Connect with us

ADPM Health

De ce mâncatul seara târziu ne provoacă insomnii. Explicația nutriționistului Gianluca Mech!

Mulți oameni se confruntă cu senzația de foame sau diferite pofte la ore târzii din noapte. E însă important să știm să gestionăm aceste momente, deoarece mâncatul noaptea poate provoaca insomnii. Și știm cu toții cât de important este somnul de calitate pentru starea noastră generală de sănătate. Nutriționistul Gianluca Mech explică de ce nu mai putem dormi dacă mâncăm seara foarte târziu.

Publicat

pe

De ce mâncatul seara târziu ne provoacă insomnii. Explicația nutriționistului Gianluca Mech!

„Organismul uman este guvernat de microbiom. Atunci când mâncăm, îi transmitem microbiomului informația că este zi. La polul opus, când nu mâncăm nimic pentru o perioadă mai lungă de timp (câteva ore), el știe că este noapte și dormim. Dacă mâncăm noaptea, practic îi transmitem organismului că este zi, iar el secretă anumite substanțe care ne ajută să fim activi. În consecință, apar problemele legate de insomnie. Recomandarea generală este ca după ora 8 seara să nu mai mâncăm nimic, astfel încât corpul nostru să se poată pregăti în voie pentru somn”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Ce probleme de sănătate cauzează mâncatul noaptea

„Consumul de alimente noaptea târziu, indiferent că sunt ele sănătoase sau nu, ne destabilizează organismul. Asta cauzează diferite probleme de sănătate. Există numeroase studii de specialitate care arată că mesele luate seara târziu contribuie la apariția unor probleme precum:

– Creșterea tensiunii arteriale;
– Creșterea nivelului de zahăr din sânge;
– Modificări ale metabolismului;
– Creștere în greutate”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Sfaturi pentru un somn odihnitor

„Dacă senzația de foame și implicit mâncatul noaptea vă afectează calitatea somnului, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a remedia aceste probleme, după cum urmează:

– Încercați să lăsați cel puțin 2 ore între ultima masă/gustare și momentul în care vă culcați. Dacă aveți adesea arsuri la stomac pe timp de noapte, nu mai mâncați cu 3-4 ore înainte de a vă culca.

– Asigurați-vă că mâncați suficient până în jur de ora 7 seara pentru a încerca să preveniți astfel apariția senzației de foame noaptea. Mâncați micul dejun, iar apoi lăsați cam 3-4 ore între mesele principale și gustări.

– Puneți-vă la timp în pat. Adesea ni se întâmplă să confundăm foamea cu oboseala. Astfel, poftele pe care le resimțim la ore nepotrivite ar putea fi doar organismul care vă transmite că are nevoie de odihnă”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști, la nivel international sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi. Produsele celebre din dieta sa fito-ketogenică, precum și cele din gama Decottopia sunt disponibile în România pe www.gianlucamech.com.ro

Trucuri ca să mănânci sănătos atunci când ești în vacanță