Connect with us

Uncategorized

Cum se diagnostichează și se scot corect alunițele problematice. Când e bine să mergem de urgență la medic!

Conform statisticilor, fiecare persoană are, în medie, între 10 și 40 de alunițe pe suprafața corpului. În general, acestea sunt inofensive și nu ar trebui să ne îngrijoreze. Cu toate astea, ele se pot modifica în timp și pot deveni periculoase, chiar maligne, în special din cauza expunerii la ultraviolete. Medicii clinicii Luxury Aesthetics explică cum se diagnostichează alunițele de către echipa de medici dermatologi și cum se extirpează corect, atunci când este nevoie, de către medicul chirurg.

Publicat

pe

Cum se diagnostichează și se scot corect alunițele problematice. Când e bine să mergem de urgență la medic!

„Alunițele sunt în mare parte inofensive, însă este foarte important să le monitorizăm permanent. Ele se pot înmulți pe corp, ori să își modifice forma sau dimensiunea, iar acest lucru trebuie să ne trimită la medic pentru o dermatoscopie amănunțită și un diagnostic sigur. În cazul în care va fi nevoie, alunițele, denumite medical nevi pigmentari vor trebui extirpate cu grijă de către medicul chirurg.

E foarte important să existe o colaborare foarte strânsă între medicul dermatolog și medicul chirurg care efectuează această excizie pentru a avea în final o intervenție reușită și, mai ales, pentru sănătatea pacientului. De aceea eu am pus mare importanță să construiesc o echipă multidisciplinară pentru a avea diagnosticul și intervenția de extirpare în același loc. Pacientul nu va mai pierde timp mergând de la un medic la altul sau de la o clinică la alta, în condițiile în care orice întârziere îi poate afecta sănătatea”, declară medicul chirurg estetician Iancu Morad (Luxury Aesthetics).

Ce sunt alunițele?

„Alunițele sunt mici leziuni ale pielii. Ele reprezintă o grupare de melanocite, celule care produc melanină. Melanina este pigmentul care dă culoarea pielii. Acești nevi pigmentari, cunoscuți sub numele de alunițe, sunt, în general, de culoare maronie, dar există și cazuri în care ele pot avea o nuanță foarte închisă sau una deschisă, aproape de cea a pielii. Pot fi plate sau pot apărea sub forma unor excrescențe. Ele sunt, de obicei, rotunde sau ovale și au o margine netedă”, explică medicul chirurg estetician Iancu Morad.

De ce apar alunițele?

„Cauzele apariției alunițelor sunt multiple. Pe unele le avem din naștere, altele apar odată cu înaintarea în vârstă. Studiile de specialitate arată că oamenii care se expun foarte des la soare au mai multe alunițe decât cei ce nu fac acest lucru sau îl fac rar. Majoritatea alunițelor apar în prima parte a vieții, până la vârsta de aproximativ 20 de ani. Cu toate acestea, ele pot totuși continua să apară până la vârsta mijlocie. În special cele care apar după vârsta de 20 de ani trebuie examinate de un medic dermatolog. De asemenea, ar trebui să ne adresăm de urgență medicului dacă o aluniță cauzează mâncărime, senzație de arsură sau durere, dacă ea sângerează, prezintă o crustă aspră și dacă își schimbă culoarea, dimensiunea sau forma”, adaugă medicul chirurg estetician Mihai Predescu (Luxury Aesthetics).

Cum se diagnostichează corect alunițele?

„Primul pas este ca medicul dermatolog să analizeze atent întreaga suprafață a pielii. Dacă vreunul dintre nevii pigmentari creează suspiciuni, se va face astfel o dermatoscopie. Procedură care, în unele clinici moderne, cum este la noi, se realizează cu aparatură de ultimă generație. În funcție de rezultat, se poate recomanda excizia aluniței și trimiterea acesteia la un laborator pentru examinare la microscop (biopsie). Ideal ar fi să includem acest examen al pielii în rutina noastră de îngrijire medicală preventiveă, să mergem periodic la medicul dermatolog pentru un consult”, spune medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Cum se realizează excizia alunițelor?

„Excizia unei alunițe se poate realiza, la cererea medicului dermatolog, atunci când există suspiciunea că ea poate fi canceroasă. De asemenea, la cererea pacientului atunci când alunița îl deranjează. Fie din punct de vedere estetic, fie că se află într-o zonă în care se irită constant prin frecarea de marginile hainelor, spre exemplu. La noi în clinică, procedura de excizie a nevilor pigmentari este realizată cu ajutorul unui radiocauter ce folosește unde radio de înaltă frecvență (3,8 MHz), cu un curent complet rectificat și filtrat și electrozi speciali patentați care asigură o vindecare rapidă, elimină disconfortul postoperator și prezintă maximă siguranță. Procedura nu este deloc complicată. Este rapidă, nedureroasă și nu lasă urme. Este extrem de eficientă și are numeroase beneficii din punct de vedere estetic, dar și pentru sănătate”, încheie medicul chirurg estetician Iancu Morad (Luxury Aesthetics).

Obiceiuri banale care duc la apariția ridurilor. Dr. Iancu Morad explică de ce se întâmplă acest lucru!