Connect with us

ADPM Health

De ce plombele clasice nu sunt eficiente pentru cariile mari

În cazul în care ne confruntăm cu carii avansate, care acoperă o mare parte a dinților, plombele clasice nu mai reprezintă o soluție eficientă. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică de ce anume se întâmplă acest lucru și ce opțiuni avem pentru a trata caria și a salva structura dintelui fără a ajunge la extracție, implanturi și coroane dentare.

Publicat

pe

De ce plombele clasice nu sunt eficiente pentru cariile mari

„Atunci când se gândesc la dentist, majoritatea pacienților au în minte tratamentele de canal și plombele cu care se acoperă cariile dentare. Fie că vrem să le verificăm pe cele pe care le avem sau să punem altele noi, obturațiile de compozit, denumirea plombelor în termeni medicali, reprezintă una dintre cele mai frecvente proceduri în cabinetul stomatologic și în cazuistica de zi cu zi”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cum ajungem să avem nevoie de plombe?

„De plombe avem nevoie atunci când avem carii dentare. În funcție de dimensiunea cariilor, aceste obturații pot fi superficiale, medii sau mari. Pentru cariile superficiale soluția ideală este plomba de compozit, însă, atunci când avem de-a face cu leziuni mai întinse, care afectează zone mai mari din suprafața dentară, în special când avem unul sau mai mulți pereți ai dintelui lipsă, soluția indicată este încrustația (inlay/onlay)”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce înseamnă încrustația (inlay/onlay)?

„Pentru a salva dintele afectat de o carie extinsă, care îi amenință integritatea și stabilitatea, apelăm la o piesă protetică realizată în laborator pe baza unei amprente analogice sau digitale care funcționează pe principiul jocurilor de tip puzzle. Asta înseamnă că noi vom amprenta/scana dintele problematic și vom realiza, în baza acestei amprente, bucățica lipsă din dinte”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Care sunt avantajele față de plomba clasică?

„Comparativ cu plomba clasică, aceste piese protetice au o precizie mult superioară. Se adaptează pe dinte extrem de bine, astfel că, de cele mai multe ori, nu mai permit cariilor secundare să apară, așa cum se întâmplă în cazul obturațiilor din compozit clasice.

Advertisement

În plus, rezistența mecanică a materialelor din care sunt realizate aceste piese (ceramică/zirconiu) este mai mare decât a compozitului, astfel că scade foarte mult și riscul de fractură. Un mare dezavantaj al plombelor clasice este acela că, în general, cu cât sunt mai mari și în zone cheie ale dintelui, cu atât sunt mai expuse riscului de a se fractura.

În plus, avem și un mare avantaj din punct de vedere estetic, pentru că nici nu se observă, cu ochiul liber, unde se termină încrustația și de unde începe dintele, atât de bine se îmbină cele două elemente.

E de menționat faptul că încrustațiile sunt recomandate dinților vitali, cărora nu li s-a scos nervul. În caz contrar, soluția ideală este coroana dentară.”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Au încrustațiile dezavantaje?

„Singurele așa-zise dezavantaje ale încrustațiilor sunt prețul mai ridicat, față de plomba clasică, și că durează câteva zile până vor fi realizate în laborator. Până atunci, însă, pacientul poate purta plombă provizorie. Totuși, pe măsură ce tehnologia avansează, timpul de așteptare este din ce în ce mai mic.

În general, încrustațiile costă cam cât coroanele pentru că, de altfel, principiul de realizare este cam același. Dacă calculăm însă schimbarea unei plombe de 2-3 ori sau despre varianta și mai neplăcută de devitalizare plus pivot și coroană, cu siguranță investiția inițială în încrustațe este mai avantajoasă. Pe lângă durata de viață mai mare, încrustația previne sau întârzie foarte mult necesitatea devitalizării dintelui. Așa cum spun întotdeauna, este mult mai simplu și ieftin să previi decât să tratezi”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Advertisement

Cum prevenim apariția cariilor?

„Pentru a elimina riscul de apariție a cariilor, cel mai simplu este să ne prezentăm constant la medicul dentist pentru controale. Dacă între aceste controale regulate sesizăm probleme sau disconfort la nivel dentar, mergem tot la stomatolog pentru a-i cere părerea. Bineînțeles, igiena joacă și ea un rol extrem de important. Cu cât respectăm tehnicile de igienizare corecte mai mult, cu atât suntem mai puțin expuși și îi expunem mai puțin pe cei dragi nouă. Așadar, periem dinții corect de două ori pe zi, folosim dușul bucal în fiecare seară, folosim apă de gură, gume de mestecat fără zahăr și mergem constant la dentist”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Advertisement
Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *