Connect with us

ADPM Beauty

De ce se intensifică semnele de îmbătrânire după 40 de ani. Explicaţia medicul chirurg estetician Iancu Morad!

Împlinirea vârstei de 40 de ani reprezintă nu doar un prag psihologic important, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, dar și debutul unei serii de schimbări în organism, care se remarcă inclusiv la nivelul tenului. Deceniul cinci al vieții vine cu multe provocări de ordin estetic, de la riduri mai pronunțate, la pete pigmentare și laxitate a pielii, pierzându-ne astfel din prospețimea trăsăturilor de altădată. Medicul chirurg estetician Iancu Morad ne explică de ce se instalează aceste semne de îmbătrânire după pragul de 40 de ani și dacă există soluții pentru a le ameliora.

Publicat

pe

De ce se intensifică semnele de îmbătrânire după 40 de ani. Explicaţia medicul chirurg estetician Iancu Morad!

”În special după vârsta de 40 de ani, începem să ne uităm dimineața în oglindă și să nu ne placă neapărat ceea ce vedem. Pare că e ceva schimbat, pare că suntem mai obosiți deși poate ne odihnim îndeajuns, pielea nu mai are stălucirea pe care o avea cândva. Anii trec, iar pielea noastră este din ce în ce mai vulnerabilă în fața factorilor care cauzează îmbătrânirea. Vorbesc aici despre factori de mediu, cum ar fi radiațiile UV și poluarea, sau despre stilul de viață (dietă necorespunzătoare, fumat, alcool, stres, lipsa de somn, etc.). Totodată, intervine procesul natural de îmbătrânire și modificări hormonale, în cazul femeilor apărând și schimbările pricinuite de instalarea menopauzei”, declară medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Organismul începe să nu mai producă colagen și elastină

„După vârsta de 40 de ani, producția de colagen și elastină (ambele proteine oferă fermitate pielii) scade. La fel și grăsimea prezentă în mod natural sub piele și în jurul mușchilor. Refacerea celulară nu mai este atât de rapidă precum în tinerețe, astfel că ridurile se adâncesc, iar calitatea pielii scade. De asemenea, masa musculară începe să se piardă, iar asta duce la acel aspect neplăcut de cădere a feței. Pomeții nu mai sunt atât de fermi, pielea se adună în etajul inferior al feței, ridurile nazolabiale se adâncesc, și ne pierdem din conturul ferm al mandibulei”, spune medicul estetician Iancu Morad.

De ce avem pielea deshidratată

„La 20 de ani, pielea este catifelată și netedă, iar asta parțial datorită faptului că stratul său exterior este intact și acționează ca o barieră care reține umiditatea. Dar, pe măsură ce anii trec, acest strat hidrolipidic începe să se deterioreze. Ca urmare, funcția de barieră a pielii este compromisă, iar aceasta își pierde capacitatea de a reține apa. Producția de acid hialuronic, o moleculă care se găsește în mod natural în pielea noastră și care reține de 1000 de ori greutatea sa în apă, începe, de asemenea, să scadă după 40 de ani. Pielea devine astfel deshidratată și ternă, iar ridurile încep să își facă apariția”, explică medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Apare hiperpigmentarea

„Responsabilă pentru culoarea pielii, melanina este un pigment produs de celulele numite melanocite. Când stăm la soare, melanocitele eliberează melanină suplimentară ca măsură de protecție. Așa apare bronzul. Problema este că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, melanocitele pot produce exces de pigment în unele zone, astfel apărând pistruii, petele solare și petele de vârstă. Pielea nu mai este uniformă și își pierde din strălucire”, continuă medicul estetician Iancu Morad.

Ridurile „laba gâștii”

„Ridurile laba gâștii sunt parte din expresivitatea noastră și le putem avea chiar și din anii tinereții, atunci când râdem sau strângem din ochi. După 40 de ani, însă, aceste riduri se adâncesc și sunt vizibile chiar și atunci când nu punem în mișcare mușchii feței. Zona ochilor este printre primele unde apar semnele îmbătrânirii, deoarece pielea este foarte subțire și sensibilă. În plus, mișcările repetate, cum ar fi zâmbetul, creează riduri de expresie care devin mai pronunțate pe măsură ce timpul trece. Aici sunt de vină celulele numite fibroblaste, care produc colagen și elastină, și care încep să nu mai funcționeze la cote maxime”, spune medicul estetician Iancu Morad (Luxury Aesthetics).

Pielea își pierde din strălucire

„Procesul de reînnoire a celulelor de la nivelul pielii scade considerabil pe măsură ce anii trec. Studiile arată că el scade cu 30 – 50% între 30 și 80 de ani. La adulții tineri, pielea se regenerează în aproximativ 20 de zile. După 35-40 de ani, poate dura până la 30 de zile și tot așa. Acesta este motivul pentru care observăm la un moment dat că tenul și-a pierdut strălucirea”, declară Dr. Iancu Morad.

Soluția: îngrijirea atentă, preventivă, și un strop de acceptare

”Procesul de îmbătrânire este unul natural și ireversibil, oricât de mult ne-ar plăcea să credem altfel. Este bine să îl conștientizăm și să îl acceptăm, și să știm ce putem face, zi de zi, pentru a-l încetini sau, unde se poate, să corectăm semnele neplăcute. Să mâncăm sănătos, să știm ce alimente au un impact pozitiv asupra calității pielii noastre, să bem suficientă apă, să facem mișcare, și să ne îngrijim pielea din timp, încă din adolescență, știind ce necesități are aceasta, în funcție de vârstă. Ca medic chirurg estetician, consider că este mult mai ușor și mai corect să prevenim decât să tratăm. Medicina estetică a evoluat fantastic în acest sens și avem acum foarte multe soluții care nu sunt invazive.

Tratamentul cu botox este, la bază, unul preventiv și ideal este să îl facem înainte ca ridurile adânci să își facă apariția. După un astfel de tratament, obținem o piele întinsă, întinerită, un aspect odihnit, și, pentru că nu mai solicităm mușchii din zonele injectate, prevenim formarea și agravarea ridurilor.

Pentru că mi-am dorit să ofer o soluție foarte eficientă, dar care nu presupune operație, am studiat ani și ani până ce am dezvoltat o astfel de tehnică proprie de reîntinerire. Am numit-o M-Rejuvenation și este, în prezent, procedura care oferă cele mai spectaculoase rezultate, fără să fie nevoie de anestezie sau perioadă de recuperare. Prin intermediul acestei proceduri, injectăm, prin anumite tehnici și într-o ordine anume, un cocktail de substanțe personalizat. În funcție de tipologia și nevoile pacientului. De la cristale de calciu care stimulează producția de colagen până la peptide care ajută la construcția de fibre noi de elastină. Lucrăm astfel la fermitate, la elasticitate, la textura pielii.

Tratamentul este minim invaziv și durează în jur de 25-30 de minute. Se realizează fără anestezie pentru că nu este deloc dureros. Fiind vorba doar de mici înțepături, nu apar vânătăi și timpul de recuperare nu există. Pacienții se pot întoarce imediat la treburile lor de zi cu zi. Spun pacienții pentru că acest tratament nu este destinat exclusiv femeilor, ci se adresează și bărbaților. Oricui își dorește să mențină în timp calitatea pielii. Recomandarea este să efectuăm tratamentul M-Rejuvenation de două ori pe an”, adaugă medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Tratamentul cu Botox pentru riduri

Tratamentul cu toxină botulinică este unul dintre cele mai solicitate pentru a atenua ridurile. Injecțiile cu botox nivelează zonele cu riduri, iar pielea capătă un aspect fin, întins. În acest mod, se obține un chip întinerit, fresh. Este ca și cum ai revenit dintr-o vacanță relaxantă sau ai avut parte de un somn odihnitor. Și asta pentru câteva luni bune. O astfel de impresie ai când te privești apoi în oglindă. Efectuată corect, de un medic cu experiență, intervenția îmbunătățește considerabil aspectul tenului păstrând trăsăturile naturale”, explică Dr. Iancu Morad, de la clinica Luxury Aesthetics.

Lipofilling

„De la 40 de ani începem să pierdem volumul la nivelul pomeților, ceea ce dă aspectul de față obosită, îmbătrânită. În cazul caz, cea mai eficientă metodă de tratament este lipofilling-ul. Un tratament inovator ce presupune recoltarea unei cantități mici de grăsime și injectarea acesteia, după refiltrare, în zonele în care este nevoie de un plus de volum (cearcăne, pomeți, bărbie, buze). Procedura presupune doar anestezie locală și este o metodă foarte apreciată în chirurgia estetică, deoarece este cât se poate de naturală, nu lasă cicatrici și nu este nevoie de timp de recuperare”, mai spune medicul chirurg estetician Iancu Morad.