Connect with us

ADPM Health

Din ce în ce mai mulți tineri suferă de boala parodontală. De ce se întâmplă acest lucru!

Boala parodontală este frecvent asociată cu vârstele înaintate, dar realitatea este că și tinerii sunt tot mai predispuși la a dezvolta această afecțiune. Cum a ajuns boala parodontală să afecteze un procent din ce în ce mai mare de tineri și ce putem face pentru a o preveni? Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică factorii care contribuie la apariția acestei boli și ne oferă sfaturi practice pentru menținerea sănătății gingiilor și a dinților.

Publicat

pe

Din ce în ce mai mulți tineri suferă de boala parodontală. De ce se întâmplă acest lucru!

„Din păcate, în ultimele decenii, procentul tinerilor care suferă de boala parodontală este într-o continuă creștere. Mulți oameni asociază această afecțiune cu vârsta mai înaintată, dar tinerii sunt la fel de expuși riscului. Principala cauză a acestei boli, este igiena dentară deficitară”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

În contextul actual, în care totul se desfășoară pe repede înainte, mulți pacienți se grăbesc și nu își îngrijesc dinții cu atenție și sar peste periajul de seară.

„Văd adesea pacienți care, din grabă sau lipsă de informare, nu își periază dinții în mod corect sau consecvent. O greșeală întâlnită frecvent este aceea că mulți se spală pe dinți doar dimineața, din motive sociale, pentru a avea o respirație proaspătă. Nimic mai greșit! Periajul de seară este esențial pentru sănătatea orală”, adaugă Dr. Sorina Stroe (MG Dental).

De ce e important să ne spălăm pe dinți seara

„Noaptea, fluxul salivar scade considerabil, iar saliva joacă un rol crucial în protejarea sănătății orale, atât împotriva cariilor, cât și a bolii parodontale. Pe lângă asta, noaptea dormim cu gura închisă, iar astfel se creează un mediu lipsit de oxigen – condiții ideale pentru proliferarea bacteriilor. Din aceste considerente, periajul de seară este deosebit de important pentru a reduce riscul de inflamare și sângerare a gingiilor”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Nu trebuie să mâncăm nimic după periajul de seară

O altă greșeală des întâlnită este consumul de alimente, fructe sau sucuri după ce ne-am spălat pe dinți seara.

„Periajul dentar trebuie să fie ultimul lucru pe care îl facem înainte de culcare. Astfel, asigurăm un mediu cât mai curat în cavitatea orală pe durata nopții.

Pe lângă igiena dentară deficitară, există și alți factori care contribuie la apariția bolii parodontale la tineri, cum ar fi fumatul, stresul și unele boli generale, cum ar fi diabetul”, explică Dr. Sorina Stroe (MG Dental).

Totul începe cu gingivita

Pentru a înțelege mai bine această afecțiune, trebuie să știm cum progresează ea. Primul stadiu este gingivita, caracterizată prin simptome precum inflamarea și sângerarea gingiilor, sensibilitate și durere la periaj sau mestecat.

„Gingivita este singura afecțiune parodontală reversibilă. Dacă gingivita este ignorată și neglijată, aceasta poate evolua în parodontită. Odată ce boala parodontală avansează și afectează structurile osoase și ligamentare, nu mai poate fi vindecată, ci doar stagnată. De aceea, prevenirea și detectarea precoce sunt esențiale”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cât de importantă este alimentația echilibrată

Un factor deosebit de important în menținerea sănătății orale este alimentația.

„O dietă dezechilibrată își va pune amprenta pe sănătatea orală și parodontală. O dietă bogată în nutrienți esențiali sprijină sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, inclusiv a celor care afectează gingiile”, adaugă medicul Sorina Stroe (MG Dental).

Boala parodontală poate agrava alte afecțiuni

„Boala parodontală nu afectează doar cavitatea bucală, ci are efecte și la nivelul întregului organism. Ea poate agrava anumite boli generale, cum ar fi diabetul, și poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare”, mai spune Dr. Sorina Stroe.

E mai ușor să prevenim decât să tratăm

„După ce înțelegem toate aceste aspecte, ar trebui să prioritizăm mai mult igiena dentară corectă și vizitele regulate la dentist, de două ori pe an, pentru controale preventive. Boala parodontală, la fel ca toate afecțiunile, este mult mai ușor de prevenit decât de tratat, iar adoptarea unor obiceiuri corecte de igienă dentară reprezintă primul pas în această direcție”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.