Connect with us

ADPM Beauty

Fumatul usucă și ridează buzele. Medicul estetician Iancu Morad explică de ce și ce soluții avem!

Fumatul are un impact negativ asupra sănătății întregului organism, dar și asupra aspectului buzelor, ele devenind uscate, iritate și ridate. Medicul chirurg estetician Iancu Morad explică de ce se ajunge la această situație și cum o putem rezolva sau preveni.

Publicat

pe

Fumatul usucă și ridează buzele. Medicul estetician Iancu Morad explică de ce și ce soluții avem!

„Fumatul are efecte negative asupra sănătății pielii, iar pielea delicată a buzelor nu face excepție. Temperatura ridicată de ardere coroborată cu substanțele chimice pe care țigările le conțin pot contribui la deshidratarea și iritarea buzelor. Nicotina, o componentă principală a țigărilor, contribuie la îngustatea vaselor de sânge. Reduce fluxul de sânge de la nivelul pielii și împiedică nutrienții esențiali să o hrănească, să îi ofere hidratare. Pe lângă faptul că usucă buzele, fumatul produce micro-fisuri la nivelul pielii atât de subțiri și sensibile”, declară medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Fumatul reduce hidratarea pielii

„Una dintre cauzele principale ale buzelor uscate la fumători este deshidratarea. Fumatul deshidratează întregul organism, fapt ce duce la reducerea nivelului de umiditate a pielii, inclusiv a buzelor. În consecință, mulți fumători se confruntă cu probleme precum buze crăpate, cu o piele uscată care se descuamează”, explică medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Nicotina creează dependență și afectează pielea

„Nicotina, substanța chimică din tutun ce provoacă dependența de fumat, determină vasoconstricție. Asta înseamnă că afectează în mod negativ circulația sângelui, reducând fluxul sanguin, atât de important pentru furnizarea de oxigen și nutrienți pielii. Avem nevoie de o circulație bună a sângelui pentru ca pielea să aibă elasticitate și un nivel optim de hidratare. Astfel, circulația compromisă prin fumat duce la aspectul uscat și ridat al buzelor”, adaugă medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Cum putem preveni sau trata această problemă?

„În primul rând, e important să ne hidratăm. Recomand consumul de apă pentru a încerca să combatem efectul deshidratant al fumatului. De asemenea, putem folosi balsam de buze pe bază de ceară de albine, unt de shea sau ulei de cocos.

Asta nu este însă suficient, pentru că, așa cum știm, produsele cosmetice nu pătrund în profunzime, astfel că e recomandat să le folosim în completarea tratamentelor minim invazive care oferă rezultate reale. Spre exemplu, procedura de augmentare a buzelor cu acid hialuronic nu se recomandă doar pentru a da volum, ci și pentru a oferi o hidratare intensă și un aspect vizibil întinerit buzelor uscate. Este indicat să protejăm pielea sensibilă a buzelor de condițiile meteorologice dure, cum ar fi vântul și frigul. Folosiți o eșarfă sau un balsam de buze cu SPF atunci când ieșiți în aer liber.

Totodată, e important să avem o dietă bogată în vitamine și minerale, în special cele cunoscute pentru că oferă sănătate pielii. Vitaminele A, C și E, precum și acizii grași omega-3, joacă un rol crucial în menținerea elasticității pielii.

Bineînțeles, cel mai indicat mod de a trata buzele uscate și iritate cauzate de fumat este să renunți cu totul la acest obicei nociv”, încheie medicul chirurg estetician Iancu Morad (Luxury Aesthetics).