Connect with us

Stiri externe

Cum va îmbunătăți Inteligența Artificială Jocurile Olimpice

Inteligența Artificială își face simțită prezența în toate aspectele și domeniile vieții contemporane. De exemplu, un nou serviciu de monitorizare bazat pe inteligență artificială (AI) va proteja atleții și oficialii de abuzurile online, atât la Jocurile Olimpice, cât și la Jocurile Paralimpice, ce au loc în Paris, între 26 iulie-11 august 2024.

Publicat

pe

Cum va îmbunătăți Inteligența Artificială Jocurile Olimpice

Inteligența artificială va schimba rapid Jocurile Olimpice, atât în 2024, cât și în anii următori: de la identificarea și antrenarea sportivilor care au rezultate promițătoare cu ajutorul învățării automate, până la minimizarea jurizării părtinitoare. În plus, orașele-gazda vor folosi chiar AI pentru a găzdui Jocurile într-un mod mai durabil și cu rezultate mai bune pentru locuitorii locali.

În cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024 va fi pentru prima dată, când AI va fi folosită pentru a oferi spații online sigure la un eveniment atât de mare. În acest sens, încă de la începutul anului a fost lansată Agenda Olimpică de Inteligență Artificială care subliniază impactul preconizat al AI asupra întregii „mișcări” Olimpice. Comitetul Olimpic Internațional (CIO) arată modul în care Inteligența Artificială poate îmbunătăți securitatea în sport.

Sistemul alimentat de inteligență artificială va monitoriza mii de conturi în timp real pe toate platformele principale de socializare și în peste 35 de limbi. Orice amenințări la adresa sportivilor ce vor fi identificate vor fi semnalate, astfel încât mesajele abuzive să fie „tratate” eficient de către platformele relevante de social media (în multe cazuri chiar înainte ca sportivul să aibă șansa de a vedea un posibil abuz).

AI nu va acorda prioritate doar siguranței și bunăstării sportivilor pe parcursul Jocurilor, ci va ajuta CIO, dar și Comisia Medicală și Științifică să înțeleagă mai bine provocările cu care se confruntă sportivii în relația cu urmăritorii on-line și va permite să îmbunătățească și mai mult protecția sportivilor către evenimentele viitoare.

„Sportul și rețelele sociale sunt indisolubil legate. Ne așteptăm la aproximativ jumătate de miliard de postări despre Jocurile Olimpice de la Paris. Există atât de multe oportunități fantastice pentru implicarea sportivilor, dar, din păcate, violența online este inevitabilă. Aceasta este o provocare pentru noi, deoarece un mediu sportiv sigur trebuie să însemne și un mediu digital sigur”, au declarat oficialii Jocurilor Olimpice.

Sistemul de monitorizare online va fi disponibil pentru 15.000 de sportivi și peste 2.000 de oficiali la Jocurile Olimpice și Paralimpice și va fi o parte integrantă dintr-un „pachet de sisteme de siguranță” pentru a asigura un mediu sigur online și offline în timpul Jocurilor Olimpice cu scopul de a sprijini și promova sănătatea fizică și mentală și bunăstarea sportivilor, astfel încât aceștia să poată concentra pe performanța lor în cel mai mare eveniment din cariera lor sportivă.

„Este prima dată, când această soluție va fi folosită pentru a proteja atât de mulți oameni în atâtea sporturi. Utilizând AI, vom putea înțelege mai bine violența online în sport și vom dezvolta strategii și intervenții bazate pe date pentru a crea fizic și psihologic medii sigure pentru sportivi”, mai spun oficialii.

Dacă vrei să înțelegi impactul Inteligenței Artificiale asupra prezentului, dar mai ales al viitorului, poți participa intre 6-7 octombrie la București (Radisson Blu) la AI Expo Europe, cea mai mare conferința interactivă din Estul și Centrul Europei. Aceasta va implica profesioniști, lideri și adepți ai inovației, „dreamers, thinkers&doers”, mentori și oameni de afaceri într-un eveniment unic al acestei industrii ce schimbă deja lumea!

Pentru mai multe informații, pentru a cumpăra bilete sau pachete promoționale, click aici: www.aiexpoeurope.com

În spatele „camaraderiei” și fairplay-ului sportiv, Jocurile Olimpice scot la iveală și o luptă acerbă între națiuni care se mândresc cu medaliile câștigate de jucători. Sunt țări care investesc milioane în identificarea și formarea celor mai buni talente în speranța de a obține mai multe medalii decât rivalul lor principal și din ce în ce mai multe dintre acestea și-au dat seama de beneficiile de a găsi candidați de top la o vârstă fragedă pentru a-și perfecționa mai bine abilitățile de-a lungul anilor.

Acum, AI aduce o parte din tehnologia care se afla doar în vestiarele profesionale până la nivelul participanților tineri, unde începe antrenamentul la Jocurile Olimpice.

„Odată cu creșterea tehnologiei portabile, din ce în ce mai mulți sportivi tineri au acces la informații, iar o problema anterioară de a nu avea suficiente date își găsește rezolvarea”, spune Garrett Beatty, Ph.D., profesor de fiziologie aplicată și kineto la Colegiul de Sănătate și Performanță Umană.

Dar ce este AI? “Acest domeniu nou al informaticii se concentrează pe tehnologiile care imită inteligența umană – sistemele AI devenind mult mai răspândite în ultimii ani, deși oamenii de știință au încercat să construiască Inteligența Artificială, încă de la începuturile apariției computerelor. Abordarea principală a implicat crearea unor baze de date mari de fapte și reguli, iar apoi obținerea de programe de calculator, bazate pe logică pentru că „mașinile” să poată lua decizii. Această decadă însă a cunoscut o schimbare prin noi abordări care fac computerele să învețe propriile fapte și reguli prin analiza datelor, aducând progrese majore în domeniu”, spune spune Ruxandra Tătaru, cofondator și CEO al evenimentului AI Expo Europe.

Procesele de raționament și judecată ale oficialilor sportivi pot depinde în mare măsură de emoțiile lor. Călătoriile, oboseala, problemele vieții însăși, îngreunează rationamenetele și judecățiile corecte. Astfel, organizatorii Jocurilor Olimpice vor să apeleze la mașini pentru a controla costurile, a reduce părtinirea și a evita corupția. De exemplu, la lansarea agendei AI, CIO a demonstrat că o analiză bazată pe inteligență artificială a scafandrilor în tandem poate cuantifica corect rotațiile și unghiurile corpului și alinierea dintre membrii echipei, deci totul este matematică pură.

Orașele gazdă ale Jocurilor Olimpice au de obicei șapte ani să se pregătească pentru a primi peste 10.000 de sportivi și milioane de vizitatori, iar tmpul este o resursa valoroasă. Kyriaki Kaplanidou, Ph.D., profesor de management sportiv la Colegiul de Sănătate și Performanță Umană a lucrat în departamentul de media internațională pentru Jocurile Olimpice de la Atena 2004. Cercetările ei au documentat ceea ce ea numește „ciclul emoțional” al răspunsului localnicilor la Jocuri: mai întâi vine entuziasmul, urmat de scepticism și confuzie, pe măsură ce pregătirea pentru eveniment începe să le afecteze orașul natal. Apoi, pe măsură ce Jocurile se apropie, entuziasmul și mândria revin. „Puteți folosi AI pentru a mapa acel ciclu emoțional și pentru a oferi rezidenților informații care îi ajută să profite la maximum de aceste circumstanțe neobișnuite”, a spus Kaplanidou.

AI Expo Europe este atât despre Inteligența Artificială în acest moment, cât și despre direcția în care ne îndreptam!

Sub sloganul „Transforming tomorrow, today”, evenimentul vă reuni sub aceeași cupolă:

* lideri din industrie care vor discuta despre aplicațiile de ultimă oră și despre viitorul inteligenței artificiale;
* expoziții interactive ce vor prezenta cele mai recente servicii și inovațîi practice, pe care le aduce AI;
* evenimente de conectare în lounge-ul VIP cu liderii și partenerii din industrie, precum și o ceremonie de gală.

Evenimentul va fi atât o platformă dinamică și cuprinzătoare în domeniul educației, cât și o excelentă oportunitate de networking și dezvoltare a unor noi oportunități în afaceri.