Stiri externe
Încoronarea Regelui Charles. Ce știm până acum!
A mai rămas exact o lună până la Încoronarea Regelui Charles, care se va desfășura la data de 6 mai 2023 la Londra. Iată tot ce știm până acum despre acest eveniment mult așteptat!
Încoronarea Regelui Charles. Ce știm până acum!
După ce Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață pe 8 septembrie 2022, Charles al III-lea a devenit Rege. Acesta și-a preluat deja noul rol de suveran, însă mai este fix o lună până la încoronarea sa oficială.
Iată în continuare tot ce știm până acum despre această zi istorică!
Când va avea loc încoronarea regelui Charles al III-lea?
Palatul Buckingham a anunțat că încoronarea Regelui Charles al III-lea va avea loc la data de 6 mai 2023. Archie Harrison Mountbatten-Windsor, fiul Prințului Harry și al lui Meghan Markle, s-a născut pe 6 mai 2019. Astfel, încoronarea monarhului va avea loc fix în ziua în care Archie va împlini patru ani.
Data cade cu mai puțin de o lună înainte de împlinirea a 70 de ani de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a. Ea a urcat pe tron la 6 februarie 1952, dar încoronarea a avut loc abia la 2 iunie 1953.
Unde va avea loc încoronarea?
Westminster Abbey a găzduit toate încoronările din familia regală britanică în ultimii 900 de ani, iar cea a lui Charles nu se va abate de la regulă.
Cum va arăta evenimentul?
În ciuda alegerii aceleiași locații cu încărcătură istorică, încoronarea lui Charles va arăta mult diferit față de cea a regretatei sale mame, în multe privințe.
În comunicatul de presă care confirmă data încoronării, Palatul Buckingham a menționat că, deși ceremonia „va păstra o structură cu tradiție de peste o mie de ani” și „va include aceleași elemente de bază”, va reprezenta totuși „spiritul acestor vremuri” și va reflecta „rolul monarhului astăzi și în viitor”.
Potrivit The Telegraph, planurile pentru încoronare au fost elaborate sub numele de cod Operation Golden Orb. Evenimentul se pare că va reflecta viziunea noului suveran pentru „o monarhie mai mică și mai modernă”.
Surse au declarat publicației că ceremonia va dura puțin peste o oră, iar costurile vor fi mult reduse în contextul crizei economice de la nivel mondial.
Regele și regina consoartă vor sosi la Westminster Abbey de la Palatul Buckingham ca parte a procesiunii regelui și vor pleca cu un grup ceremonial mai mare, care va include alți membri ai familiei regale. Ulterior, vor apărea împreună pe balconul Palatului Buckingham pentru a încheia evenimentul istoric.
Ce dress code trebuie să respecte invitații?
În trecut, ducii, marchizii, conții și baronii care alcătuiau aristocrația britanică purtau robe din catifea stacojie cu ornamente la ceremoniile de încoronare. Acest tip de design datează din secolul al XVII-lea.
Totuși, se pare că regele Charles le-a cerut invitaților să poarte „ținuta parlamentară obișnuită”, așa cum se întâmplă la deschiderea de stat a Parlamentului în fiecare an. Sau, după caz, pur și simplu o ținută business.
Va fi încoronată și Regina Consoartă Camilla?
Camilla, Regina Consoartă, va fi încoronată odată cu soțul ei, Regele Charles al III-lea. Camilla ar fi trebuit să moștenească titlul de Prințesă după moartea Reginei Elisabeta. A fost însă dorința acesteia din urmă ca soția lui Charles să fie numită Regină Consoartă.
Conform presei internaționale, după încoronare, Camilla va fi cunoscută sub denumirea de Regina Camilla.
Ea va deveni prima Regină Consoartă care va fi încoronată de la Regina Mamă în 1937 încoace și va avea coroana încrustată cu diamante a Reginei Maria pe cap. Inițial s-a speculat că va purta coroana de platină a Reginei Mame, decorată cu 2.800 de diamante, inclusiv controversatul Koh-i-Noor de 105 de carate.
Cine este invitat?
Invitațiile au fost deja trimise și se așteaptă la un număr de 2 000 de persoane. Printre invitați se vor număra membri ai familiei regale, reprezentanți ai Camerelor Parlamentului și ai Bisericii și politicieni de seamă din Commonwealth și din întreaga lume.
Numărul invitaților este relativ mic, având în vedere că peste 8 000 de persoane au participat la încoronarea Reginei.
Andrew Jamieson – artist heraldic a cărui lucrare face referire mult la legenda Arthuriană – a conceput invitațiile.
Cine va cânta la încoronare?
Regele a comandat personal 12 piese noi pentru ziua cea mare, inclusiv un imn de încoronare de Andrew Lloyd Webber și un marș de încoronare de Patrick Doyle.
Andrew Nethsingha – organist și maestru al coriștilor de la Westminster Abbey – va dirija muzica pe toată durata ceremoniei. Antonio Pappano de la Royal Opera House va dirija o orchestră de încoronare.
Corul Ascension, format din cântăreți gospel „aleși pe sprânceană”, urmează să cânte la eveniment, de asemenea, în timp ce muzica greco-ortodoxă va fi cântată de Ansamblul de cântări bizantine într-un omagiu adus regretatului Prinț Philip.
Elementul religios la încoronarea Regelui Charles
Încoronarea este, în esență, o slujbă religioasă, în timpul căreia suveranul este „uns și binecuvântat” de către Arhiepiscopul de Canterbury în numele Bisericii Angliei, al cărei conducător este monarhul.
Uleiul pentru ungere folosit în timpul ceremoniei este obținut din măsline culese de pe Muntele Măslinilor (Israel) și parfumat cu susan, trandafir, iasomie, scorțișoară, neroli, benzoin și chihlimbar, conform unei formule folosite de secole.
Patriarhul Ierusalimului, Theophilos al III-lea, și arhiepiscopul anglican din Ierusalim, Hosam Naoum, au sfințit uleiul ce va a fi folosit la încoronarea Regelui.
Va fi evenimentul transmis în direct?
Da, evenimentul va fi transmis live.
Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, prima ceremonie de acest gen care a fost difuzată la televizor, a atras aproximativ 27 de milioane de telespectatori în Marea Britanie. Un număr care ar putea fi depășit cu ușurință în această primăvară.
Rămâne de văzut exact ce posturi de televiziune vor transmite în direct, peste tot în lume, slujba de încoronare.