Stiri externe
Fanii lui Andrew Tate promovează misoginismul online. Printre ei, și un psiholog canadian!
În ultimii ani, un val de influenceri controversați a început să domine rețelele sociale, promovând idei toxice despre masculinitate, relații și succes. Andrew Tate este unul dintre cele mai cunoscute nume, dar nu este singurul. O rețea întreagă de creatori de conținut susține aceleași idei, iar printre ei se numără și Jordan Peterson, un psiholog canadian cu milioane de urmăritori.
Fanii lui Andrew Tate promovează misoginismul online. Printre ei, și un psiholog canadian!
Andrew Tate a devenit celebru prin promovarea unei viziuni asupra masculinității care combină atitudinea agresivă cu promisiuni de îmbogățire rapidă. Însă, potrivit fostului selecționer al Angliei, Gareth Southgate, asemenea influenceri au un impact negativ major asupra tinerilor.
„Acești lideri din online sunt insensibili, manipulatori și toxici. Nu îi interesează decât câștigul personal și nu oferă modele de viață sănătoase”, a declarat Southgate conform adevarul.ro.
El a atras atenția că adolescenții își caută ghizi pe internet, în loc să caute sfaturi la profesori, antrenori sau lideri reali din comunitate.
Publicația The Guardian a analizat mai mulți dintre influencerii care contribuie la această tendință. Susținători ai unei viziuni care minimalizează drepturile femeilor și promovează o societate bazată pe inegalitate de gen.
Jordan Peterson, psihologul care respinge egalitatea de gen
Vezi această postare pe Instagram
Jordan Peterson, psiholog canadian conservator, este unul dintre cei mai influenți creatori de conținut din acest spectru. Deși a negat că ar fi misogin, el susține constant ideea că bărbații și femeile au roluri complet diferite în societate. În videourile sale, Peterson afirmă că feminismul este dăunător și că activismul pentru drepturile trans este „sexist și delirant”.
Potrivit profesoarei Debbie Ging, de la Dublin City University, Peterson promovează „valorile masculine tradiționale ale curajului, autodisciplinei și ordinii ca antidot la presupusul haos al modernității”.
Vezi această postare pe Instagram
Un studiu recent arată că popularitatea sa a dus la o creștere a numărului de bărbați care cred că feminismul a făcut mai mult rău decât bine.
Mai mult, Peterson a declarat că succesul lui Andrew Tate se datorează faptului că acesta „oferă o alternativă agresivă la slăbiciunea masculinității moderne”.
Adin Ross, prietenul lui Tate care își disprețuiește fanii
Adin Ross este un influencer american care și-a început cariera pe Twitch. A fost însă interzis pentru discursuri de ură. Îl consideră pe Andrew Tate un mentor și postează constant videoclipuri în care susține idei misogine, transfobe și homofobe.
Ross a fost criticat pentru afirmații precum „femeile sunt șoferi proști”. Tot el a spus că ele ar trebui să evite cluburile pentru a preveni abuzurile. Deși are milioane de urmăritori, a spus că îi disprețuiește pe mulți dintre fanii săi și că nu îi pasă de impactul conținutului său.
Sneako, interzis pe Youtube
Sneako, un fost youtuber interzis pe platformă, a devenit cunoscut prin conținut misogin și colaborează frecvent cu extremiști. Anda Solea, cercetătoare la Universitatea din Portsmouth, a declarat că Sneako promovează „discursul urii și ideologia supremației albe”.
El apare des în podcastul „Fresh and Fit”. Acolo, alături de alți creatori de conținut, își bate joc de femei și le învinovățește pentru problemele din societate.
„Fresh and Fit” – podcastul care umilește femeile
Walter Weekes și Myron Gaines sunt creatorii unuia dintre cele mai urmărite podcasturi de pe YouTube, „Fresh and Fit”. Cu peste 1,5 milioane de abonați, aceștia promovează ideea masculului alfa și dau sfaturi toxice despre relații.
Gaines este autorul cărții „Why Women Deserve Less” („De ce femeile merită mai puțin”). În podcast, gazdele invită femei doar pentru a le umili și ridiculiza. Multe dintre ele sunt modele OnlyFans. Cei doi sunt susținători declarați ai lui Andrew Tate și i-au luat apărarea după arestarea sa în România.
Hamza Ahmed – influencerul care îi învață pe bărbați să nu aibă emoții
Hamza Ahmed, un influencer britanic, susține că bărbații sunt „mai feminini ca niciodată”. El îi învață pe urmăritorii săi să evite exprimarea emoțiilor. Promovează ideea că „o femeie feminină are nevoie de un bărbat puternic” și că feminismul este nociv.
Urmăritorii trebuie să plătească sute de lire sterline pentru cursuri online despre întâlniri și dezvoltare personală.
Un pericol real pentru tineri
Ascensiunea acestor influenceri ridică probleme serioase despre influența negativă pe care o au asupra tinerilor. Prin promovarea misoginismului, a urii și a ideilor toxice despre relații, aceștia modelează o generație care percepe femeile ca fiind inferioare și care respinge egalitatea de gen.