce isi doreste sa faca, insa l-a rugat sa nu ii ceara sa fie o prima doamna in adevaratul sens al cuvantului si sa se implice in chestiuni de politica ori protocol.

nina-iliescu2

A fost intotdeauna o prezenta discreta, nu a dat interviuri si despre viata ei se stiu prea putine lucruri, iar Ion Iliescu i-a respectat mereu dorinta. Nina Iliescu este de profesie inginer, cercetator stiintific in domeniul coroziunii metalelor.

Advertisement

nadia-constantinescu

Nadia Ileana Constantinescu (1996 – 2000)

Emil Constantinescu a fost cel de-al treilea Presedinte al Romaniei. Inca din 1963, acesta este casatorit cu Nadia Ileana Bogorin, cea care ii fusese colega la Facultatea de Drept din Bucuresti. Fosta prima doamna, jurista de profesie, i-a daruit lui Emil Constantinescu doi copii: Dragos si Norina Constantinescu.

maria-basescu

Maria Basescu (2004 – 2014)

Pe cand avea doar 23 de ani, Maria Basescu lucra ca receptionera la un motel de langa Suceava. A parasit insa mai tarziu Moldova si si-a gasit o alta slujba, tot in domeniul turismului, la Constanta. Acolo avea sa-l cunoasca pe Traian Basescu, actualmente inca presedintele al Romaniei, caruia i-a devenit sotie in 1975.

maria-basescu2

A devenit mai tarziu mama si a fost nevoita sa-si sacrifice cariera pentru a se dedica cu totul vietii de familie si cresterii celor doua fete pe care le are impreuna cu Traian Basescu, Ioana si Elena. Era mai mult singura cu cele doua fete, intrucat sotul ei, prin prisma meseriei de comandant de nava, era mai mult plecat pe mare decat acasa alaturi de familie.

Advertisement

maria-basescu3

De-a lungul anilor, s-a ocupat de cateva dintre afacerile familiei, cum ar fi o fabrica de inghetata sau o firma de impresariat artistic si organizari evenimente.

maria-basescu1