Evenimente
Gala Demnitatii. Victime ale violentei domestice si persoane cu dizabilitati, numite Ambasadori ai Demnitatii la prima editie prezentata de Andreea Marin
Andreea Marin a prezentat aseara prima editie a Galei Demnitatii, in cadrul careia au fost prezentate cazurile impresionante ale unor persoane cu dizabilitati ori ajunse victime ale violentei domestrice, oameni care au avut curajul sa lupte pentru a iesi din mediul toxic in care traiau, avand sprijinul proiectului „Alege Demnitatea”. Acestia au fost desemnati Ambasadori ai Demnitatii.
Gala Demnitatii a avut loc aseara la Hotel Intercontinental din Bucuresti in prezenta a peste 100 de invitati.
Andreea Marin, gazda evenimentului, a prezentat povestile impresionante ale unor persoane cu dizabilitati ori ajunse victime ale violentei domestice.
Acestia au avut curajul de a iesi din mediul dificil in care traiau si si-au reorganizat viata, avand sprijinul Fundatiei Pretuieste Viata, initiatorul proiectului „Alege Demnitatea” – www.alegedeminitatea.ro (cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013), avand ca parteneri Fundatia Estuar, Asociatia Telefonul Copilului si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului 6.
„Va rog doar sa ascultati povestile de viata ale invitatilor nostri speciali din aceasta seara si sunt sigura ca micile neplaceri si neajunsuri de zi cu zi de care va plangeati pana acum nu vor mai fi atat de apasatoare”, a declarat Andreea Marin la inceputul evenimentul.
Intr-adevar, povestile de viata prezentate in cadrul galei au fost impresionante: femei care au ales sa puna stop violentei domestice, sa divorteze si sa isi refaca viata fara a mai fi dependente de partenerul de viata, gasindu-si un loc de munca, cu sprijinul fundatiei, ori tineri care, desi au dizabilitati care le ingreuneaza foarte mult viata de zi cu zi, au ales sa studieze si sa munceasca pentru a-si asigura un viitor.
Cu totii au devenit sursa de inspiratie pentru invitatii galei si fiecare dintre ei a fost desemnat Ambasador al Demnitatii si onorat cu o diploma si un trofeu.
Gala Demnitatii a celebrat inchiderea cu succes a proiectului de sprijin Alege Demnitatea si, totodata, alegerea unei vieti demne, fara compromisuri.
Din pacate, violenta domestica se mentine in continuare la cote alarmante: 1 din 5 femei din Romania este supusa agresiunii domestice.
Cazurile impresionante ale invingatorilor
Pentru R. Savu, din judetul Ilfov, care a trait timp de 10 ani in teroare, cu un sot alcoolic si violent, care a despartit-o de propriul copil si care o umilea zi de zi in fata rudelor, proiectul „Alege Demnitatea” a fost solutia salvatoare.
„Casnicia mea a fost o inchisoare. Nu imi doream decat sa mor si sa ies din calvarul acesta. Nu am gasit sprijin nicaieri, la nimeni. Daca nu era fundatia, eu nu stiu daca mai traiam”, a povestit R. Savu la Gala Demnitatii. In prezent, femeia si-a recapatat increderea in sine, munceste si isi traieste viata fara sa ii fie teama ca oricand i s-ar putea intampla ceva rau.
Alte 14 persoane, aflate in situatii similare, care au trecut prin experiente traumatizante sau au fost victime ale violentei domestice, au raspuns invitatiei Fundatiei Pretuieste Viata si Fundatiei Estuar si au ales sa impartaseasca in cadrul Galei experientele lor si lectia de viata invatata.
Fiecare poveste, unica si emotionanta, a fost premiata cu un trofeu al demnitatii, in semn de respect, sprijin si apreciere pentru puterea lor de a trece peste obstacole.
„Scopul nostru a fost sa le aratam acestor oameni ca nu sunt singuri, sa ii sprijinim sa aleaga viata demna pe care o merita si drumul spre mai bine, sa isi recapete increderea si respectul de sine, iar acum, cand au reusit sa devina stapani pe propria viata, sarbatorim demnitatea impreuna cu ei.
Povestile de succes prezentate in cadrul Galei cu acordul lor reprezinta doar o mica parte dintre realizarile proiectului care a fost un pilot desfasurat in 4 judete ale tarii, ceea ce ne face sa fim mandri si ne da putere sa mergem mai departe, sprijinind persoane care trec prin momente dificile in viata, cu dorinta de a extinde pe plan national munca noastra”, a declarat Andreea Marin, presedintele Fundatiei Pretuieste Viata si ambasadoarea proiectului Alege Demnitatea.
„Lantul abuzurilor este greu de rupt”
Oameni cu dizabilitati sau victime ale violentei in familie ce nu aveau solutie pentru impasul din viata lor au beneficiat de cursuri de calificare in diverse meserii, reusind sa devina independente financiar.
Peste 900 de persoane care au trecut prin momente dificile au beneficiat de consiliere si indrumare din partea celor mai buni profesionisti juristi, psihologi, psihiatri, asistenti sociali sau consilieri vocationali. Targurile de locuri de munca organizate de proiect au fost de un real folos, facilitandu-le beneficiarilor legatura cu angajatorii.
„Este extrem de greu sa rupi un lant al abuzurilor. Oamenii se tem sa vorbeasca, sa intrebe, sa povesteasca prin ce trec. Noi am stiut sa intelegem si ceea ce ei nu ne spun prin cuvinte si sa gasim solutii pentru problema fiecaruia, chiar si pentru cei care nici macar nu constientizau cat de mult au nevoie sa fie ajutati”, povesteste Amedeea Enache, directorul executiv al Fundatiei Estuar, partener al Fundatiei Pretuieste Viata in proiect.
Andreea Marin, alaturi de invitati si de Sorin Dutoiu (ADPM PR)
Adina Buzatu a asistat cu emotie la Gala Demnitatii
Oana Sarbu s-a numarat printre invitati
Roxana Iliescu si Andreea Marin
Alexandra Usurelu a sustinut, pro bono, un recital in cadrul galei
Statistici ingrijoratoare in Romania
- 1 din 5 femei din Romania este agresata (conform cercetarii Cercetarea nationala privind violenta in familie si la locul de munca realizata de ‘’Centrul Parteneriat pentru Egalitate’’
- In Romania, numarul victimelor violentei in familie este foarte ridicat: la fiecare 30 de secunde, o femeie este abuzata fizic sau verbal.
- 1 din 5 femei (17,8%) din Romania au declarat ca au fost supuse, de-a lungul vietii, unui tip sau altul de violenta in familie.
- Dintre victimele violentei domestice, aproape toate (93%) au fost palmuite si/sau lovite cu piciorul, iar jumatate dintre acestea au fost trantite de perete sau podea.
- 16% dintre acestea au fost chiar lovite cu un cutit sau alt obiect.
- In ultimii ani, s-au inregistrat peste 65.000 de cazuri de violenta domestica, mai mult de 800 de femei decedand in urma abuzurilor la care au fost supuse.
- In ceea ce priveste situatia persoanelor cu dizabilitati, lucrurile sunt si mai grave. La 30 iunie 2014, numarul total de persoane cu dizabilitati din tara noastra se ridica la 714.891 de persoane, cu 200.000 mai multe fata de 2006.
- Femeile reprezinta 53,49% din totalul persoanelor cu dizabilitati.
Scopul proiectului Alege Demnitatea este sa ajute aceste persoane vulnerabile sa aiba o viata mai buna, facilitandu-le integrarea pe piata muncii si actionand la nivel decizional, pentru ca principalii actori sociali, angajatorii sau autoritatile locale, sa sporeasca flexibilitatea pietei muncii.
Despre proiectul Alege Demnitatea
Proiectul “Servicii integrate de sprijin pentru victimele violentei in familie si persoanelor cu dizabilitati” propune un plan de activitati complexe adresate dezvoltarii capitalului uman (activitati de formare), vizeaza facilitarea participarii pe piata muncii a persoanelor vulnerabile si adreseaza o serie de masuri celorlalti actori din cadrul comunitatilor (angajatori, autoritati locale), pentru a spori flexibilitatea pietei muncii si a promova incluziunea sociala.
Obiectivul general al proiectului consta in imbunatatirea si facilitarea accesului la Servicii Sociale Integrate, psiho-medico-sociale prin consiliere psihologica, psihiatrica, juridica, pentru 450 de persoane victime ale violentei in familie, si 200 persoane cu dizabilitati, prin cresterea participarii acestora la viata economica si sociala, promovarea unui mediu de viata sanatos si sensibilizarea si constientizarea societatii civile, liderilor de opinie si reprezentantilor administratiei publice centrale si locale asupra fenomenului violentei in familie.
Proiectul a fost cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 ‘Investeste in oameni!’.
Despre partenerii proiectului
Fundatia „Pretuieste Viata” este o organizatie non-guvernamentala, infiintata la inceputul anului 2008, ce s-a nascut ca un concept care are forta de a aduna oamenii umar langa umar pentru a construi impreuna, are puterea de a atrage atentia maselor in scopul educatiei si al solidarizarii pentru idei benefice pentru evolutia lumii in care traim;
Fundatia Estuar fost infiintata in anul 1993, pentru a oferi optiuni si alternative sociale adultiilor cu probleme de sanatate mintala si pentru a facilita reintegrarea lor in comunitatea romaneasca.
La nivel national, Fundatia Estuar ofera de 22 de ani servicii de consiliere si informare, servicii de recuperare, reabilitare si reintegrare sociala, terapie ocupationala, consiliere la domiciliu in Bucuresti, Giurgiu, Ploiesti, Cluj.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6: este institutia publica, aflata in subordinea Consiliului Local Sector 6, infiintata la data de 01.03.2005 prin comasarea serviciului public pentru protectia copilului si a serviciului public de asistenta sociala ce functionau la nivelul sectorului 6 al municipiului Bucuresti, conform prevederilor Hotararii de Guvern nr. 1434/2004.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 realizeaza la nivelul sectorului 6 masurile de asistenta sociala in domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, precum si a oricaror persoane aflate in nevoie.
Asociatia Telefonul Copilului: gestioneaza si furnizeaza serviciul unic european de asistenta “Telefonul copilului” 116 111, implementat incepand cu 1 octombrie 2008 si in Romania. Asociatia Telefonul Copilului desfasoara urmatoarele activitati:
a) informare si consiliere cu privire la drepturile familiei si copilului;
b) directionarea catre institutiile in masura sa acorde asistenta necesara fiecarui caz, precum si urmarirea modului de solutionare a fiecarui caz,
c) colaborarea pe baza de parteneriate cu institutii publice si private in domeniu;
d) sesizarea autoritatilor si a opiniei publice privind incalcarea drepturilor copilului;
e) propuneri de modificare a legislatiei in domeniu in scopul imbunatatirii statutului copilului in societate.
Serviciul a fost infiintat in anul 2001 sub titulatura Linia Verde pentru Protectia Copilului si a fost promovat prin campaniile „Casa de Copii nu e acasa” si „Drepturile copilului sunt lege”.