Connect with us

Stiri Interne

Ela Craciun iti spune lista analizelor pe care trebuie sa le faci pe toata durata sarcinii

Ela Craciun continua Jurnalul de Sarcina de pe blogul ei cu inca un subiect interesant si foarte util pentru femeile gravide din Romania. Vedeta TV a apelat la specialist pentru a intocmi lista completa de analize pe care o femeie insarcinata este indicat sa le faca pe toata durata sarcinii, analize grupate pe trimestre.

Publicat

pe

Ela Craciun iti spune lista analizelor pe care trebuie sa le faci pe toata durata sarcinii

„Sunt deja la a treia sarcina si pot spune ca am ajuns sa cunosc aproape orice detaliu important ce trebuie retinut in aceasta perioada a vietii.

Obisnuiesc sa ma informez corect de la specialisti si vreau acum sa vin in ajutorul altor femei care ar avea nevoie de aceste informatii necesare, direct de la un medic cu experienta, Dr. Doina Mihailescu. Am intocmit lista tuturor controalelor si analizelor ce trebuie facute pe perioada sarcinii, impartite pe trei trimestre”, spune Ela Craciun, postand pe blogul ei, www.elacraciun.ro, urmatoarele informatii.

 

Primul trimestru de sarcina (saptamanile 11-14):

 

Advertisement

In mod normal, in primul trimestru de sarcina nu trebuie sa sari peste urmatoarele analize

– Hemoleucograma completa, biochimie si teste de coagulare;

– Grupa sanguina si Rh-ul. Daca ai unRh negativ si tatal copilului un Rh pozitiv, e necesara dozarea de anticorpi antiD la intervalele recomandate de medic);

– Testul HIV;

– Testare VDRL (sifilis)

Advertisement

– Teste pentru depistarea hepatitei B si C;

– Teste de sange pentru hormoni;

– Examen citologic Babes-Papanicolau, examen de secretie vaginala;

– Ecografie de trimestrul I, efectuata intre 11-14 saptamani de sarcina; asociata cu dublu test (dozarea serica a unor hormoni de sarcina) . In urma acestor analize se pot depista anumite anomalii cromozomiale cum ar fi sindromul Down, Edwards.

 

Advertisement

Analizele de sange nu ar trebui ignorate in primul trimestru, pentru ca asa pot fi depistate posibile infectii, cu risc de avort spontan.

Controlul, in primul trimestru se face lunar, in cazul in care nu apar si alte complicatii si atunci e nevoie sa mergi mai des la medicul specialist.

Analizele din al doilea trimestru de sarcina (15-28 saptamani)

In cel de al doilea trimestru se vor face analize de sange pentru a se determina riscul ca bebelusul sa aiba malformatii sau probleme genetice.

Daca ai peste 35 de ani sau daca in familie au mai existat astfel de malformatii, e recomandat sa discuti cu medicul pentru a face aceste analize mai devreme de al doilea trimestru.

Advertisement

Tot in al doilea trimestru, trebuie verificata glicemia prin testul de toleranta la glucoza, pentru a se diagnostica un eventual diabet gestational

Analizele din al treilea trimestru de sarcina (saptamanile 29 – 40)

Se apropie momentul cel mare iar acum analizele trebuie sa fie din ce in ce mai dese, o data la doua saptamani, iar in ultima luna chiar o data pe saptamana.

In ultimul trimestru iti vor fi monitorizate tensiunea arteriala, greutatea si pozitia, inaltimea uterului si ritmul batailor cordului fetal.

Se pot repeta o parte dintre analizele de sange si urina.

Advertisement

In saptamanile 30-32 iti este recomandata efectuarea ecografieri de trimestrul III, pentru o evaluare a dezvoltarii fatului.

Nu trebuie sa sari peste niciun control recomandat de medicul ginecolog. Desi ar putea parea doar controale de rutina, acestea pot prevedea multe situatii nefericite si doar asa te poti asigura ca il vei aduce pe lume sanatos pe cel mic.

Ela Craciun munceste 10 ore pe zi in luna a sasea de sarcina. “Nu ma opresc pana voi naste!”


Ela Craciun este prezentatoarea emisiunii „Numai de bine”, de la Antena 3, si detine blogul www.elacraciun.ro, unul din cele mai de succes din Romania.

Advertisement
Advertisement
Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *