Connect with us

ADPM Health

Dulciurile distrug dinții copiilor. Ce ar trebui să facă părinții pentru a-i feri pe cei mici de complicații!

Copiii adoră să consume dulciuri, iar fascinația față de gustul lor este o preferință înrădăcinată biologic, cu care ei se nasc. Știm însă că zahărul conținut în aceste produse atacă smalțul dinților și duce la apariția cariilor. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne oferă câteva sfaturi de care părinții ar putea ține cont dacă își doresc să îi țină departe pe cei mici de problemele dentare.

Publicat

pe

Dulciurile distrug dinții copiilor. Ce ar trebui să facă părinții pentru a-i feri pe cei mici de complicații!

„Consumul de dulciuri, la modul general, este nociv dinților, cu atât mai mult în cazul dinților copiilor, deoarece igiena lor dentară nu este atât de riguroasă precum cea a adulților. În plus, dinții copiilor sunt mici, cu strat subțire de smalț, nu la fel de rezistent în fața mediului acid creat de alimentele dulci”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Ce facem când copilul cere dulciuri? Îi oferim alternative!

„Cum evităm supărările și frustrările aferente refuzului în momentul în care copilul cere dulce? În primul rând, de fiecare dată trebuie să îi oferim alternative, astfel încât cel mic să nu simtă că a fost refuzat. Sigur că o ciocolată va fi mereu mai dorită decât un măr, dar un fruct poate fi una dintre alternativele indicate. Ideal ar fi să îi obișnuim pe cei mici cu variante sănătoase încă din primii ani de viață. Mai târziu, în funcție de vârsta copilului și de capacitatea lui de înțelegere, e bine să îi explicăm de ce un măr îi face mai bine decât un desert plin de zahăr.

Alternative care satisfac pofta de dulce și cu care îi putem învăța pe copii încă de mici ar putea fi:

– Cuburi de măr sau mango
– Unt de arahide pe pâine integrală
– Iaurt grecesc cu fructe
– Ciocolată neagră
– Înghețată naturală din banane înghețate și unt de arahide
– Budincă de chia cu miere și fructe
– Mere sau pere coapte cu scorțișoară și sirop de arțar

Acestea sunt doar câteva variante, însă opțiunile sunt diverse”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Ocazional, le putem oferi și dulciuri, dar cu moderație!

„Ocazional le putem oferi și dulcele dorit, însă întotdeauna întărind ideea că asta nu înseamnă că va primi din nou mâine sau săptămâna viitoare. Trebuie să înțelegem că refuzul constant nu aduce niciun beneficiu, pentru că, la un moment dat, copilul va crește și va ajunge să primească dulciuri și în situații în care noi nu îi suntem poate alături.

Un copil căruia i s-a interzis mereu consumul, va fi foarte încântat și va avea acea tendință să abuzeze, având în sfârșit ocazia mult dorită. Nu degeaba se spune că moderația este cheia succesului.

O altă metodă de a evita discuții inutile și neplăcute este să le explicăm adulților cu care interacționează copilul că nu ne dorim să îi ofere dulciuri”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Îi învățăm să se spele riguros pe dinți, indiferent că mănâncă sau nu dulciuri

„Pe lângă faptul că le explicăm, pe înțelesul lor, de ce nu este bine să consume multe dulciuri, este foarte important să îi invățăm să aibă grijă de igiena lor dentară, încă de la vârste fragede. Le explicăm ce se întâmplă la nivelul dinților după ce mănâncă și de ce este bine să îi curețe cu periuța de dinți cel puțin de două ori pe zi.

Este important să spălăm copilul pe dinți încă de la apariția primului dinte, iar, înainte de acest prag, să îi igienizăm frecvent gingiile încă din primele săptămâni de viață. După apariția primului dinte, este indicat să mergem cu micuțul la dentist pentru ca specialistul să analizeze situația danturii. Îl vom obișnui în acest mod și cu vizitele la stomatolog”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cum se spală corect dinții copiilor

„Medicul stomatolog îi va învăța pe cei mici tehnicile de periaj pe care, la început, le vor putea urma în tandem cu părinții lor. După vârsta de 4 ani se va putea folosi și dușul bucal, al cărui jet va curăța mai bine spațiile interdentare, diminuând mult riscul aparițiilor cariilor în acele zone.

Să ținem cont că, de la 4 ani, apare spațierea dentară, întrucât maxilarul și mandibula cresc în dimensiuni, iar dinții rămân la fel de mici ca înainte. Apar astfel spațiile mai mari interdentare ce favorizează apariția cariilor.

Există metode distractive care ne ajută să le explicăm copiilor cum au de suferit dinții dacă nu sunt curățați corect zilnic. Spre exemplu, se găsesc în comerț revelatori de placă dentară, sub formă de pastile de supt ce conțin coloranți. Ei colorează placa dentară în locurile în care aceasta rămâne neîndepărtată. Astfel, copilul vede unde trebuie să insiste cu periajul”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce înseamnă cu adevărat controlul periodic la medicul stomatolog și de ce este bine să nu sărim peste el!