Connect with us

ADPM Health

Dr. Adrian Mina – Cat de daunatoare este guma de mestecat

Multi dintre noi consuma aproape zilnic guma de mestecat si nu sunt la curent cu modul in care aceasta afecteaza sanatatea dintilor. S-au creat nenumarate mituri in jurul acestui subiect, despre beneficiile ori efectele nedorite ale acestui aliment. Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune adevarul despre unul din cele mai consumate produse din supermarketurile de pretutindeni.

Publicat

pe

Dr. Adrian Mina – Cat de daunatoare este guma de mestecat

Guma de mestecat in diferite forme a existat inca din cele mai vechi timpuri. Daca in Antichitate oamenii mestecau seva unor arbori, baza folosita in prezent pentru majoritatea gumelor de mestecat este un amestec de materiale sintetice, arome, culori si indulcitori.

“Guma de mestecat ne improspateaza respiratia neutralizand mirosurile neplacute, insa este bine sa o consumam doar cateva minute si nu ore intregi. Stimuleaza secretia salivara si neutralizeaza aciditatea aparuta dupa masa, avand astfel rol anti-carie prin reechilibrarea proceselor de mineralizare si demineralizare aparute in cursul meselor. Din pacate, multe produse de acest tip contin zahar, pentru a le face mai gustoase. Acesta accentueaza practic demineralizarea dintilor prin mentinerea unui ph salivar scazut si favorizeaza aparitia cariilor. Deci intr-un final, rezultatul pozitiv al stimularii secretiei salivare este practic anulat de zaharul din compozitie”, explica medicul stomatolog Adrian Mina.

Nu mestecam guma si fumam in acelasi timp

Renuntarea la guma de mestecat ar fi o alegere optima. Daca vrem sa pastram insa acest obicei, e important sa alegem variantele fara zahar. De asemenea, nu trebuie sa asociem mestecatul gumei cu fumatul, dar nici sa credem ca aceasta poate inlocui periajul dentar.

“Pentru consumatorii de guma de mestecat, cea mai buna varianta de consum este cea a produselor care nu contin zahar, iar momentul optim consumului ar fi dupa mese. De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca gumele de mestecat contin asa numitele “E-uri” alimentare care sunt nocive pentru organism daca sunt consumate in cantitate mare. Nu trebuie sa asociem mestecatul gumei cu fumatul, pentru ca efectele nocive ale acestuia sunt potentate. In ultimul rand trebuie mentionat faptul ca aceste gume de mestecat nu vor inlocui niciodata un periaj dentar corect realizat si ca in lipsa acestuia, efectele pozitive ale gumei de mestecat sunt aproape nule, cele negative fiind pe primul loc”, recomanda medicul stomatolog Adrian Mina, de la DaVinci Dental Clinic.

Dr. Adrian Mina: Dietele vegane ne pot distruge smaltul dintilor

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.