Connect with us

ADPM Health

Cum evitam depresia in timpul izolarii. Sfaturi utile de la psihologul Carla Chebutiu!

Izolarea la domiciliu aduce dupa sine o schimbare radicala a stilului de viata pentru multi dintre noi. Statul in casa poate duce la stari de anxietate si, de ce nu, chiar la depresie. Despre acest lucru, dar si despre modurile in care putem evita problemele de acest gen vorbeste medicul psiholog Carla Chebutiu, specialistul care ofera consultanta online gratuita pe platforma www.medicipentruromania.ro.

Publicat

pe

Cum evitam depresia in timpul izolarii. Sfaturi utile de la psihologul Carla Chebutiu!

”Stresul generat de pericolul imbolnavirii, dar si informatiile pe care le aflam zilnic, pot avea un impact psihic si emotional considerabil. Totul depinde, in mare parte, de individ. In general insa, impactul izolarii se resimte asupra a 3 elemente cheie: autonomie, competenta si interactiune umana. Asadar, daca unele persoane isi gasesc echilibrul emotional in activitati fizice, izolarea, in cazul lor, este mai problematica decat pentru alte persoane care sunt mai putin active si isi gasesc confort in situatii mai putin solicitante. In ceea ce priveste riscul din punct de vedere psihic si emotional, vorbim de anxietate, dar si de simptomatologie depresivă. Nu excludem, insa, nici consumul cantitativ de substante psihoactive sau alcool”, explica medicul psiholog.

Cum putem infrange rutina ce risca sa se instaleze in viata petrecuta in izolare?

”Ne putem derula viata sociala in mediul online, ne putem reconecta chiar si cu prieteni cu care am pierdut legatura. De asemenea, putem privi situatia ca pe o oportunitate de a ne dezvolta personal, de a ne imbogati cunostintele si de ce nu – sa invatam lucruri noi. Creativitatea poate fi colacul de salvare in situatia curenta.

Activitatea fizica, sportul, reprezinta o unealta foarte buna pentru bunastarea fizica si psihica. Cand spun sport, ma refer chiar si la dansul prin casa ascultand muzica preferata. Pentru norocosii care se afla in izolare cu partenerul recomand intimitatea, vizionarea de filme si discutii relaxante care sa-i ajute in solidificarea relatiei”, recomanda specialistul.

Advertisement

Ce gen de activitati sunt recomandate in aceasta perioada pentru a ne tine departe de anxietate si depresie?

”Avand in vedere faptul ca in aceasta perioada este dificil sa ne facem planuri pe termen lung, nestiind cum vor evolua lucrurile, nu strica sa ne facem un program pentru cateva zile care sa includa atat activitati placute, cat si activitati necesare. Ma refer aici la activitati legate de curatenie, ingrijire personala, sport, citit, filme, samd. In functie de preferintele fiecaruia.

Este important sa identificam ceea ce ne face noua placere si sa nu ne luam neaparat dupa activitatile propuse de prieteni sau specialisti, deoarece este posibil sa nu ni se potriveasca”, dezvaluie psihologul Carla Chebutiu.

Trebuie sa ne uitam la stiri in aceasta perioada? Cum ne afecteaza ele din punct de vedere psihic?

”In opinia mea, ar fi de preferat sa limitam expunerea la stiri deoarece poate amplifica anxietatea din pricina centrarii acestora asupra aspectelor negative/catastrofice.

Advertisement

O minte anxioasa este predispusa sa preia informatiile negative si sa ignore informatiile pozitive.

Desi este bine sa fim informati, sursele sunt cele care fac diferenta. Aveti grija la fake news! Incurajez consultatea site-urilor specializate, cum ar fi World Health Organization sau site-ul Ministerului Sanatatii”, este recomandarea venita din partea specialistului.

Care sunt primele semne ale depresiei? Ce ar trebui sa facem atunci cand le observam?

”Primele semne ale depresiei pot varia. Drept urmare, daca avem probleme legate de somn (insomnie/hipersomnie) aproape in fiecare zi, modificari de apetit corelat cu modificari ale greutatii insotite de diminuarea capacitatii de concentrare, de atentie, sentimente de culpa inadecvate sau excesive, autorepros, lipsa de energie aproape in fiecare zi, ar fi de preferat consultarea unui specialist”, spune medicul care ofera voluntariat pe platforma www.medicipentruromania.ro.

Consultatiile psihologice prin telemedicina. Cat sunt de eficiente si in ce masura ne ajuta pe perioada izolarii la domiciliu?

Advertisement

”Consultatiile sunt eficiente in gestionarea anxietatii, oferind tehnici si metode eficiente in situatii acute. Ma refer aici chiar si la atacurile de panica ce pot fi controlate prin diferite metode. Consultatiile prin telemedicina ofera un suport ideal in aceasta perioada, in special pentru gestionarea problemelor psihologice acute”, explica psihologul Carla Chebutiu.

Psihologul Carla Chebutiu s-a afiliat comunitatii Medici pentru Romania si in prezent acorda asistenta medicala gratuita pacientilor cu boli cronice si diverse simptome usoare cu ajutorul telemedicinei, in cadrul campaniei „Nu uitam de ceilalti”. (www.medicipentruromania.ro)

50 de medici ofera gratuit consiliere pe platforma Medici pentru Romania. Este insa nevoie de mai multi voluntari!