Connect with us

Cinenews

Gianfranco Rosi a spart gheata cu “Sacro GRA”! Este pentru prima oara cand un documentar castiga Leul de Aur la Venetia!

Filmul italian “Sacro GRA” (regie: Gianfranco Rosi), un documentar despre viata traita de-a lungul autostrazii ce inconjoara Roma, a castigat Leul de Aur pentru cel mai bun film in cadrum celei de-a 70-a editie a Festivalului de Film de la Venetia.

Publicat

pe

sacro-gra-venetia

A fost pentru prima oara cand doua filme documentare au fost intoduse in competitie pentru premiul cel mare in cadrul Festivalului de Film de la Venentia, ceea ce l-a facut pe regizorul Gianfranco Rosi sa spuna ca editia de anul asta a reprezentat un real progres pentru aceasta categorie de filme.

sacro-gra-venetia1

“Nu m-am asteptat sa castig un premiu atat de important cu un documentare. A fost un act de real curaj, iar cu aceasta ocazie barierele au fost rupte. In sfarsit, acum documentarele vor fi puse pe aceeasi linie cu filmele de fictiune”, a declarat Rosi, regizorul peliculei “Sacro GRA” care anul acesta a obtinut Leul de Aur.

sacro-gra-venetia2

Gianfranco Rosi a petrecut nu mai putin de doi ani intr-un minivan la periferia Romei, filmand conversatii pe care le-a avut cu diferiti subiecti printre care un contabil, un paramedic si un botanist care ingrijeste palmierii de pe marginea autostrazii. Regizorul a dedicat astfel premiul personajelor ce apar in film si, dupa cum el insusi a declarat, “i-au permis sa intre in viata lor. Unii dintre ei au devenit protagonisti involuntar, fara ca macar sa stie asta”.

sacro-gra-venetia3

A fost de asemenea pentru prima oara cand un film italian a castigat marele premiu la Venetia in ultimii 15 ani. In 1998, Gianni Amelio a castigat Leul de Aur pentru pelicula “The Way We Laughed”.

sacro-gra-venetia4

Leul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost obtinut de Alexandros Avranas (Grecia) pentru “Miss Violence”, un film despre violenta si abuzurile sexuale savarsite de un bunic, interpretat de Themis Panou, cel care de altfel a si castigat premiul pentru cel mai bun actor.

Advertisement

sacro-gra-venetia5

Premiul la categoria cea mai buna actrita a fost obtinut de Elena Cotta (Italia), desi aceasta nu a rostit nici macar un cuvant in pelicula “A Street in Palermo”, folosindu-se doar de expresiile faciale pentru a-si prezenta emotiile si trairile extrem de intense. Actrita i-a dedicat premiul sotului sau, omul care ii este alaturi de nu mai putin de 60 de ani.

sacro-gra-venetia6

Tye Sheridan (16 ani) a castigat premiul pentru cel ami bun tanar actor gratie rolului pe care l-a jucat alaturi de Nicolas Cage in pelicula “Joe” (regie: David Gordon).

Marele premiu al juriului a fost acordat peliculei “Stray Dogs”, in regia lui Tsai-Ming-liang, iar premiul special al juriului a plecat catre regizorul Philip Groening pentru filmul “The Police Officer”.

Premiul pentru cel mai reusit scenariu a fost oferit filmului “Philomena” (Steve Coogan si Jeff Pope).

sacro-gra-venetia7

Celebrul regizor Bernardo Bertolucci s-a aflat in fruntea juriului de specialitate (9 membri) care a avut de analizat cele 20 de filme intrate in competitie, anuntand castigatorii dintr-un scaun cu rotile aflat pe scena.

Advertisement

Advertisement
Adaugă comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *