Connect with us

ADPM Business

Comerțul anual dintre Polonia și România a depășit 11 miliarde de euro, iar România devine țara preferată de investitorii polonezi

Comerțul dintre Polonia și România a crescut semnificativ, ajungând la 11,05 miliarde de euro în 2023, o creștere de 27% față de 2020, și este de așteptat să depășească 14 miliarde de euro în anul fiscal 2024. Agenția Poloneză pentru Investiții și Comerț (PAIH) prin biroul din Romania joacă, în acest sens, un rol crucial în facilitarea investițiilor și stimularea creșterii comertului. În prezent, peste 1.700 de companii cu capital polonez sunt active în România, iar previziunile pentru următorul an indică o extindere continuă în domenii precum IT și energie verde, consolidând astfel legăturile economice dintre cele două națiuni.

Publicat

pe

Comerțul anual dintre Polonia și România a depășit 11 miliarde de euro, iar România devine țara preferată de investitorii polonezi

”România oferă multiple avantaje pentru companiile poloneze care doresc să își extindă activitatea. Fiind una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană, România oferă oportunități de afaceri în sectoare diverse, precum tehnologie, industria auto și bunuri de consum. De asemenea, poziția geografică avantajoasă permite un acces ușor și transformă România într-un centru strategic pentru logistică și distribuție, precum și o poartă de acces către Europa de Est și Balcani.

Agenția Poloneză pentru Investiții și Comerț (PAIH), prin filiala sa din București, sprijină investitorii care doresc să intre pe piața românească, oferindu-le suportul necesar, precum analiza pieței, consultanță, oportunități de networking, sprijin pentru investiții, asistență juridică și administrativă, acces la finanțare și promovarea brandurilor poloneze”, declară Agnieszka Olsen, Directorul Biroului PAIH din București.

Printre industriile în care companiile poloneze investesc masiv în România se numără IT și dezvoltarea de software, startup-uri digitale, bunuri de consum, în special în sectorul alimentar și al băuturilor, industria auto, cu investiții în producția de componente și piese de schimb, construcții și imobiliare, energie regenerabilă, sănătate și farmaceutice.

”Comerțul dintre Polonia și România reprezintă un aspect crucial al cooperării economice în Europa Centrală și de Est. Ambele țări, în calitate de membre UE, beneficiază de piața unică, care înlătură barierele și facilitează creșterea fluxurilor comerciale. Din 2019, am avut o creștere constantă. În ciuda provocărilor generate de pandemie, comerțul a ajuns la 8,66 miliarde de euro în 2020, ceea ce a demonstrat rezistența ambelor economii. În 2021, cifra de afaceri a atins 9,11 miliarde de euro – o creștere de 5%, în mare parte determinată de exporturile poloneze -, iar, în 2022, a atins un record de 11 miliarde de euro, un salt de 20%, în special în sectoarele tehnologice și industriale. În 2023, valoarea comerțului a crescut la 11,05 miliarde de euro. Ultimele date pentru prima jumătate a anului 2024 arată o valoare de peste 7 miliarde de euro, confirmând din nou o creștere stabilă”, declară Malwina Zyto-Dumitrescu (Manager Dezvoltare Afaceri PAIH).

Categoriile cheie de export către România includ mașini și echipamente electrice, produse chimice, inclusiv produse farmaceutice și cosmetice, metale neferoase și produse metalice, cum ar fi oțel și aluminiu, materiale plastice și cauciuc, produse alimentare precum carnea, lactatele și produsele de cofetărie.
Perspectivele pentru următorii cinci ani sunt pozitive, cu o extindere a investițiilor în mai multe sectoare cheie precum tehnologie și IT, infrastructură și logistică, producție, energie regenerabilă și protecția mediului, ori servicii financiare.

”Anticipăm un interes tot mai mare pentru sectoarele tehnologice și digitale. Este posibil ca investitorii polonezi să valorifice digitalizarea rapidă a economiei prin sprijinirea startup-urilor, dezvoltarea de soluții IT și extinderea operațiunilor de comerț electronic. Datorită sprijinului puternic al Uniunii Europene și a diferitelor proiecte transfrontaliere, sectorul infrastructurii rămâne foarte atractiv. Ne așteptăm la investiții sporite în construirea și modernizarea drumurilor, a căilor ferate, portului și a infrastructurii logistice în ansamblu, de care va beneficia nu doar sectorul transporturilor, ci și economia în general.

Există o tendință clară de modernizare a proceselor de producție, inclusiv adoptarea automatizării și perfecționarea lanțului de aprovizionare. Pe măsură ce reglementările de mediu se înăspresc și obiectivele climatice devin mai presante, investițiile în surse de energie regenerabilă vor crește. Este important de menționat că evoluția sectorului serviciilor din România, inclusiv bancar, logistică și externalizarea proceselor de afaceri oferă, de asemenea, oportunități semnificative.

În general, stabilitatea oferită de apartenența la UE, împreună cu sprijinul instituțional și accesul la finanțare UE, creează un mediu solid pentru investiții ulterioare. În următorii cinci ani, ne așteptăm să vedem o intensificare a investițiilor antreprenorilor polonezi, care nu numai că vor stimula creșterea în sectoarele respective, ci vor consolida și mai mult cooperarea economică dintre Polonia și România”, adaugă Agnieszka Olsen, Șef al Biroului PAIH din București.

Agenția Poloneză de Investiții și Comerț (PAIH) este o agenție guvernamentală dedicată promovării și sprijinirii intereselor economice poloneze atât pe plan intern, cât și internațional. Filiala din România a PAIH din București este reprezentată de Agnieszka Olsen (Directorul Biroului de la București) și Malwina Zyto-Dumitrescu (Business Development Manager).