Connect with us

Stiri externe

Cine este Claudia Sheinbaum, prima femeie președinte a Mexicului

Claudia Sheinbaum, prima femeie președinte a Mexicului, reprezintă un simbol al schimbării și al diversității în politica mexicană. Fost primar al orașului Mexico City și om de știință distins cu Premiul Nobel, Sheinbaum a cucerit inimile alegătorilor cu viziunea sa progresistă și angajamentul față de justiția socială și protecția mediului. Ascensiunea ei la cel mai înalt post din stat marchează un moment istoric și inspiră milioane de femei din întreaga lume.

Publicat

pe

Cine este Claudia Sheinbaum, prima femeie președinte a Mexicului

Duminică, Mexic a marcat un moment istoric prin alegerea Claudiei Sheinbaum în funcția de președinte. Ea este prima femeie și prima persoană de origine evreiască care ocupă acest post.

Victoria a fost covârșitoare, obținută cu un procentaj cuprins între 58,3 și 60,7% din voturiUn triumf semnificativ nu doar pentru Sheinbaum, ci și pentru partidul Morena și președintele în exercițiu: Andrés Manuel López Obrador (AMLO). Acesta din urmă a sprijinit-o puternic pe parcursul campaniei electorale.

Un mandat istoric

Sheinbaum este fost primar al orașului Mexico City. De asemenea, om de știință distins cu Premiul Nobel pentru contribuțiile sale în domeniul schimbărilor climatice. Ea a declarat: „Voi deveni prima femeie președinte a Mexicului. Nu am realizat asta singură. Am realizat-o împreună cu eroinele noastre care ne-au oferit patria. Cu mamele noastre, cu fiicele noastre și cu nepoatele noastre.”

Victoria ei reprezintă nu doar un pas înainte pentru egalitatea de gen, ci și un omagiu adus diversității culturale a Mexicului.

„Protejata” lui López Obrador

Una dintre cheile succesului electoral al Claudiei Sheinbaum este asocierea sa strânsă cu actualul președinte. Aceasta a beneficiat de pe urma popularității sale masive, López Obrador bucurându-se de o rată de aprobare de aproximativ 60%. Și-a construit campania promițând continuarea programelor de asistență socială inițiate de AMLO, care au fost considerate esențiale pentru reducerea ratei sărăciei în Mexic. Printre aceste programe se numără planul de pensii pentru seniori, bursele pentru studenții cu venituri mici și distribuirea gratuită de îngrășăminte pentru micii fermieri.

La o conferință de presă, López Obrador a declarat: „Sunt foarte fericit. Îmi termin mandatul, mă voi retrage și, cu mare satisfacție, voi putea spune când voi preda ștafeta către Claudia: ‘Misiune îndeplinită’.”

Provocările viitoare

Preluarea mandatului de președinte nu va fi lipsită de provocări pentru Sheinbaum. Una dintre cele mai presante probleme este violența persistentă provocată de cartelurile de droguri din Mexic. Problemă pe care mulți o consideră insuficient adresată de administrația lui López Obrador. De asemenea, criza migranților care fug din calea conflictelor din America Centrală și caută azil în Statele Unite reprezintă o altă problemă urgentă. Având în vedere că SUA se pregătește pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, Sheinbaum va trebui să colaboreze strâns cu viitorul președinte american.

O carieră în științe

Înainte de a deveni o figură politică proeminentă, Sheinbaum a fost cunoscută pentru activitatea sa ca om de știință. Deține un doctorat în inginerie energetică de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic și este coautor al unui raport distins cu Premiul Nobel pentru Pace privind schimbările climatice. Pe parcursul campaniei sale, Claudia a promis o platformă în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv un obiectiv ambițios de a furniza 50% din electricitatea Mexicului din surse fără emisii de carbon până la sfârșitul mandatului său. Aceasta include investiții masive în energie regenerabilă și dezvoltarea sistemelor de transport public.

Rădăcinile evreiești

Sheinbaum are rădăcini evreiești într-o țară predominant catolică.

„Desigur, știu de unde provin, dar părinții mei erau atei,” a declarat ea pentru New York Times în 2020. Părinții săi sunt copii ai evreilor care au fugit din Europa de Est în contextul Holocaustului. Tatăl ei, Carlos Sheinbaum Yoselevitz, provine din părinți evrei așkenazi care au plecat din Lituania, iar mama ei, Annie Pardo Cemo, din părinți evrei sefardi care au trăit în Bulgaria.

Unificarea politică

Într-o țară divizată politic, Sheinbaum și-a folosit primul discurs ca președinte ales pentru a încerca să unească națiunea. „Chiar dacă majoritatea oamenilor au susținut proiectul nostru, datoria noastră va fi întotdeauna să avem grijă de fiecare mexican, fără distincții,” a spus ea. „Chiar dacă sunt mulți mexicani care nu sunt pe deplin de acord cu proiectul nostru, trebuie să mergem împreună în pace și armonie.”