Connect with us

ADPM Health

De ce canicula agravează infecțiile dentare și intensifică durerile

Temperaturile ridicate din ultima perioadă ne duc cu gândul la vacanță, la un concediu relaxant, fără griji. Există însă un aspect deloc plăcut cauzat de căldura din anotimpul estival: agravează infecțiile dentare netratate și duce la intensificarea durerii și a stării de disconfort. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică legătura dintre căldură și infecțiile dentare.

Publicat

pe

De ce canicula agravează infecțiile dentare și intensifică durerile. Explicația medicului stomatolog!

”Infecțiile dentare, cunoscute și sub numele de abcese dentare, apar atunci când bacteriile ajung în partea interioară a dintelui, cunoscută sub numele de pulpă. Aceste infecții sunt adesea cauzate de carii dentare netratate, dinți crăpați/ciobiți sau boli ale gingiilor. Pulpa conține nervi și vase de sânge, iar atunci când se infectează, poate provoca durere intensă, sensibilitate la temperaturi extreme, edem și chiar febră în unele cazuri.

Vremea toridă din timpul verii poate intensifica simptomele și disconfortul asociate cu infecțiile dentare netratate din cauza mai multor factori:

1. Deshidratare. Temperaturile ridicate pot duce la deshidratare, afectând mecanismele naturale de apărare ale organismului. Saliva joacă un rol crucial în menținerea sănătății orale prin clătirea particulelor de alimente și neutralizarea acizilor nocivi. Deshidratarea reduce producția de salivă, creând un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, care poate agrava infecțiile dentare existente.

2. Flux sanguin crescut. În zilele călduroase, organismul încearcă să își scadă temperatura prin creșterea fluxului de sânge la suprafața pielii, ceea ce duce la dilatarea vaselor de sânge. Acest flux sanguin crescut poate crește sensibilitatea nervilor dentari, făcând ca infecțiile dentare netratate să devină mai dureroase și mai neplăcute.

3. Obiceiuri nocive. În timpul lunilor mai calde, oamenii tind să consume băuturi și alimente reci, cum ar fi ceai ori sucuri cu gheață sau înghețată, pentru a se răcori. Aceste temperaturi extreme pot declanșa dureri ascuțite la nivelul dinților cu infecții din cauza sensibilității crescute a nervului”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Ce putem face pentru a nu avea probleme în timpul verii

Este important de știut că grija acordată danturii trebuie avută mereu, pe toată durata anului.

1. Controale stomatologice regulate. Programarea controalelor stomatologice de rutină la fiecare șase luni este esențială pentru menținerea sănătății orale în parametri normali. Astfel, medicul poate identifica semnele precoce ale cariilor dentare, bolilor gingiilor sau altor probleme dentare care pot duce la infecții. Intervenția timpurie poate contribui la prevenirea complicațiilor ce inevitabil apar altfel mai târziu.

2. Igienă orală bună. Practicarea unei igiene orale adecvate, inclusiv periajul de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor, folosirea aței dentare zilnic și utilizarea apei de gură, este esențială pentru îndepărtarea plăcii și prevenirea infecțiilor dentare. Dinții și gingiile curate sunt mai puțin predispuse la carii și infecții.

3. Hidratarea. Asigură-te că bei o cantitate adecvată de apă pe tot parcursul zilei, în special pe timp de vară, pentru a preveni deshidratarea și a stimula producția de salivă. Saliva acționează ca un mecanism natural de apărare împotriva creșterii bacteriene și a cariilor dentare.

4. Tratarea la timp a problemelor. Dacă aveți dureri persistente dentare sau observați orice semn de infecție dentară, este esențial să ajungeți în cabinetul stomatologic. Medicii stomatologi sunt singurii care pot diagnostica corect, pot oferi tratament adecvat și pot prescrie antibiotice, dacă este necesar, pentru a atenua infecția și pentru a calma durerea”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).