Connect with us

Evenimente

Cei mai buni săritori cu schiurile din lume au făcut spectacol la Râșnov

Cei mai buni săritori cu schiurile din lume au concurat în weekend la Râșnov, în cele două etape de Cupă Mondială de Vară desfășurate la Complexul Olimpic pentru Sporturi de Iarnă de pe Valea Cărbunării.

Publicat

pe

Cei mai buni săritori cu schiurile din lume au făcut spectacol la Râșnov! Daniel Cacina, pe locul 8 mondial după lungimea săriturii!

În cele două zile de competiție, s-au desfășurat patru probe: două etape de individual fete și două etape de individual băieți. În competiție au fost prezenți sportivi din 17 țări: Austria, Bulgaria, Canada, Elveția, Finlanda, Germania, Italia, Japonia, Kazahstan, Norvegia, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Turcia, Ucraina și Statele Unite ale Americii.

Marii câștigători ai probelor desfășurate pe parcursul a două zile de concurs au fost: la feminin Nika Kriznar (Slovenia), iar la masculin Gregor Deschwanden (Elveția) și Vladimir Zografski (Bulgaria).

Românca Daniela Haralambie ocupă locul 14 mondial, iar Daniel Cacina a reușit în a doua manșă a etapei desfășurată sâmbătă o săritură foarte bună, de 91m, ocupând locul 8 după lungimea săriturii. Sportivul a acumulat un total de 212.5 puncte, care în clasamentul general l-a plasat însă pe locul 24.

Daniela Haralambie ocupă locul 14 în clasamentul general al Cupei Mondiale de Vară, clasament în care se regăsesc și Alessia Mîțu (locul 49) și Delia Folea (locul 53). Sportiva s-a clasat pe locul 9 mondial în proba individuală HS104 din cadrul etapei de FIS Ski Jumping Grand Prix desfășurată luna trecută în Polonia, la Szczyrk. A fost pentru prima oară când Dana a obținut o clasare în top 10 individual, o premieră și în istoria participării României la competițiile internaționale de acest calibru.

În prezent, România ocupă locul 8 pe națiuni la feminin și locul 15 la masculin, în urma rezultatelor de la concursurile de Grand Prix din această vară, de la Courchevel (Franța), Szczyrk, (Polonia) și Râșnov (România).

Din partea României au participat, la feminin, Dana Haralambie, Alesia Mîțu, Diana Trâmbițaș și Delia Folea, iar la masculin, Daniel Cacina, Mihnea Spulber și Andrei Feldorean.

Bulgaria, Elveția și Slovenia au dominat concursul de la Râșnov

Sâmbătă, după prima etapă feminină, podiumul a fost compus din Nika Kriznar (Slovenia) – locul 1, Nozomi Maruyama (Japonia) și Ema Klinec (Slovenia) – locul 2. După proba feminină HS97 desfășurată duminică, Nika Kriznar a rămas lider, iar pe podium alături de ea au urcat conaționalele sale, Ema Klinec (locul 2) și Nika Prevc (locul 3).

La masculin, sportivii care au ocupat podiumul după prima zi de concurs sunt: Gregor Deschwanden (Elveția) – Locul 1, Ren Nikaido (Japonia) – Locul 2 și Fatih Arda Ipcioglu (Turcia) – Locul 3. Duminică, sportivul care s-a impus în proba masculină HS97 este bulgarul Vladimir Zografski, urmat de Gregor Deschwanden (Elveția) și Remo Imhof (Elveția).

După aceste două etape desfășurate la Râșnov, sportivii care se află în fruntea clasamentului general de Grand Prix sunt Nika Kriznar la feminin și Vladimir Zografski la masculin.

Vladimir Zografski a fost susținut de peste 50 de suporteri veniți special din Bulgaria la Râșnov pentru a-i vedea live evoluția pe trambulină.

Premiile au fost acordate de Adrian Veștea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Liviu Butnaru, Primarul orașului Râșnov, și Puiu Gaspar, secretar general al Federației Române de Schi-Biatlon.

Competiția de la Râșnov a fost prima din programul de toamnă și va fi urmată de cele din Hinzenbach, Austria (30 septembrie – 1 octombrie) și Klingenthal, Germania (7-8 octombrie), care încheie seria de Grand Prix-uri din 2023.

„A fost spectacol în weekend la Complexul Olimpic pentru Sporturi de Iarnă de pe Valea Cărbunării, Râșnov. Unii dintre cei mai buni săritori cu schiurile din lume au concurat în cadrul celor două etape de FIS Ski Jumping Grand Prix și ne-am bucurat, alături de public, de o atmosferă extraordinară la Râșnov.

Sunt mândru să spun că Federația Română de Schi-Biatlon, dacă ne raportăm la ultimii 10 ani, este federația care a desfășurat unele dintre cele mai importante evenimente sportive la nivel mondial în țara noastră. Mă refer la etapele de cupă mondială, campionate mondiale de sporturi nordice pentru juniori și U21, foarte multe cupe europene, continentale și, evident, diverse Grand Prix-uri în fiecare an.

Experiența echipei feminine începe să-și spună cuvântul, iar în prezent ne situăm pe locul 8 în clasamentul mondial. La băieți mai avem însă de lucrat, dar ultimele performanțe ale lui Daniel Cacina ne dau sperante ca vom reusi sa obtinem puncte bune in urmatoarele etape de Grand Prix si sa ne apropiem de top 10 mondial. La Râșnov, Daniel Cacina a avut sărituri care l-au plasat pe locul 8 în lume.

Mă bucură foarte mult că avem acest parteneriat consolidat cu Primăria Râșnov, Consiliul Județean Brașov, Comitetul Olimpic și Sportiv Roman și Agenția Națională pentru Sport, iar împreună putem să organizăm astfel de competiții internaționale la noi în țară”, declară Puiu Gaspar, secretar general al Federației Române de Schi-Biatlon.

Evenimentul a fost organizat de Federația Română de Schi Biatlon, cu sprijinul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Agenția Națională pentru Sport, Consiliului Județean Brașov, Brașov Be.Live It și Primăriei Orașului Râșnov.

Sponsorii evenimentului sunt: Dexion Storage Solutions, Roeckl, Groupama, Hotel EdelHouse, Olympus, Bom Expert, Bracoma, Gravity, Hotel Radsor și Dino Parc Râșnov.