Connect with us

Uncategorized

Ce se ascunde în spatele fiecărui tip de durere de dinți

Durerea de dinți este considerată de majoritatea oamenilor drept una din cele mai neplăcute, ea creând o senzație maximă de disconfort. O putem resimți, de exemplu, ca pe un curent electric ori ca o pulsație ce rezonează în tâmple. Există diverse tipuri de durere de dinți, iar medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, dezvăluie care sunt posibilele cauze ale acestora.

Publicat

pe

Ce se ascunde în spatele fiecărui tip de durere de dinți

„Durerea dentară este percepută de majoritatea dintre noi drept una din cele mai dificile de suportat. Indiferent de cum se manifestă, este important să știm că nu e niciodată normal să avem astfel de dureri și este indicat să ne prezentăm rapid la un consult în cabinetul stomatologic”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

6 tipuri de durere dentară

„1. Durerea ascuțită, ca un curent electric.

Apare mai ales când mușcăm, este în general asociată unei carii profunde sau unei obturații recente profunde care presează în capul nervului. De asemenea, poate fi vorba chiar și despre o fractură dentară pe care nu am sesizat-o pe moment, deși sunt mai rare cazurile de acest fel. Trebuie să știm că aceste carii apar pe fondul unei igiene orale deficitare, când bacteriile se înmulțesc și, hrănindu-se cu placa bacteriană, evoluează, adâncind leziunea din interiorul dintelui. Ce este de făcut? Mergem la medic să tratăm caria sau, dacă este vorba despre o carie profundă, cel mai probabil va trebui devitalizat dintele.

2. Durerea cauzată de sensibilitatea dentară.

Ea este asociată cel mai frecvent cu consumul de băuturi reci sau înghețată, uneori și dulci sau fierbinți. De ce apare? Poate fi vorba despre probleme precum periaj agresiv, bruxism (scrâșnit din dinți), retracție gingivală, etc. Ce este de făcut în acest caz? Din nou, mergem la medic. În funcție de sursa exactă a problemei, acesta va sugera varianta optimă de tratament

3. Durerea pulsatilă, constantă.

Ea este atât de sâcâitoare încât nu ne mai putem desfășura activitățile normale de zi cu zi. Aceasta se datorează de obicei unei infecții dentare pe care trebuie să o adresăm de urgență, înainte ca ea să evolueze spre un abces”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

„4. Durerea cauzată de un abces dentar.

Ea poate fi asociată și cu mobilitate dentară și reprezintă o fază avansată a infecției dentare. Infecția dentară care nu a fost drenată își va continua traseul către exterior, în dorința de a elimina presiunea din interiorul canalelor dentare. După ce abcesul a fost drenat (spontan sau de către medic, în cabinetul stomatologic), simptomatologia se va calma de cele mai multe ori, însă e important de știut că nu se încheie aici și că, până nu rezolvăm problema dintelui, lucrurile vor escalada. Dacă nu tratăm din timp, următoarea etapă va fi fistula dentară, adică traseul prin periost (membrana care acoperă osul), os și gingie până la exterior.

5. Durerea articulară cauzată de bruxism.

Când scrâșnim necontrolat dinții, forțe mai mari exercitate ne dau dureri articulare și dentare, inclusiv migrene. Acest tip de durere articulară ne limitează o serie de acțiuni normale precum căscatul sau mușcatul dintr-un sandwich ori fruct. Soluția, pentru a diminua aceste efecte secundare neplăcute, include purtarea unei gutiere de bruxism, cu ajutorul căreia forțele dezvoltate sunt absorbite și descompuse. În timp, ea se va subția, ușor-ușor, până când va ceda și se va rupe și va trebui înlocuită. Comparativ însă cu dinții noștri, gutiera este un ”consumabil” mai simplu și ieftin de înlocuit.

6. Durerea gingivală cauzată de inflamația gingiilor sau gingivită.

Ea poate apărea pe fondul unor probleme hormonale, din cauza anumitor tratamente medicamentoase sau, pur și simplu, din cauza igienei orale deficitare. Indiferent de situație, mergem la medic pentru a determina cauza exactă și a găsi cea mai bună soluție”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).