Connect with us

ADPM Business

Giulio Bertola este noul Presedinte al intreprinzatorilor italieni din Romania

Giulio Bertola, cunoscut intreprinzator italian, prezent in Romania de peste douazeci de ani, cu interese in diferite sectoare, a preluat conducerea Confindustria Romania pentru perioada 2020-2022.

Publicat

pe

Giulio Bertola este noul Presedinte al intreprinzatorilor italieni din Romania

Numele sau este legat de internationalizarea unor importante multinationale italiene in Romania in ultimii 15 ani, in sectoare precum: energie, transporturi si industrie. Italia este de peste 10 ani principala tara care investeste in Romania in ceea ce priveste numarul societatilor inregistrate. La sfarsitul anului trecut, era principala tara ca numar de investitori prezenti in Romania, cu 40.549 societati (peste 16.000 active), a doua tara in ceea ce priveste schimburile comerciale (circa 12,5 miliarde de euro, in crestere cu 6,5% fata de 2013) si se pozitiona pe locul sapte – cu 1,54 miliarde de dolari – in clasamentul capitalului total subscris.

Bertola il inlocuieste pe Giovanni Villabruna (Ansaldo Nucleare), care dupa doi ani de mandat, paraseste aceasta functie.

Accederea la cea mai inalta functie din cadrul Confindustria Romania a reprezentat pentru Bertola o actiune sigura si indiscutabila, bucurandu-se de sprijinul majoritatii IMM-urilor inscrise, peste 80% din totalul membrilor inscrisi, precum si de sustinerea neasteptata din partea marilor companii active in industrie care, pana nu demult, nu-si manifestasera interesul fata de proiectul asociativ al Confindustria Romania. De aceasta data insa sustinerea s-a manifestat rapid si in masa. Pentru prima oara, in cei 16 ani de activitate, in Romania, opiniile asociatiilor Confindustria, IMM-uri sau grupuri industriale, au convers spre aceeasi propunere. In plus, toti stiu ca Giulio Bertola este deosebit de apreciat si pretuit si de catre exponenti de renume ai Confindustria din Italia, care nu au ezitat sa ii sustina candidatura drept unic candidat intern din partea asociatiei.

Alegerea a fost oficializata cu 98,7% din rezultatele celor cu drept de vot.

In partea publica Presedintele nou ales si-a prezentat programul in fata unui public numeros alcatuit din Presedinti de Patronate si Asociatii, dar si de reprezentanti ai Guvernului, reprezentanti ai Ministerului Economiei, Deputati, reprezentanti ai Camerelor de Comert, printre care Uniunea Indrustriasilor din Romania, UGIR, Federatia Patronala a Constructorilor, ANEIR – Asociatia Nationala a Importatorilor si Exportatorilor, Federatia Patronatelor din Industria Usoara, Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci, AOAR – Asociatia oamenilor de afaceri din Romania, patronatul CONPIROM, Asociatia producatorilor de mobila din Romania, ARACO – Asociatia Intreprinzatorilor din Constructii, patronatul Concordia, Consiliul Investitorilor straini, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Camera de Comert si Industrie Prahova, Confederatia Nationala a Sindicatelor Cartel Alfa.

Sistemul Italia a fost reprezentat de Ambasadorul Italiei, Marco Giungi si de catre presedintele Camerei de Comert Italiene pentru Romania, Roberto Musneci.

Iata care sunt cele cinci teme cheie care vor reprezenta reperele mandatului sau pe trei ani: extinderea aliantelor patronale, solutii pentru lipsa de forta de munca, asistenta sanitara privata non profit care sa vina in sprijinul sistemului public de sanatate, economia circulara si interactiunea cu universitatile romane.

Trebuie sa incercam sa construim un proiect unic alcatuit din Guvern, Patronate, Asociatii si Sindicate, pentru a combate pe mai multe paliere problema lipsei de forta de munca. Romania e in pericol de depopulare! Propunerile separate nu vor fi niciodata atractive pentru romanii din strainatate deoarece vor ramane mereu solutii partiale, masuri tampon, care lasa nesolutionate aspecte importante pentru o familie care ia o decizie atat de radicala precum intoarcerea in tara. Principiile de bune practici italiene ale acestui inovator sistem de asistenta sanitara, propus de sistemul mutual italian, precum Mutua Basis Assistance, potrivit culturii solidarietatii reciproce va reprezenta elementul fundamental pentru intoarcerea in tara a familiilor de romani”, a declarat Giulio Bertola.

Pentru prima oara, un investitor strain din Romania, ca reprezentant al celor mai mari investitii industriale italiene din aceasta tara, in cadrul mandatului de presedinte al Confindustria Romania, se propune drept interlocutor neutru al tuturor fortelor sociale ale Tarii, solicitand coeziune si un proiect unic, incercand sa depaseasca vechea logica politica, patronala si sindicala, pentru a rezolva, toti impreuna, o problema cu caracter national precum lipsa de resurse calificate. Economia Circolara. Italia detine recordul absolut de a fi tara cu cel mai mare procent de reciclare, de 50% in Economia Circulara, implicand numeroase sectoare: fier, hartie, energie electrica, reciclarea de materii prime precum plasticul. Presedintele Confindustria Romania lanseaza asadar ideea unui parteneriat industrial puternic si inovator intre Italia si Romania in ceea ce priveste economia circulara, cu societatile italiene, cu societatile romanesti, cu institutiile romanesti. Know-how-ul italian in sprijinul tarii, pentru a aduce impreuna Romania in sfera unei noi dimensiuni de economie circulara si prin urmare sustenabila.

Echipa noului Presedinte Confindustria Romania este alcatuita din trei Vicepresedinti: Giacomo Billi, Alive Capital, delegat pentru Energie, Wolfang Meier, Pirelli Tyres Romania si  Fausto Mastrini, Autoperugia, delegati pentru coordinare regionala si sapte consilieri prezidentiali: Antonio Campisi, Aso Cromsteel, Enrico Cannata, delegat national pentru cultura, Carmen Dragan, Gruppo Ospedale di Monza, delegat pentru sanatate, Roberto Falato, Boscolo & Partners, trezorieri, Andrea Infriccioli, Banca Ifis, delegat pentru credit si finante, Alessandro Romei, RINA Romania, delegat pentru relatii externe si Dario Rugge, Prysmian Group, delegat pentru munca si relatii industriale. Se adauga echipei trei consilieri alesi: Mauro Gadaleta, Vincenzo Gaudino si Davide Crovetti. Presedintele Bertola a dorit sa declare cele doua cooptari directe ale sale, alegand doua banci cu traditie: Intesa San Paolo Bank, in persoana lui Alessandro Grillo si Unicredit Bank cu Nicola Longo Dente.