Connect with us

Style Radar

Ia românească, „furată” de Louis Vuitton. Scandalul momentului în modă

Brandul de lux Louis Vuitton a stârnit controverse după ce a inclus în noua colecție pentru 2024 modele inspirate din cămașa tradițională din Mărginimea Sibiului, fără a menționa originea acestora și fără acordul comunităților de păstrători ai tradițiilor. Situația a fost semnalată de pagina de Facebook La Blouse Roumaine, care a lansat campania „Give Credit” pentru a cere recunoașterea oficială a sursei de inspirație.

Publicat

pe

Ia românească, „furată” de Louis Vuitton. Scandalul momentului în modă

Campania „Give Credit” a fost inițiată de La Blouse Roumaine. Se solicită astfel brandului Louis Vuitton să retragă piesele inspirate din ia românească până la obținerea acordului din partea comunităților afectate.

Publicul este încurajat să posteze pe rețelele de socializare fotografii cu ia tradițională din Mărginimea Sibiului. De asemenea, să menționeze zona de proveniență și să adauge o scurtă descriere a cămășii. Totul pentru a cere brandului Louis Vuitton să respecte originea culturală a designului.

De asemenea, asociațiile, fundațiile, grupurile de inițiativă și companiile sunt invitate să trimită mesaje oficiale de susținere la adresa contact@lablouseroumaine.io.

Mii de persoane au trimis deja mesaje pe pagina brandului, exprimându-și nemulțumirea. Modelul în cauză, creat de Nicolas Ghesquière, este descris pe site-ul Louis Vuitton drept o piesă vaporoasă, cu detalii grafice, confecționată din in, cu mâneci balon.

Intervenția ministrului Culturii, Raluca Turcan

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat că intenționează să abordeze reprezentanții companiei Louis Vuitton pentru a obține recunoașterea valorii patrimoniale și culturale a pieselor tradiționale românești.

Raluca Turcan a subliniat că protejarea patrimoniului cultural este o prioritate pentru Ministerul Culturii.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Louis Vuitton (@louisvuitton)