ADPM Health
Cum ne putem eroda dinții fără să știm. Sucurile de citrice pot deteriora smalțul!
Eroziunea dentară constă în pierderea smalțului din cauza expunerii constante la factori acizi, fie din alimentație, fie pe fondul unor afecțiuni interne. Netratată, aceasta poate duce la sensibilitate dentară accentuată și la multe alte probleme. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune ce greșeli fac mulți oameni, greșeli care deteriorează smalțul, care sunt simptomele, dar și soluțiile pentru a preveni și trata eroziunea dentară.
Cum ne putem eroda dinții fără să știm. Sucurile de citrice pot deteriora smalțul!
Ce este eroziunea dentară?
Eroziunea dentară reprezintă pierderea progresivă a smalțului, stratul exterior dur al dintelui, din cauza expunerii constante la acizi. Acești acizi pot proveni fie din mediul extern (alimente și băuturi), fie din interiorul organismului, prin afecțiuni digestive.
„Eroziunea dentară apare atunci când acizii atacă smalțul dintelui și îl slăbesc treptat. Dacă nu intervenim la timp, pierderea de substanță dură va afecta dantura atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
De ce apare eroziunea dentară?
„Principala cauză a eroziunii dentare este contactul repetat al dinților cu substanțe acide, care pot avea două surse: factori externi (băuturi carbogazoase și energizante, fructe precum merele, citricele sau sucurile proaspete, oțetul și diferite condimente acide) și factori interni (refluxul gastroesofagian, gastrita sau bulimia, o afecțiune care implică episoade repetate de vărsături, ce expun dinții la acid gastric”, adaugă Dr. Sorina Stroe (MG Dental).
Cum putem preveni eroziunea dentară?
1. Limităm consumul de alimente și băuturi acide
„Nu este nevoie să renunțăm complet la citrice sau sucuri, dar trebuie să le consumăm cu moderație și să nu uităm să clătim gura cu apă după ce le consumăm”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
2. Tratăm afecțiunile digestive
„Dacă refluxul gastroesofagian sau gastrita sunt cauzele principale, este esențial să consultăm un medic gastroenterolog. Doar așa putem reduce pH-ul acid care afectează dinții”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
3. Evităm periajului imediat după masă
„Una dintre cele mai frecvente greșeli este să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat. Este recomandat să așteptăm cel puțin 30 de minute pentru a permite pH-ului din cavitatea bucală să se echilibreze”, mai spune Dr. Sorina Stroe (MG Dental).
Cum recunoaștem eroziunea dentară?
„Din punct de vedere clinic, eroziunea dentară se manifestă prin:
– Zone de smalț subțiat sau tocit
– Dentina expusă, care are o culoare mai închisă decât smalțul
– Sensibilitate dentară la alimente și băuturi reci, calde sau dulci
Sensibilitatea este unul dintre primele semne care ar trebui să ne îngrijoreze. Dacă simțim disconfort la consumul anumitor alimente, este bine să consultăm un dentist cât mai curând”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce soluții există pentru tratarea eroziunii dentare?
„Tratamentul eroziunii dentare depinde de severitatea afecțiunii:
• Primul pas este să eliminăm sau să reducem contactul cu factorii care provoacă eroziunea. Asta poate însemna ajustarea dietei sau tratarea afecțiunilor digestive.
• Dacă eroziunea este moderată și provoacă sensibilitate, putem aplica obturații (plombe) pentru a acoperi zonele afectate și a proteja dintele.
• În cazurile severe, când smalțul este grav deteriorat, soluția poate fi aplicarea fațetelor sau coroanelor dentare. Acestea nu doar că îmbunătățesc aspectul estetic, dar și protejează dintele pe termen lung.
• Pasta de dinți și apa de gură cu fluor pot ajuta, folosite pe termen lung, la diminuarea simptomelor neplăcute”, explică Dr. Sorina Stroe (MG Dental).
Un alt aspect esențial în prevenirea și tratarea eroziunii dentare este vizita regulată la dentist.
„Controalele periodice permit depistarea din timp a problemelor dentare, inclusiv a eroziunii. Printr-o monitorizare atentă, putem interveni înainte ca situația să devină gravă”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.