Connect with us

ADPM Health

Din ce în ce mai mulți oameni devin vegani și pot avea carențe de vitamina D, B12 și calciu

Se estimează că în 2024 aproape 120 de milioane de oameni din întreaga lume sunt vegani*. Din ce în ce mai multe persoane decid să renunțe complet la alimente de orgine animală, la carne, ouă sau lactate, din considerente de sănătate, etice sau sociale. Azi, de Ziua Internațională a Veganismului, specialiștii în nutriție ne recomandă ca, înainte să facem o astfel de schimbare în alimentație, să ne informăm corect despre cum putem obține acei nutrienți care se găsesc în mod normal în alimente de origine animală și cum putem avea o alimentație echilibrată.

Publicat

pe

Din ce în ce mai mulți oameni devin vegani și pot avea carențe de vitamina D, B12 și calciu

Motivele pentru care multe persoane devin vegane

Oamenii aleg să devină vegani din mai multe considerente ce țin de etică, sănătate, religie sau norme sociale.

Multe persoane renunță la carne, ouă sau lactate pentru că nu mai vor ca animalele să fie exploatate sau ucise. Alții cred că mediul înconjurător este afectat de gazele cu efect de seră emise de animalele domestice, în special de bovine. Mulți consideră că sursele de origine vegetală mai sănătoase și pot contribui la o digestie mai bună și o siluetă armonioasă. Nu în ultimul rând, există considerente ce țin de religie, unele practici spirituale promovând non-violența și compasiunea față de toate ființele.

Potrivit unui studiu al American Journal of Clinical Nutrition, dietele vegane includ mai puține grăsimi saturate și colesterol și mai multe fibre alimentare. Veganii tind să fie mai slabi, să aibă un colesterol seric mai scăzut și o tensiune arterială normală, cu mai puține riscuri de boli de inimă.

Studiul subliniază, de asemenea, că vegetarienii prezintă un risc mai mic de boli cardiovasculare, obezitate, diabet de tip 2, unele tipuri de cancer.

Carențe de proteine, vitamina D și B12, calciu și acizi grași omega-3

”La fel ca si non-veganii, veganii trebuie să fie atenți să consume toți nutrienții de care au nevoie pentru a fi sănătoși și aici menționăm vitamina B12, vitamina D, acizii grasi omega-3, iod, calciu, fier si proteine, aceștia fiind prezenți, în cantități suficiente, în special în alimentele de origine animală.

Una dintre principalele provocări ale dietei vegane este satisfacerea necesarului de proteine. Proteinele animale sunt considerate proteine „complete”, deoarece conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali. Cu excepția boabelor de soia, majoritatea alimentelor vegetale au unul sau mai mulți aminoacizi esențiali, fiind considerate incomplete.

Vitamina B12 este fundamentală pentru funcționarea normală asistemului nervos, formarea normală a globulelor roșii , metabolismul normal al homocisteinei contribuind astfel la reducerea riscului de aparitie a afectiunilor cardiovasculare, Pentru că organismul nu poate produce singur vitamina B12 și sursele naturale sunt aproape exclusiv animale, este esențial ca cei care urmează o dietă vegană să obțină B12 prin alimente fortificate sau suplimente.

În același timp, fără consumul de produse lactate, obținerea adecvată a calciului sau a vitaminei D poate fi dificilă în cazul veganilor.

Prin urmare, veganii trebuie să acorde o mare atenție alimentației, să se asigure că obțin proteinele, vitamina B12, calciul, fierul și zincul din alimente vegetale și din suplimente special concepute pentru vegani”, declară medicul Vasile Oșean, specialist în medicina de recuperare sportivă și membru al Comitetului Consultativ în Nutriţie al Herbalife.

Cum pot avea veganii o dietă completă, fără carne, ouă și lactate

”Veganii trebuie să se asigure că zilnic consumă o gamă diversificată de alimente care le oferă toate elementele esențiale. Soia a fost mult timp regele proteinelor pe bază de plante, însă în prezent, avem multe alte alternative pentru a obține proteina.

Cea din mazăre este bogată în aminoacizi esențiali, ușor de digerat și cu un risc de alergie mai mic, iar cea din orez este hipoalergenică și fără gluten. Quinoa și lintea sunt, de asemenea, surse versatile de proteine, fibre, vitamine și minerale. Semințele de in au mulți nutrienți esențiali și acizi grași omega-3, alături de fosfor, care este excelent pentru consolidarea rezistenței oaselor.

Cu toate acestea, rețineți că nu toate proteinele vegetale sunt create în mod egal. Unora dintre proteinele vegetale le lipsesc aminoacizii esențiali, așa că asigurați-vă că alegeți unul care combină ingredientele potrivite pentru a oferi același impact nutrițional ca o proteină animală. Este recomandat să completăm dieta de zi cu zi cu produse nutriționale dedicate veganilor”, adaugă medicul Vasile Oșean.

Putem suplimenta cantitatea de proteine cu un shake mix Tri Blend Select de la Herbalife, ce este creat exclusiv cu ingrediente pe bază de plante atent selectate: proteine din mazăre, proteine din orez, quinoa și semințe de in. Fiecare porție oferă 20 de grame de proteine vegane complete, 6 grame de fibre dietetice, vitamina C și minerale selectate.

Unul dintre beneficiile pudrelor proteice pe bază de plante este că oferă proteine pentru relativ puține calorii, sunt ușor de adăugat la alimente, cum ar fi shake-urile proteice, fulgi de ovăz și supe, pentru a crește consumul de proteine.

Avem opțiunea de a înlocui o masă cu un shake nutritiv Formula 1, cu ingrediente 100 % vegane, ce oferă un amestec echilibrat de nutrienți cheie, inclusiv proteine pe bază de plante, carbohidrați, fibre, vitamine și minerale.

Când nu avem timp să gătim, avem la îndemână o supă cremă cu gust cremos de ciuperci și ierburi, înlocuitor de masă, Formula 1 Gourmet, de la Herbalife. Fiecare porție conține 17 g** de proteine vegetale de înaltă calitate și 25 de vitamine și minerale cheie și nu conține gluten, nu conține adaos de zahăr, coloranți sau îndulcitori artificiali.

Ca și gustări între mese, putem apela la chipsurile proteice de la Herbalife. Fiecare chips este obținut prin coacere și conține cu 50% mai puține grăsimi decât chipsurile prăjite din cartofi.

Suplimentele de vitamina B12 sunt necesare pentru cei care nu consumă alimente de origine animală, deoarece organismul nu poate produce această vitamină. Veganii trebuie să aleagă suplimente care nu conțin ingrediente de origine animală. Mai multe opțiuni în acest sens avem produse de la Herbalife, precum băutura pentru sportivi CR7 cu o formulă exclusivă de carbohidrați-electroliți, suplimentul energizant efervescent Lift-off cu un amestec de vitamine cheie, inclusiv vitamina C și vitaminele B1, B2, B3, B6 și B12 pentru un boost de energie, suplimentul de hidratare Hydrate cu un amestec de vitamine și minerale cheie, inclusiv vitaminele B (B1, B2, acid pantotenic și B12), precum și calciu și magneziu care contribuie la metabolismul energetic normal, sau Active Mind Complex formulat cu un amestec de vitamine atent selectate, cum ar fi acidul folic, acidul pantotenic și vitaminele C, B6 și B12 pentru a susține performanța mentală normal și funcționarea normală a sistemului nervos.

Indiferent de motivul pentru care decideți să deveniți vegani, este indicat să fim corect informați despre avantaje și dezavanjate. O dietă vegană echilibrată necesită o atenție specială pentru proteine, calciu, fier, calciu și omega-3, vitamina D sau B12, pe care le putem obține cu ușurință din suplimente de calitate”, încheie medicul Vasile Oșean, specialist în medicina de recuperare sportivă și membru al Comitetului Consultativ în Nutriţie al Herbalife.

Produsele Herbalife sunt disponibile doar prin intermediul Distribuitorilor Independenți. Accesează www.herbalife.ro pentru mai multe detalii.

*https://worldpopulationreview.com/country-rankings/veganism-by-country

***Valori nutriționale atunci când este preparată cu 250 ml băutură din soia fortificată.

ADPM Health

De ce este importantă densitatea nutritivă a alimentelor pentru sănătatea generațiilor viitoare

Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *