Connect with us

ADPM Health

De ce unii oameni au mai mulți dinți decât alții? Explicația medicul stomatolog!

Majoritatea adulților au 32 de dinți, dintre care 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari și 12 molari, inclusiv 4 molari de minte. Aceasta nu este însă o regulă. Există oameni care au dinți supranumerari, adică peste 32 la număr, în timp ce alții se pot confrunta cu anodonția, caracterizată prin absența unuia sau mai multor dinți. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică de ce se întâmplă acest lucru.

Publicat

pe

De ce unii oameni au mai mulți dinți decât alții? Explicația medicul stomatolog!

„Diversitatea este una dintre cele mai frumoase caracteristici ale speciei umane. Suntem atât de diferiți, din atât de multe puncte de vedere, încât poate fi un subiect fascinant de observat. Acest lucru se întâmplă inclusiv la nivel dentar. Avem dinți mai mari, mai mici, de forme diverse, mai rotunjiți, mai pătrățoși, mai ovoizi, mai lungi, mai scurți. De altfel, aceste trăsături sunt, în general, în concordanță, conform teoriei Visagismului, cu forma feței și mai ales cu temperamentul individului (coleric, sangvinic, melancolic sau flegmatic)”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

De ce au unii oameni mai puțini dinți?

„În ceea ce privește numărul dinților, și aici putem avea parte de diversitate. Unii dintre noi ne naștem cu mai puțini dinți, aspect determinat genetic, printr-un fenomen numit anodonție. Acest fenomen este reprezentat de lipsa unui dinte prin lipsa formării mugurelui dentar, ceea ce înseamnă că el nu a existat niciodată, nici măcar în plan”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce dinți sunt predispuși la anodonție

„Există anumiți dinți mai predispuși la acest fenomen, cum ar fi incisivii laterali, molarii de minte și premolarii. Cele mai dese anodonții de molari sunt cele ale molarilor de minte, din ce în ce mai frecvente în zilele noastre și care sunt puse pe seama evoluției speciei. Ele sunt puțin deranjante pentru că, de cele mai multe ori, obișnuiam oricum să scoatem măselele de minte.

În cazul anodonției de incisivi laterali, mai ales în cazul celor superiori, impactul vizual este aproape dramatic. Când spun asta, nu mă refer doar la aspectul zâmbetului, ci inclusiv la forma și dimensiunile maxilarului, care atrag după ele și poziția părților moi – obrajii, buzele”, explică Dr. Sorina Stroe.

Ce este de făcut dacă ne aflăm în această situație?

„Este indicat să intervenim din timp, la momentul oportun. Luând în ordine cronologică, dacă unui copil până la vârsta de 8-9-10 ani încă nu i-au apărut incisivii laterali superiori definitivi, ar fi bine să ne gândim să facem o radiografie. Astfel, vom putea foarte simplu să constatăm dacă avem de-a face cu andodonția. Ce putem face efectiv? Sigur că la această vârstă nu vorbim despre implanturi. Ele sunt recomandate după finalizarea proceselor de creștere osoasă. Putem pregăti terenul, folosindu-ne de ortodonție, prin lărgirea maxilarului și crearea spațiului necesar pentru acești dinți când va sosi momentul”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Cum facem să păstrăm spațiul și să rezolvăm problema estetică a lipsei dinților?

„Ca să păstrăm spațiul și să rezolvăm problema estetică a lipsei dinților, putem realiza câteva artificii protetice care nu necesită preparația dinților vecini. Asta în măsura în care contextul clinic și mai ales mușcătura ne-o permite. Recomand un consult periodic încă de la cele mai mici vârste, pentru a preveni probleme mult mai greu de rezolvat la vârstă adultă”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.