Connect with us

ADPM Health

Frica românilor – ne trage curentul și ne dor dinții. Este mit sau adevăr?

„M-a tras curentul și mi s-a umflat măseaua!”. Cu siguranță am auzit cu toții această expresie cel puțin o dată în viață. Multe dureri, cum ar fi cele de dinți, cap sau spate, sunt adesea puse de români pe seama curentului, adică a contactului cu aerul rece ce pătrunde, spre exemplu, printr-o fereastră deschisă. Este acesta doar un mit sau este adevăr? Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică dacă este acest așa-zis curent, într-adevăr, cel mai mare dușman al danturii.

Publicat

pe

Frica românilor – ne trage curentul și ne dor dinții. Este mit sau adevăr?

„Unul dintre cele mai vechi mituri românești este cel legat de expresia – m-a tras curentul -. Fie că vorbim despre măsea, despre cap, spate sau alte zone ale corpului, curentul a fost dintotdeauna unul dintre cei mai mari dușmani ai românilor, atât timp cât suntem învățați încă de mici să creștem cu această frică. Este important să înțelegem cum se dezvolă infecțiile și cum apar durerile la nivelul dinților și de ce nu sunt cauzate direct de expunerea la aerul mai rece”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Este atât de periculos curentul?

„Am să mă feresc să demontez miturile generale, alegând să mă axez pe cel dedicat profesiei mele. Răspunsul este NU! Nu ne umflăm de la curent, ci, cel mai probabil, din cauza unei infecții pe care o aveam și care, după ce a stat o perioadă în stare latentă, intră într-o fază de puseu acut. Pe seama creșterii presiunii secrețiilor de la nivelul leziunii, ea își va mări volumul și va deveni astfel dureroasă. Aerul rece nu este, deci o cauză directă, ci poate doar intensifica anumite dureri”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ne dor dinții dacă stăm în curent?

„Aici răspunsul este DA. Curenții de aer pot sensibiliza anumite zone care prezintă deja o afecțiune. De exemplu, în cazul unei măsele în care dentina nu mai este protejată de smalț, la contactul cu curenții de aer, pacientul va simți un disconfort. Pe un pacient cu o dantură sănătoasă nu-l va trage niciodată curentul. Atât timp cât avem dinți sensibili, retracții gingivale, carii medii sau profunde ori leziuni necarioase care tocesc smalțul, putem simți disconfort la contractul cu aerul rece. Sfatul meu este să nu mai punem problemele pe seama curentului, ci să mergem la dentist, în special dacă ne dor dinții sau se umflă periodic. Și, chiar dacă nu avem aceste probleme, mergem la cabinet pentru consultațiile de rutină, astfel încât să putem preveni orice probleme la nivel oral sau să le rezolvăm într-un stadiu incipient”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).