Connect with us

Evenimente

Elita mondială a săritorilor cu schiurile revine în România, la Râșnov

Complexul Olimpic pentru Sporturi de Iarnă de la Râșnov de pe Valea Cărbunării va găzdui, în perioada 22-24 septembrie 2023, o nouă ediție a competiției internaționale de sărituri cu schiurile FIS Ski Jumping Grand Prix. Sportivii români vor intra în competiție cu obiectivul de a acumula puncte care să conteze pentru calificarea la Jocurile Olimpice de iarnă.

Publicat

pe

Elita mondială a săritorilor cu schiurile revine în România, la Râșnov

Aproape 100 dintre cei mai buni săritori cu schiurile din lume, din 17 țări, vor intra în concurs, urmând să participe la două etape individuale, feminin si masculin, ce se vor derula pe parcursul celor trei zile ale competiției. Sportivii au obiectivul de a acumula puncte în ierarhia mondială, ce vor conta în stabilirea rankingului pentru calificarea la Jocurile Olimpice de iarnă.

Națiunile care și-au trimis sportivi în competiția de la Râșnov sunt: Austria, Bulgaria, Canada, Elveția, Finlanda, Germania, Italia, Japonia, Kazahstan, Norvegia, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Turcia, Ucraina și Statele Unite ale Americii.

Din partea României participă, la feminin, Dana Haralambie, Alesia Mîțu, Diana Trâmbițaș și Delia Folea, iar la masculin, Daniel Cacina, Mihnea Spulber și Andrei Feldorean.

În prezent, România ocupă locul 6 pe națiuni la feminin și locul 13 la masculin, în urma rezultatelor de la concursurile de Grand Prix din această vară, de la Courchevel, Franța, și Szczyrk, Polonia.

Daniela Haralambie s-a clasat pe locul 9 mondial în proba individuală la pe trambulina cu HS104 din cadrul competiției internaționale de sărituri cu schiurile FIS Ski Jumping Grand Prix desfășurată în Polonia, la Szczyrk. A fost pentru prima oară când sportiva obține o clasare în top 10 individual, o premieră și în istoria participării României la competițiile internaționale de acest calibru.

Cu totalul acumulat în cele 4 etape desfășurate la Courchevel si Szczyrk, Dana se află pe locul 11 în clasamentul general al Cupei Mondiale de vară (Grand Prix).

Programul Cupei Mondiale de vară (Grand Prix) de Sărituri cu Schiurile, Râșnov (22-24 octombrie 2023)

Vineri , 22 septembrie

13.30 – Întâlnirea oficială a căpitanilor de echipă – fete
15:30 – Antrenament oficial 2 sărituri
17:00 – Calificări
20:30 – Întâlnirea oficială a căpitanilor de echipă – băieți

Sâmbătă, 23 septembrie

11:00 – Concurs individual fete (Trial Round)
12:00 – Concurs individual fete (Prima Manșă)
Ceremonie de premiere
14.00 –Antrenament oficial băieți (1 săritură)
15.00 – Calificări băieți
16:15 – Concurs individual masculin (Prima Manșă)
Ceremonie de premiere

Duminică, 24 septembrie

11.00 – Concurs individual fete (Trial Round)
12.00 – Concurs individual fete (Prima Manșă)
Ceremonie de premiere
15:00 – Calificări băieți
16.15 – Concurs individual băieți (Prima Manșă)
Ceremonie de premiere

Intrarea pentru public este liberă. Competiția de la Râșnov este prima din programul de toamnă și va fi urmată de cele din Hinzenbach, Austria (30 septembrie – 1 octombrie) și Klingenthal, Germania (7-8 octombrie), care încheie seria de Grand Prix-uri din 2023.

„Organizarea în România, la Râșnov, a unor etape de Cupă Mondială a devenit deja o tradiție, fie că vorbim despre sezonul de iarnă sau cel de vară. Spun cu mândrie că, în ultimii zece ani, țara noastră se numără printre cele aproximativ 20 de țări din lume care găzduiesc aceste etape de Cupă Mondială la sărituri cu schiurile. Oamenii iubesc acest sport și vin să se bucure de spectacolul de pe trambulină, creând de fiecare dată o atmosferă extraordinară. Ne bucurăm atât pentru faptul că sportivii noștri au ocazia să concureze la ei în țară, cât și pentru că iubitorii săriturilor cu schiurile pot vedea elita mondială a sportivilor la Râșnov.

Avem mari speranțe pentru rezultate bune pe care sportivii români le vor obține, având în vedere că primele etape din acest Grand Prix de vară au venit cu clasări excepționale. Daniela Haralambie a reușit să se claseze pe locul 9 în proba individuală de la Szczyrk (Polonia), o performanță istorică, iar Daniel Cacina a punctat constant în trei etape din 4 și a bifat chiar un record personal de puncte pe manșă: 113,9 de puncte pentru o săritură de 98 de metri, tot în Polonia.

Așteptăm așadar cu multă nerăbdare această competiție internațională și așteptăm la Râșnov un număr cât mai mare de oameni care vor să se bucure de un spectacol sportiv la cel mai înalt nivel. În februarie, am avut peste 10 000 de spectatori și sunt sigur că acum ne vom bucura de o audiență cel puțin la fel de mare.
Îmi doresc să spun însă că nimic din toate acestea nu ar fi posibile fără sprijinul Primăriei Râșnov, Consiliului Județean Brașov, al voluntarilor, partenerilor și tuturor celor care ne sunt mereu alături în tot ceea ce înseamnă organizarea și buna desfășurare a acestor competiții”, a declarat Puiu Gaspar, Secretar General al Federației Române de Schi-Biatlon.

Evenimentul este organizat de Federația Română de Schi Biatlon, cu sprijinul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Agenția Națională pentru Sport, Consiliului Județean Brașov, Brașov Be.Live It și Primăriei Orașului Râșnov.

Sponsorii evenimentului sunt: Dexion Storage Solutions, Roeckl, Groupama, Hotel EdelHouse, Olympus, Bom Expert, Bracoma, Gravity, Hotel Radsor și Dino Parc Râșnov.