Connect with us

ADPM Business

Cum poate deveni inghetata o afacere de succes

Una dintre noile tendinţe culinare din acest an este asocierea de texturi şi ingrediente contrastante, care pot să-ţi ofere o experienţă nu doar a gustului, ci, mai cu seamă, una emoţională. Romanii sunt mari iubitori de arta culinara, iar inghetata adevarata a aparut de putin timp in restaurantele de la noi. Cu talent si pasiune, sunt persoane care reusesc sa prepare inghetata mai gustoasa decat in Italia, patria acestui desert.

Publicat

pe

poza

Oana Pleşan şi-a descoperit pasiunea pentru îngheţată acum câţiva ani, când se afla în vacanţă în Viena şi a gustat, pentru prima dată, o îngheţată cu aroma de tulburel, la celebra gelaterie artizanală Eis Greissler. A fost cucerită de experienţa senzorială pe care o poate produce un gelato bine preparat şi, deloc novice în prepararea îngheţatei home-made, asa ca s-a gândit că cel mai bine ar fi să-şi transforme pasiunea într-un business de familie.

Un factor decizional important, atunci când eu şi soţul meu am hotărât să ne deschidem o gelaterie artizanală, a fost şi faptul că la acel moment în Bucureşti nu existau opţiuni pentru a savura un gelato bine pregătit, după metode tradiţionale, cu ingrediente naturale şi cu o paletă amplă de arome. Am făcut-o, deci, şi din puţin egoism, ca să am şi eu unde să mă delectez cu specialităţi de excepţie, aşa cum găseam prin marile oraşe din lume “, spune acum Oana.

Inghetata ciocolata

Deşi avea gustul educat, provenind dintr-o familie în care se gătea extrem de mult şi de diversificat, Oana a ales să completeze tot acest background moştenit, într-un cadru sistematic, urmând celebrele cursuri de gelatier cu un adevarat guru în domeniu, Giacomo Schiavon, fondatorul legendarei La Sorbetteria Castiglione din Bologna.

“Am vrut să aflu secretele acestei meserii de la unul dintre cei mai reprezentativi chefi- gelatieri din lume, şi nu oriunde, ci în patria gelato-ului, acolo unde totul se prepară după metode tradiţionale şi unde gustul este un milestone în orice business culinar. Am descoperit tehnici, texturi, arome noi, pe care, mai apoi, le-am transpus în propria mea manieră. Am păstrat doar basic-ul ca punct de reper, iar apoi mi-am pus creativitarea în slujba acestei pasiuni. Am ales  până şi maşini de îngheţată care să funcţioneze pe un principiu cât mai asemănător cu cel al primelor maşini de îngheţată care au existat. Bineînţeles că tehnologia a avansat şi nu mai putem folosi metode traditionale, cum erau pe vremuri butoaiele cu gheaţă şi sare, în care se introduceau cuvele de metal cu îngheţata ce se amesteca manual, până s-a inventat centrigufarea, însă am vrut să păstrez metodele vechi, atât cât se poate. ”, ne-a declarat Oana.

Fior di latte

Oana este foarte atenta ca materiile prime sa fie atent selecţionate – 100% naturale, laptele  ecologic, zahărul folosit fiind o combinaţie de zahăr brut din trestie şi zahăr de struguri, fara emulsificatori sau coloranţi. Gustul şi culoarea sunt generate exclusiv de fructe sau de seminţe. Chiar şi condimentele sunt alese cu mare grijă, fisticul este din Bronte, alunele de Piemonte sau vanilia de Madagascar.

Advertisement

Dar, ca să reuşeşti să produci the queens of gelato, nu trebuie doar să ştii să pregăteşti un gelato ca la carte, ci, mai cu seamă, să inovezi, să creezi noi gusturi, să asociezi cele mai neconvenţionale ingrediente, să ştii măsura când te joci cu aromele şi să ai flerul să selectezi dintre toate variantele concepute doar pe cele care pot să ofere o experienţă gurmandă de neuitat.

Advertisement
Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *