ADPM Travel
De ce m-a impresionat croaziera de lux Azamara in tarile arabe
Cei care ajung sa traiasca experienta unei croaziere se indragostesc iremediabil de acest tip de vacanta, spectaculos si eficient in acelasi timp. Am la activ 14 croaziere, insa cea mai recenta, pe vasul Azamara Quest, a depasit orice asteptari. Iata de ce!
De ce m-a impresionat croaziera de lux Azamara in tarile arabe
Royal Caribbean si Celebrity Cruises sunt printre cele mai apreciate companii de vase de croaziera din lume. Au management american, iar acest lucru se reflecta complet in serviciile lor si in coordonarea perfecta din timpul itinerariului. O spun si din proprie experienta, avand si experienta (neplacuta) a altor companii de profil, ale caror servicii, in special daca esti la prima croaziera, iti pot oferi o perceptie gresita asupra acestui gen de a petrece vacanta.
Royal Caribbean si Celebrity Cruises au fost cele mai bune experiente de acest tip de pana acum. Pana sa descopar ce inseamna Azamara. Stiam de aceasta companie, stiam ca ofera o experienta cu adevarat exclusivista, fiind vase de tip boutique, insa preturile piperate au fost, pentru mult timp, prohibitive. (Orientativ, ca sa facem o comparatie, o croaziera Royal Caribbean costa in jurul a 1300 euro, Celebrity Cruises – 2000, iar Azamara, peste 4000 euro). Bineinteles, depinde de itinerariu, de numarul de nopti, de tipul vasului, etc. (Le gasesti pe toate pe www.rccl.ro)
Azamara Quest este un vas de croaziera de lux, de tip boutique, care ofera o experienta exclusivista de calatorie
Recent am mers, in premiera, intr-o croaziera Azamara, in tarile arabe. Spre deosebire de alte itinerarii, din alte parti ale lumii, acesta a fost mai accesibil ca pret (in jurul a 2500 euro pentru o cabina cu balcon. 1500 euro pentru cabina interioara), ocazie perfecta pentru a sparge gheata si a experimenta luxul oferit de aceasta companie.
Au fost 11 nopti, pe vasul Azamara Quest. Am plecat din Dubai si ne-am intors in Dubai, oprindu-ne, pe parcurs, in urmatoarele destinatii:
Fujairah (UAE)
Muscat (Oman)
Manama (Bahrain)
Doha (Qatar)
Sin Bani Yas (Abu Dhabi)
Abu Dhabi
De ce este mai luxoasa, dar si mai scumpa?
Azamara Quest, si vasele Azamara in general, sunt ambarcatiuni de tip boutique, de dimensiuni mai mici decat cele foarte comerciale. Daca pe Royal Caribbean se imbarca intre 2500 si 6000 de turisti (la care se adauga si cateva mii de angajati), pe Azamara sunt maximum 700 de pasageri. Scopul este de a le oferi acestora o adevarata experienta exclusivista de calatorie, servicii impecabile, atentie deosebita la detalii.
Bineinteles, vasele Royal Caribbean si Celebrity Cruises sunt, la randul lor, impecabile ca aspect si servicii, insa de aceasta data simti confortul unui sejur la un hotel exclusivist de cinci stele (inca un detaliu: nu sunt copii pe vas, astfel ca ai parte de un sejur zen).
Cabina este spatioasa si excelent compartimentata
Birourile de unde poti rezerva urmatoarea croaziera, la un pret special
Scarile ce duc spre lobby
Cabina in care te cazezi este spatioasa, finisajele sunt deosebite, atentia la detalii – de asemenea (ex: ai flori proaspete zi de zi in camera), apa plata Evian gratuit la orice ora a zilei, tapet si parchet in baie, asternuturi din bumbac egiptean. Ai un butler personal care iti face curatenie in camera de doua ori pe zi si este pregatit sa iti raspunda la orice doleanta.
Apoi, arhitectura vasului este minunat aleasa, colturi de decor superbe care mi-au adus des aminte cele ale unor hoteluri dragi mie, precum Oberoi, Shangri-La sau Ritz Carlton.
Restaurantul principal, unde luam pranzul si cina in regim a la carte, ofera o experienta culinara exceptionala. Servirea este impecabila, iar meniul contine preparate culinare sofisticate, perfect pregatite de chef cu mare experienta. De adaugat este ca, pe Azamara, ai bautura inclusa in pachet (vin alb, vin rosu, vin rose). Pe celelalte croaziere le platesti.
Sala de fitness este imensa si perfect echipata, ore si seminarii speciale de wellness, gratuite, multe cafenele si baruri tematice, sala de concerte live, magazine cu bijuterii, ceasuri, haine si parfumuri, galerie de arta, o biblioteca absolut superba, si multe altele.
Unul din barurile cochete de pe vas
Restaurantul principal unde poti lua pranzul si cina a la carte
Sala de fitness complet echipata
Pe ultima punte ai piscina, jacuzzi, sezlonguri foarte confortabile, cu saltea inalta si perna. Ce m-a frapat a fost ca NU vuia muzica din difuzoare, ca in cazul altor croaziere. Pur si simplu, daca alegeai sa stai ziua la plaja, te bucurai de liniste si auzeai doar valurile marii. Pentru ca, da, nimeni nu este obligat sa asculte o muzica pe care nu o agreaza. Ai tot timpul optiunea sa asculti la propriile casti.
Sunt multe detalii care fac diferenta. In plus, itinerariile sunt mult mai spectaculoase din simplul motiv ca, fiind un vas mai mic (181 metri lungime, comparativ cu 279m -361 m Royal Caribbean sau 317 m Celebrity), are acces in porturi si mai mici si in destinatii exclusiviste.
Asadar, tragand linie, daca esti genul de turist care a trecut de prima faza a calatoriilor (cea clasica, in care pui accentul pe descoperirea destinatiei, si mai putin pe calitatea cazarii), si iti doresti vacante din ce in ce mai rafinate, Azamara poate fi o optiune foarte buna.
Unde ne-a dus vasul Azamara
Calatoria a inceput din portul din Dubai.
In jurul pranzului am facut check-in-ul (doar 2 minute a durat) si am ajuns in camera. Am luat pranzul, iar, dupa-amiaza, dupa o prezentare a regulilor de evacuare in caz de pericol (obligatorie pentru toti pasagerii, indiferent ca ai mai fost intr-o croaziera), vasul a plecat din port, lasand in urma un peisaj superb, perfect pentru fotografiile pentru social media – Dubai-ul la ceas de seara.
Dubai, la ceas de seara, fotografiat de pe vasul Azamara ce parasea portul
A doua zi dimineata ne-am trezit in portul de langa Fujairah, capitala unuia din emiratele arabe, pe care am vizitat-o pe parcursul intregii zile. In fiecare port ai la dispozitie shuttle bus care te duce in centrul orasului si te aduce inapoi la vas. In Fujairah poti vizita superba moschee Shaikh Zayed, fortul vechi de secole, muzeul orasului, ori sa faci shopping in mall-ul principal, unde preturile sunt mai prietenoase decat cele din Dubai.
Moscheea Shaikh Zayed din Fujairah
Fortul din Fujairah
Arhitectura superba a caselor localnicilor
Pe la ora 6 seara, vasul a plecat spre o noua destinatie, poate cea mai frumoasa din intreg itinerariul: Muscat, capitala Omanului.
A treia zi a croazierei. Dimineata ajungem in portul din Oman, flancat de muntii stancosi superbi, la baza carora se intinde orasul vechi cu case albe. Aici vasul ramane peste noapte, astfel ca ai la dispozitie doua zile sa te bucuri de farmecul pitoresc al locului.
Splendidul port din Muscat (Oman)
Poti merge in souk pentru a cumpara bijuterii, materiale textile, haine, parfumuri, condimente, te poti plimba pe strazi pentru a descoperi stilul de viata al localnicilor, poti merge la plaja, poti vizita palatul sultanului, Al Alam Palace, fortul Al Jalali, poti lua taxiul pana in zona noua a orasului, de dupa munti, care este surprinzator de dezvoltata, si sa vizitezi marea moschee Sultan Qaboos si Royal Opera House. Seara, dupa cina, poti reveni in port pentru o plimbare relaxanta pe cornisa (iesi din port pe jos, nu ai nevoie de transfer, intrucat este exact langa promenada).
Al Alam Palace (Muscat, Oman)
Moscheea Sultan Qaboos
A doua zi, am parasit Muscat la apusul soarelui, un moment cum nu se poate mai splendid, avand in vedere ca astrul coboara usor dupa lantul de munti stancosi.
Urmatoarea zi a fost petrecuta in intregime pe mare, intrucat distanta pana la urmatoarea oprire, Manama, Bahrain, este destul de mare, trebuind practic sa traversam Golful Persic. Ocazie perfecta pentru a descoperi si mai bine tot ce ofera vasul.
A cincea dimineata a croazierei ne-a gasit in superba capitala a statului Bahrain, Manama. O impletire spectaculoasa a pitorescului cu arhitectura indrazneata a viitorului. Un oras aeristit, linistit, cu o energie foarte buna. Poti lua taxiul sa vizitezi marea moschee Al Fateh (are un ghid senzational), apoi te poti intoarce in zona centrala pentru a vizita Bahrain National Museum, sa faci shopping in mall-ul lor nou, The Avenues, care este impresionant, si apoi in shouk-ul lor vechi.
Cladirile viitorului in Manama (Bahrain)
The Avenue, noul mall din Manama, Bahrain
Marea moschee Al Fateh
In a sasea zi am ajuns in Doha, Qatar. Muzeul de Arta Islamica, Muzeul National al Qatarului (cu o arhitectura uluitoare in forma de trandafir de desert), Souk-ul Waqif, plimbare pe cornisa, Fortul Al Zubarah sunt doar cateva din atractiile principale pe care le poti bifa intr-o zi, cat stai in capitala Qatarului. Ai si optiunea sa rezervi din timp o experienta safari in desert.
Un skyline de exceptie in Doha (Qatar)
Muzeul de Arta Islamica din Doha
Muzeul National al Qatarului are forma unui trandafir de desert
Souk-ul Waqif (Doha)
Dupa Qatar, ne-am indreptat spre sud, spre insula Sir Bani Yas, ce apartine Abu Dhabi-ului. Este o insula pe care s-a amenajat o rezervatie naturala impresionanta, cu mii de animale salbatice (oryx, struti somalezi, gazelle, caprioare, girafe, testoase). Poti merge in safari sa admiri aceasta rezervatie, dar ai si optiunea sa faci kayak, mountain biking, hiking, snorkeling sau, pur si simplu, sa te bucuri de soare pe plaja cu nisip fin unde sunt disponibile, gratuit, mii de sezlonguri cu umbrele.
Albastrul apei marii de pe plajele insulei Sir Bani Yas pare ireal
Au urmat doua zile in Abu Dhabi, suficiente pentru a vizita cele mai importante atractii turistice: Marea Moschee, Muzeul Luvru (care este absolut splendid!), Ferrari World sau noul Palat Prezidential Qasr Al Watan Palace, deschis de ceva vreme pentru public (de o opulenta orbitoare).
Muzeul Luvru din Abu Dhabi
Palatul Prezidential Qasr Al Watan Palace din Abu Dhabi
Seara, pentru ca vasul ramane peste noapte in port, poti iesi in oras sa savurezi, de exemplu, un super cocktail la Hakkasan.
Signature cocktail in celebrul bar Hakkasan din Emirates Palace
Un afternoon tea de neuitat la Four Seasons Abu Dhabi
Sunt multe optiuni in Abu Dhabi pentru petrecerea celor doua zile. Indiferent ca ai mai fost aici, apar mereu noi atractii si noi modalitati de a petrece timpul. Desigur, ai si optiunea de a rezerva excursii in locurile mai indepartate unde nu poti ajunge asa usor cu taxiul.
Dupa Abu Dhabi, am revenit in Dubai unde vasul a ramas peste noapte, ocazie perfecta pentru a mai petrece cel putin o zi completa in acest oras, fara a mai plati cazare la hotel. Check-out-ul se face in ultima zi dimineata, astfel incat sa poti ajunge la aeroport in timp util, in functie de ora zborului spre casa. Fireste, ai optiunea sa mai ramai in Dubai pentru cateva zile, rezervand din timp cazare la hotelul preferat.
Souk-ul traditional din incinta Dubai Mall
Croaziera este cea mai buna optiune de a vizita aceasta regiune, si oricare alta din lume, intr-o singura vacanta, fara a mai plati biletele de avion intre orase din itinerariu, cazarea in hoteluri si disconfortul mutarii, cu bagajele, dintr-o parte intr-alta.
Ce poti face intr-o zi pe vasul de croaziera Azamara
In cele 12 zile, doar una a fost petrecuta integral pe mare. In rest, vasul a ancorat in fiecare dimineata intr-un port si a plecat seara spre alta destinatie, ori a ramas peste noapte (cum a fost cazul Muscat, Abu Dhabi si Dubai).
Fie ca ramai intreaga zi pe vas, fie ca pleci dimineata si revii seara, pe Azamara Quest ai optiuni precum:
• Antrenament de dimineata in sala de fitness (ai si clase de yoga, seminarii de imbunatatire a posturii, etc)
• Jogging pe banda speciala de la ultimul nivel, bucurandu-te de briza marii si de peisajul splendid din jur.
• Mic dejun a la carte (recomand sa incepi cu un Energizer – un shot cu ginger si portocale proaspete, omleta personalizata cu tot felul de mirodenii, iaurt bio si un super cappuccino)
• Plaja pe ultima punte a vasului, pe sezlong confortabil, cu saltea si perne moi (am ramas placut surpris ca nu rasuna puternic muzica in boxe. Era liniste si auzeai doar valurile marii).
• Pranz a la carte in restaurante specifice (grill, mediteranean, seafood, ect)
• Shopping in magazinele cu bijuterii, parfumuri sau haine de la bordul vasului
• Vizita la galeria de arta de pe vas
• Licitatie de obiecte de arta
• Spa
• Cafenea si high tea
• Cina a la carte (un meniu senzational, divers de la o zi la alta, pregatit de un super chef)
De ce merita sa mergi in croaziera
Splendida biblioteca de la bordul vasului Azamara
Piscina, jacuzzi, sezlonguri sau baldachine pe care te poti relaxa la plaja
Pe aceasta pista poti face jogging la orice ora a zilei, in mijlocul marii
Mic dejun delicios
Cina este o experienta culinara incredibila
Azamara Quest este o optiune perfecta pentru cupluri si pentru cei care isi doresc o vacanta exclusivista, relaxanta, in care sa se simta cu adevarat rasfatati.
Pentru familiile cu copii, exista optiunea vaselor de croaziera mai mari de la Royal Caribbean care au o sumedenie de oferte de divertisment (parcuri de distractii, tobogane, catarari, patinoar, bumping cars, discoteci etc).
https://www.youtube.com/watch?v=ObgEgxp9Yq0
Din Romania, poti rezerva croaziera dorita prin www.rccl.ro, reprezentantii oficiali ai Royal Caribbean, Celebrity Cruises si Azamara. Le poti scrie la office@rccl.ro sau poti suna la
+40 31 403 5061
+40 31 403 50 62
+40 31 403 50 63
+40 31 403 50 64
+40 31 403 50 65
+40 31 403 50 66
pentru a le cere oferte si ajutor in alegerea vacantei potrivite. Sunt extrem de amabili si profesionisti, asa ca merita sa ii contactezi.
Bon voyage!
PS: Mai multe fotografii si filmari puteti gasi pe pagina mea de Instagram @sorindutoiu , in albumul Azamara de la Instastories Highlights.