ADPM Cool
Ce nu se mai poartă în 2021 ca design de interior. Recomandările designerului Sergiu Călifar (Pure-Mess Design)
Fiecare an aduce cu sine schimbări inclusiv în privința tendințelor de design de interior. 2021 nu face excepție de la regulă, cu atât mai mult cu cât este influențat inclusiv de impactul pandemiei asupra stilului de viață al fiecăruia din noi.
Ce nu se mai poartă în 2021 ca design de interior. Recomandările designerului Sergiu Călifar (Pure-Mess Design)
Designerul de interior Sergiu Călifar, fondatorul Pure-Mess Design, pune aceste schimări pe seama dorinței oamenilor pentru un confort sporit în locuințele lor, în condițiile în care petrec mult mai mult timp acasă, acum, în timpul pandemiei, decât o făceau înainte, căminul lor transformându-se acum și în birou.
“Pandemia a schimbat obiceiuri și stiluri de viață în 2020. Deși e o speranță că 2021 va fi diferit și că ne vom întoarce treptat la ceea ce numeam normal acum un an , trendurile de design s-au schimbat semnificativ, în principal atenția îndreptându-se către confortul propriei locuințe și posibilitatea de a o adapta la nevoile care pot apărea.
Anul care a trecut a transformat locuințele oamenilor într-un spațiu multifuncțional, ”acasă” devenind pe rând birou, restaurant, salon, spa, bar, cinema.
Studiile din domeniul designului de interior arată că în 2021 vor predomina ambientele cât mai calme, calde, liniștitoare, inspirate din natură, într-un cuvânt confortul mult dorit și stabilitatea pe care le poți avea doar în spațiul personal și doar acasă”, spune Sergiu Călifar.
Designerul de interior Sergiu Călifar punctează câteva din schimbările care au loc în ceea ce privește tendințele din domeniu.
Ce nu se mai poartă:
1. „Fără stil uniformă.
Nu se mai poartă amenajările ce respectă un stil cap-coadă, un stil “uniformă”, cum îl numesc eu. A avea toate încăperile pe aceeași direcție stilistică este monoton și lipsit de personalitate, iar în prezent, accentul se pune pe spații cât mai funcționale, care să ne ofere comfortul necesar. O casă, un birou, o clinică sau un spațiu în curs de amenajare are nevoie de un design pliat pe stilul de viață al proprietarilor sau al celor care locuiesc acolo. Este nevoie de un design structurat pe zone de zi, de recreere, de lucru, de odihnă, tocmai pentru a putea schimba camerele sau colțurile amenajării, în funcție de activitatea întreprinsă.
2. Nu se mai poartă piesele de mobilă tip set.
Pielese ce se produc în diferite colecții, din care îți poți achiziționa, în dimensiuni standard, șifonier, comodă, consolă TV, bibliotecă etc. Evităm piesele de mobilier calup, care se regăsesc sub diferite culori și dimensiuni standardizate, tocmai pentru că spatiile sunt personalizate și au nevoie astfel de corpuri custom-made, pe dimensiunile potrivite pentru a scoate în evidență zonele de trecere, spațiile de depozitare sau a crea ambianța dorită.
3. Nu se mai poartă amenajările în alb și bej.
Până de curând erau opțiuni sigure pentru cei care își doreau ambient clasic, fără ca amenajarea să fie clasică. Odată cu trecerea timpului, această opțiune devine monotonă, iar în prezent avem nevoie de ambienturi cât mai diferite și mai potrivite pentru diverse spații din locuință.
4. Nu se mai cere livingul clasic, cu bibliotecă.
Există multe alte opțiuni mai bune, care să fie excelente din punct de vedere stilistic, dar și funcționale în același timp.
5. Fără televizoare la vedere.
Designerii de interior oferă soluții ideale pentru a masca televizoarele prin glisări sau placări de perete, astfel încât nu doar să nu fie niciun cablu vizibil, dar și aparatele electronice să poată fi acoperite, transformând living-ul în spațiu cu dublă funcționalitate: cameră de zi pentru întâlniri și socializare ori spațiu de vizionat filme pe canapea. Este important ca noi, designerii de interior, să proiectăm această zonă încă din stadiul de șantier al locuinței, să existe o standardizare a planului gândit de arhitecți cu cel de customizare al designerilor și să evităm astfel o limitare a posibilităților de design ulterioare”, spune Sergiu Călifar (Pure-Mess Studio).
Ce este în trend:
6. “Decorațiuni și piese inspirate din natură.
Este un trend nou, iar aceste elemente pot avea inserții de materiale naturale sau pot replica diverse categorii de animale.
7. Lastre.
Sunt marele trend în prezent. Sunt placaje din ceramică prelucrate cu ajutorul unei tehnologii noi astfel încât să imite 1 la 1 materiale naturale, precum beton, piatră, marmură, ori reinterpretări din onyx. Pe lângă un plus estetic, au un mare avantaj practic: nu se pătează în timp și nu trebuie rașchetate sau tratate așa cum se întâmplă în cazul materialelor naturale. Pot fi folosite ca o placare într-o baie, la placarea unui blat de bucătarie sau a unei insule în living sau bucătărie open space.
8. Foto tapetul rezistent la apă.
Este foarte practic și se poate folosi în special în baie, la cabina de duș, în zona de spa, piscină sau jacuzzi. Este rezistent și de mare impact vizual. Pot fi alese grafice diverse, de la imagini abstractizate inspirate din urban art sau street art, până la elemente vegetale sau forme geometrice la o scară mare.
9. Tapițeriile sau materialele tapițate.
Pot fi folosite pentru zona de zi, în living, pe canapea sau în jurul zonei de dining, ori în dormitor.
10. Parchet în nuanțe tip stejar, cât mai naturale, mai clasice, cu finisaje uleiate, nu lăcuite.
11. Linia mobilerului monocromată.
Noi folosim grejuri medii cu ușoare tente fine de movaliu, cu mici inserții negre laterale, la plintă sau mânere, ori alb, dacă vrei stil clasic sau în încăperi unde este nevoie de lumină naturală.
12. Clasic cu futurist.
Ca stil, se poartă inserții între elemente clasice cu unele moderne, ușor futuriste: rame clasice ale sau la culoarea peretelui și, în fața lor, o bibliotecă subțire, cu o linie ușoară, și o canapea ușor futuristă.
13. Raport cald-rece
Când te uiți la un ambient (zona living – covor, canapea, perete spate, tablou supradimesionat care stă pe pardoseală), canapea gri cu baza caldă (covor sau pardosea), perete bază rece/neutră și punem baza caldă în tablou.
14. Accesorii voluminoase.
Deasupra mesei pot fi boluri îmbrăcate în material ce pare natural (precum piatra), încheie Sergiu Călifar (Pure-Mess Studio).
Sergiu Călifar este architect și fondatorul Pure-Mess Design (www.pure-mess.ro). Studioul de creație pe care l-a format este alcătuit din arhitecți care au absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, alături de care creează design-ul de interior pentru locuințe, birouri, hoteluri, clinici și saloane.